رسانههای محلی از انتصاب «شاهپور فلاحی» در روز یکشنبه نهم مهرماه به عنوان دومین فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان بعد از «جمعه خونین» خبر دادند. فلاحی از جمله فرماندهان نیروی انتظامی بود که در سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ نقش پررنگی داشت.
وبسایت خبری «حالوش» در حالی این خبر را منتشر کرده که خبر رسمی این انتصاب تا لحظه تنظیم این گزارش در هیچ کدام از خبرگزاریهای رسمی جمهوری اسلامی منتشر نشده اما روز گذشته خبری تحت عنوان توقیف «محموله ترامادولهای قاچاق» در زاهدان توسط رسانههای رسمی منتشر شد که به نقل از شاهپور فلاحی «فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان» بود. خبری که سمت تازه فلاحی را تایید میکند.
این در حالی است که در خبرهای یک هفته پیش، خبرگزاریهای رسمی فلاحی را «فرمانده انتظامی شهرستان قدس» معرفی میکردند.
وبسایت خبری «حالوش» نوشته است که احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در حالی «دوستعلی جلیلیان» را تغییر داده که او در طی مدت یکسال مسئولیت خود بیشترین سرکوب و بازداشتها را در زاهدان انجام داده بود.
«حالوش» همچنین مدعی شده است که رادان دو هفته پیش در سفری «پنهانی» به استان سیستان و بلوچستان تلاش کرده بود که خانوادههای «شهدای جمعه خونین زاهدان» را با وعده و وعید در کنار «تهدید و فشار» قانع کند که دست از اعتراض بکشند.
شاهپور فلاحی پیش از زاهدان بهعنوان فرمانده انتظامی شهرقدس در تهران فعالیت میکرد و بر اساس گزارش رسانهها فعالیت خود در زاهدان را با همکاری در موج بازداشتهای پس از سالگرد «جمعه خونین» آغاز کرده است.
در همین رابطه روز چهارشنبه هم رسانههای رسمی حکومت از بازداشت ۲ نفر با اتهام «تشویش اذهان عمومی» و «اخلال در نظم و امنیت ملی» در زاهدان خبر دادند. اسامی این افراد در گزارش خبرگزاریهای رسمی اعلام نشده است.
عملکرد این افسر نیروی انتظامی نشان میدهد که در سرکوبهای صورت گرفته در سالهای اخیر نقش موثری داشته است.
مرور خبرهای پیرامون عملکرد مجموعه زیر نظر او نشان میدهد که در جریان برخورد با اصناف به خاطر حجاب اختیاری در اردیبهشت ماه تنها در ۳ روز ۹۸ واحد صنفی پلمب شده است.
سازمان «عدالت برای ایران» در گزارشی که در وبسایت خود منتشر کرده مدعی شده که شاهپور فلاحی، در مقام فرمانده انتظامی شهرستان قدس و عضو شورای تامین شهرستان قدس در جلسه ۲۵ آبان ۱۳۹۸ در صدور و اجرای دستور تیراندازی به معترضان توسط نیروهای نظامی و انتظامی که منجر به کشته شدن دست کم ده نفر از معترضان شد، مسئولیت داشته است.
فلاحی در سرکوب معترضان آبان ۹۸ نیز حضور پررنگ داشته است بطوریکه «لیلا واثقی» فرماندار وقت قلعه حسن خان (شهر قدس) در سال ۹۸ در توضیح مقابله با مردم در آن زمان گفته بود: «معترضان سینه سپر میکردند و میگفتند اگر میتوانید ما را بزنید. چون میدانستند نیروی انتظامی دستور شلیک ندارد. به نیروی انتظامی دستور دادم به هر کس که وارد ساختمان فرمانداری شد شلیک کند.»
واثقی در مصاحبهای تاکید کرده است که در جریان اعتراضات آبان ۹۸ نیروی انتظامی تعداد کثیری را بازداشت کرد.
شاپور فلاحی، پیش از شهر قدس سابقه حضور در سمت فرماندهی در شهرستان ورامین و عملیاتهایی در کردستان را نیز داشته است.
در جریان اعتراضات سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» نیز شهر قدس یکی از این مناطقی بود که مردم معترض در آن به خیابانها آمدند و توسط نیروهای انتظامی، نظامی و امنیتی سرکوب شدند.
براساس گزارشها در نتیجه این سرکوبها چند تن از شهروندان شهر قدس در جریان اعتراضات به ضرب گلوله جان باختند.
گفتنی است ششم آبانماه سال ۱۴۰۱ پس از نزدیک به یکماه از بعد از «جمعه خونین زاهدان» شورای تامین سیستان و بلوچستان با صدور بیانیهای اعلام کرد که فرمانده انتظامی زاهدان و رئیس کلانتری ۱۶ این شهر از سمت خود عزل شدند.
شورای تامین سیستان و بلوچستان در آن زمان اعلام کرده بود که این عزل به دنبال حوادث رخداده در ۸ مهر سال جاری صورت گرفته است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر دیماه سال ۱۴۰۱ با انتشار گزارشی درباره کشتار جمعه ٨ مهر ۱۴۰۱ در زاهدان که به «جمعه خونین»، مشهور شده است، از آن به عنوان «مرگبارترین سرکوب سال» نام برد.
«جمعه خونین» پس از آن رخ داد که در روز جمعه ۸ مهرماه سال ۱۴۰۱، نمازگزاران در مسجد مکی زاهدان، پس از پایان نماز به راهپیمایی پرداختند و خواستار برخورد با عوامل دخیل در پرونده تجاوز به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ توسط فرمانده نیروی انتظامی چابهار شدند.
ماموران در واکنش به این تجمع اعتراضی در اطراف کلانتری نزدیک مسجد مکی زاهدان؛ به سمت معترضان شلیک کردند.
سالگرد «جمعه خونین» طی دو روز اعتراض و اعتصاب برگزار شد که با بازداشتهای گسترده و زخمی شدن تعدادی از شهروندان بلوچ همراه بود.