وزارت امور خارجه ایالات متحده روز جمعه ۵ بهمن اعلام کرد در راستای اجرای فرمانی از سوی دونالد ترامپ، همه کمکهای خارجی موجود متوقف شده و ارائه کمکهای جدید نیز به حالت تعلیق درآمده است.
وزارت امور خارجه آمریکا طی یادداشتی اعلام کرد از این لحظه تا زمانی که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه تصمیم نهایی را پس از بازنگری اتخاذ کند، مقامات ارشد باید اطمینان حاصل کنند که «تا حد امکان طبق قانون، هیچ تعهد جدیدی برای کمکهای خارجی ایجاد نشود.»
بر اساس یادداشت وزارت امور خارجه، تصمیمگیری درباره ادامه، تغییر یا توقف این برنامهها در ۸۵ روز آینده و پس از بازنگری توسط روبیو انجام خواهد شد. در این مدت، روبیو میتواند معافیتهایی را صادر کند. تأمین مالی نظامی اسرائیل و مصر در این دستورالعمل مستثنی شده است.
دونالد ترامپ در نخستین روز کاری خود در سمت ریاست جمهوری آمریکا، دستور توقف ۹۰ روزه کمکهای توسعهای خارجی را صادر کرد تا این کمکها از نظر کارایی و هماهنگی با سیاست خارجی او مورد بازنگری قرار گیرد.
یک منبع آگاه در کنگره این اقدام را غیرقانونی دانست و هشدار داد: «توقف این سرمایهگذاریهای بینالمللی باعث خواهد شد که شرکای جهانی ما به دنبال منابع مالی دیگر، از جمله رقبا و دشمنان آمریکا، بروند و با ادامه این توقف غیرقانونی، نفوذ آمریکا به طور جدی تضعیف خواهد شد.»
پیشتر در درخواستی که دولت جو بایدن به کنگره ارائه کرده بود، تأمین مالی نظامی برای کشورهایی مانند اوکراین، گرجستان، استونی، لتونی، لیتوانی، تایوان، اندونزی، فیلیپین، تایلند، ویتنام، جیبوتی، کلمبیا، پاناما، اکوادور، اسرائیل، مصر و اردن برای سال ۲۰۲۵ پیشنهاد شده بود.