آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در نشستی کمسابقه با وزرای خارجه اسرائیل و چهار کشور عربی به اسرائیل سفر کرده است روز یکشنبه و پیش از آغاز این نشست گفت آمریکا و اسرائیل متعهد به کسب اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی خواهند ماند.
وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با همتای اسرائیلی خود ضمن اشاره به اینکه کشورش و اسرائیل در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای اتفاق نظر دارند، گفت: «چه با برجام و چه بدون برجام، تعهد ما به این اصل که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نیابد، تزلزلناپذیر است.»
وی همچنین «فعالیتهای خرابکارانه ایران در منطقه و فرای آن» را که به گفته وی از زمان خروج ایالات متحده از برجام افزایش یافته، تقبیح کرد.
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل نیز در رشته توییتی گفت محور گفتوگوهای دو طرف بر تهاجم روسیه به اوکراین و برنامه هستهای ایران متمرکز بود.
وی با اشاره به فعالیتهای تروریستی سپاه پاسداران در سراسر جهان و اینکه جامعه بینالمللی نمیتواند یک ایران هستهای را برتابد، افزود اورشلیم و واشنگتن درباره برنامه هستهای ایران و تبعاتش اختلافنظرهایی دارند اما گفتوگوی آزاد و صادقانه بخشی از نیروی دوستی دو کشور است و دو طرف به همکاری برای جلوگیری از هستهای شدن ایران ادامه خواهند داد.
یائیر لاپید در ادامه گفت اسرائیل هر آنچه را که لازم بداند، برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران انجام خواهد داد.
آنتونی بلینکن در دیداری جداگانه با اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل، در توصیف نشست امروز گفت چنین نشستی «پنج سال پیش غیرقابل تصور» بود. آقای بلینکن با اشاره به دوستی و اتحاد دو کشور گفت دفاع از اسرائیل برای آمریکا «تعهدی مقدس» است.
سه کشور عرب امارات، بحرین و مراکش در سال ٢٠٢٠ با میانجیگری دولت وقت آمریکا و در چارچوب توافقهای موسوم به «ابراهیم» روابط خود را با اسرائیل عادیسازی کردند.
دولت جو بایدن ضمن استقبال از این توافقها، که در زمان دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین به امضا رسیدند، در مورد گسترش آنها به سایر کشورهای عرب ابراز علاقه کرده است.
بر اساس گزارشها، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده در روزهای آتی علاوه بر اسرائیل، از کرانه باختری، مراکش و الجزایر دیدار خواهد کرد.
وی در اسرائیل با مقامات این کشور در ارتباط با تلاشهایشان جهت میانجیگری میان روسیه و اوکراین تبادل نظر خواهد کرد. مذاکرات احیای برجام از دیگر محورهای گفتوگوهای بلینکن و مقامات اسرائیلی خواهد بود.
اسرائیل به شدت مخالف توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران بوده و از خروج یکجانبه دولت سابق آمریکا از آن پشتیبانی کرد. اسرائیل نسبت به احیای برجام هشدار داده و گفته خود را مقید به توافق احتمالی قدرتهای جهانی با ایران نمیداند.
اسرائیل در سالهای اخیر حملات زیادی علیه جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش در سوریه انجام داده است. این حملات با هماهنگی روسیه انجام میشوند که از سال ۲۰۱۵ و در دفاع از بشار اسد مستقیما وارد جنگ سوریه شده است.