لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۶

وعده تکراری مقامات جمهوری اسلامی برای آزادسازی دلارهای نفتی؛ خبری که مداوم اعلام و تکذیب می‌شود


مقامات جمهوری اسلامی هرچند وقت یک بار خبر از آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران را می‌دهند.
مقامات جمهوری اسلامی هرچند وقت یک بار خبر از آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران را می‌دهند.

در حالی که مقامات جمهوری اسلامی، همچنان از آزاد‌سازی چند ده میلیارد از دلارهای بلوکه شده در کشورهای مختلف خبر می‌دهند، فعالان بخش خصوصی این ادعاها را «پوچ» و در راستای «فریب افکار عمومی» می‌دانند.

خبرگزاری دولتی ایسنا در همین رابطه نوشت: «به زودی بیش از ۲۴ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران در عراق و کره جنوبی و همچنین منابع قابل دسترس کشورمان در صندوق بین‌المللی پول، وارد کشور خواهد شد.»

بنابر ادعای این خبرگزاری، علاوه بر هفت میلیارد دلار منابع ارزی بلوکه شده ایران در کره جنوبی و ۱۰ میلیارد دلار منابع بلوکه شده ایران در عراق، در پی دیدار فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران با جورجیوا، رئیس صندوق بین‌المللی پول در واشنگتن مقرر شده است تا ایران بتواند به بیش از ۶/۷ میلیارد دلار از منابع خود دسترسی داشته باشد.

از سوی دیگر اما علی واعظ، محقق «گروه بین‌المللی بحران» در واکنش به این خبر در توییتی نوشت: «ادعای آزاد شدن ۲۴ میلیارد دلار از اموال مسدود شده ایران کذب محض است.»

رئیس اتاق مشترک ایران و کره جنوبی هم در واکنش به این خبر به خبرگزاری ایلنا گفت: «درباره آزادسازی ۷ میلیارد دلار منابع بلوکه شده ایران، هنوز هیچ خبری در این باره به ما ارائه نشده و فعلا در حد حرف است.»

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی نیز به وب‌سایت «دیده‌بان ایران» گفته است انتشار خبرهای این‌چنینی «برای خواباندن التهابات بازار است» اما «مردم دیگر اعتمادی ندارند» و انتشار این اخبار چندان تاثیری بر التهابات بازار نمی‌گذارد.

پیش از این همتی رییس اسبق بانک مرکزی گفته بود که معادل ریالی پول‌های بلوکه شده از بانک مرکزی دریافت و هزینه شده است.

پیش از این و در ۶ اردیبهشت ماه سال جاری یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در مورد هفت میلیارد دلار پول‌ بلوکه شده ایران در بانک‌های کره‌جنوبی به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که ایران می‌تواند از این مبالغ برای «خرید اقلام بشر دوستانه» استفاده کند.

بخش فارسی صدای آمریکا پیشتر از کاخ سفید پرسیده بود که آیا دولت ایالات متحده این هفت میلیارد دلار، و دیگر دارایی‌های ایران را که در اختیار سایر متحدان و شرکای ایالات متحده است، ابزارهای موثری برای چانه‌زنی می‌داند که می‌تواند آزادی آمریکایی‌های بازداشت‌شده و زندانی در ایران را تسهیل و یا محقق کند؟

این سخنگو گفته بود که وجوه مزبور در یک حساب «محدودشده» که «برای تجارت بشردوستانه قابل دسترسی است» نگهداری می‌شود.

او تاکید کرده بود که ایالات متحده پذیرای توصیه‌های کره‌جنوبی و دیگران بوده است تا اطمینان حاصل شود که این مبالغ می‌تواند «از جمله از طریق انتقال به سایر بانک‌های مورد اعتماد و در حساب‌های محدودشده مشابه» برای اهداف بشردوستانه مورد استفاده قرار گیرد.

پیش از این نیز در اواسط فروردین ماه، جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی با اشاره به میزان تسویه «بدهی‌های گازی عراق به ایران»، گفته بود: [مقامات عراقی] شروطی دارند که این پول‌های دریافتی، صرفا برای «خرید دارو و کالاهای اساسی» اختصاص داده شود.

این عضو کابینه دولت ابراهیم رئیسی گفته بود که به «طرف عراقی گفتیم این محدودیت [فروش نفت و گاز در برابر غذا و دارو] برداشته شود و امیدواریم با رایزنی‌ها، این اتفاق بیفتد.»

XS
SM
MD
LG