کودتاچیان در نیجر، روز یکشنبه ۱۵ مرداد، حریم هوایی این کشور را بستند. این تصمیم در پی پایان مهلت گروه آفریقایی اِکُواس شامل ۱۵ کشور غرب آفریقا، برای بازگشت محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنار شده نیجر به قدرت اتخاذ شده است.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، فرماندهان کودتا میگویند قصد کناره گیری ندارند و هزاران نفر از هواداران آنها یکشنبه در ورزشگاه اصلی نیامی، پایتخت تجمع کردند. همزمان با پایان مهلت تعیین شده اکواس برای کنارهگیری کودتاچیان از قدرت تا روز یکشنبه، ژنرالهای حاکم بر عزم خود در تسلیم نشدن در برابر فشارهای خارجی، تاکید کردند.
این کودتا که هفتمین کودتا در غرب و مرکز آفریقا در سه سال گذشته است، منطقه ساحل، یکی از فقیرترین مناطق جهان را دستخوش تغییر کرده است. نیجر به دلیل وجود اورانیوم و نفت و همچنین داشتن نقشی محوری در نبرد علیه شبهنظامیان اسلامگرا، برای ایالات متحده، اروپا، چین و روسیه از اهمیت بالایی برخوردار است.
روسای دفاعی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا اِکُواس بر سر طرحی برای اقدام احتمالی نظامی در این کشور، در صورت عدم بازگشت محمد بازوم، رئیس جمهوری بازداشت شده در موعد مقرر به قدرت، به توافق رسیدهاند.
تهدید نظامی اِکُواس به ترس از درگیری بیشتر در منطقهای که در حال نبرد با شورش مرگبار اسلامگرایان است، دامن زده است. نبردی که تاکنون هزاران تن را کشته و میلیونها نفر را مجبور به فرار کرده است. همچنین با وعدههای دولتهای نظامی کشورهای همسایه از جمله مالی و بورکینافاسو مبنی بر دفاع از نیجر در صورت نیاز، هرگونه مداخله نظامی در این کشور میتواند اوضاع را پیچیدهتر کند.
سازمان ملل متحد، آمریکا، اتحادیه اروپا و فرانسه، کودتا را محکوم کردند. جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۲ مرداد، نیز خواستار آزادی فوری محمد بازوم شد.
محمد بازوم رئیس جمهوری نیجر، ۲۶ ژوئیه به وسیله ارتش برکنار و زندانی شد و ژنرال عبدالرحمن شیانی، فرمانده گارد ریاست جمهوری، خود را رهبر کشور نامیده است.
نیجر یک تولیدکننده عمده اورانیوم است و بازوم یکی از متحدان آفریقایی کشورهای غربی در مبارزه با افراطیگرایان اسلامی در غرب آفریقا بود.