لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۴

دبیر کل کانون صرافان ایران: دلار هفت نرخی شده است


آرشیو
آرشیو

دبیر کانون صرافان ایران روز پنجشنبه پنجم مرداد، از ۷ نرخی شدن دلار در بازار ارز خبر داد و گفت که بانک مرکزی رسما در ۴ کشور همسایه مداخلات ارزی انجام می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، کامران سلطانی زاده تاکید کرد که در بازار ارز شاهد نرخ تالار اول و سنا با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی، نرخ تالار دوم و نرخ نیما، نرخ اسکناس بازار متشکل، نرخ «ets» بانک مرکزی، نرخ بانک ملی، نرخ مداخله و نرخ بازار آزاد هستیم.

این در شرایطی است که بر اساس هدف تعیین شده از سوی بانک مرکزی، قرار بود ارز تک نرخی شود.

اشاره دبیر کانون صرافان ایران از نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی همان ارز ترجیحی است که برای واردات کالاهای اساسی و برخی از مواد اولیه داده می‌شود.

سامانه نیما نیز در اصل مخفف «نظام یک پارچه معاملات ارزی» است که در این سامانه، صادرکنندگان و وارد کنندگان به صورت آنلاین، ارز را خرید و فروش می کنند.

در مورد نرخ «ets» نیز می توان با مراجعه به سایت آن، نرخ اسکناس و حواله روز را براساس معاملات ثبت شده توسط بانک‌ها و صرافی‌ها در سامانه‌های ارزی در روز کاری قبل، مشاهده کرد.

بازار متشکل ارزی هم تحت عنوان حذف دلالان بازار ارز و همچنین شفافیت معاملات راه اندازی شد که عمدتا برای مبادلات اسکناس ارز در حجم بالا بین صرافی‌ها و بانک‌ها است.

آقای سلطانی‌زاده همچنین درباره پول‌های آزاد شده در دولت ابراهیم رییسی به ایلنا گفت که «به یاد ندارم در این مدت به طور رسمی، پولی آزاد شده باشد».

به گفته وی، به رغم ادعای آزادسازی پول‌های بلوکه شده در کره جنوبی و عراق ، هنوز اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده‌ است.

کامران سلطانی‌زاده مدعی شد که کاهش مقطعی نرخ ارز به دلیل دخالت‌های غیر مستقیم بانک مرکزی و سایر دستگاه‌ها در تزریق ارز در بازار بوده‌ و این کاهش جزیی، اثر مداخله است.
مقامات و رسانه‌های نزدیک به دولت در دو سال گذشته بارها از آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و عراق خبر دادند . از جمله در روز هفدهم خرداد ، خبرگزاری ایسنا نوشت: «به زودی بیش از ۲۴ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران در عراق و کره جنوبی و همچنین منابع قابل دسترس کشورمان در صندوق بین‌المللی پول، وارد کشور خواهد شد.» اما تاکنون اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.

کامران سلطانی‌زاده می‌گوید که بانک مرکزی علاوه بر دخالت در بازار داخلی؛ در امارات، سلمانیه، استانبول و هرات به صورت غیر رسمی مداخله می‌کند.

دبیر کانون صرافان ایران تاکید کرد که «بانک مرکزی نرخ بازار آزاد را قبول ندارد اما مداخله در آن ضد این ادعا است و اگر مداخله‌ای انجام می‌شود باید با همان دلار ۴۰ هزار تومانی انجام شود اما می‌بینیم که مداخله با نرخ بازار آزاد شکل گرفته‌است.»

بر اساس گزارش ها، مداخله بانک مرکزی در بازار ارز تقریبا بدون تاثیر ماندگار بوده و فقط فشار ارزی به خزانه وارد کرده است به طوری که مرکز پژوهش های مجلس گزارش داده که به طور مشخص، در سال‌های ۸۲ تا ۹۶، بانک مرکزی به میزان ۲۸۴ میلیارد دلار در بازار ارز مداخله کرده است.

با این همه، رئیس بانک مرکزی اعلام کرده که طی سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱، میزان مداخله بانک مرکزی به نرخ بازار در بازار غیر رسمی بالغ بر ۵۷ میلیارد دلار بوده است.

XS
SM
MD
LG