قتل داریوش مهرجویی و همسرش وحیده محمدیفر در ویلای شخصی با انتشار همزمان گفتگوی روزنامه اعتماد با همسر مهرجویی ابعاد و ابهامات بیشتری به این ماجرا داده است. مقامات نیروی انتظامی استان البرز هرگونه گمانهزنی را رد کرده و این قتل را «اقدام وحشیانه» نامیدهاند.
در تازهترین تحول خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که تا ظهر روز یکشنبه «۴ مظنون بازداشت شدهاند» که به نوشته این خبرگزاری «هیچکدام تبعه خارجی نیستند.»
همسر مهرجویی از تهدید با چاقو گفته بود
امروز یکشنبه، یعنی دقیقا صبح روزی که جسد داریوش مهرجویی و همسرش وحیده محمدیفر در ویلای شخصیشان پیدا شد روزنامه «اعتماد» گفتگویی را با وحیده محمدیفر منتشر کرده که علت آن پست اینستاگرامی همسر مهرجویی در پانزدهم مهرماه بود که نوشته بود «توسط یک فرد ناشناس با چاقو تهدید شده است» و سنتور معروف «علیسنتوری» نیز به سرقت رفته است.
روزنامه اعتماد به نقل از «وحیده محمدیفر» نوشته است: «متوجه سر و صدای سگمان در حیاط خانه شدم. سریع در ورودی آشپزخانه را قفل کردم. تا اینکه متوجه شدم مقابل در ورودی ساختمان یک نفر با چاقو به شیشههای مات پنجره چسبیده است.»
همسر داریوش مهرجویی در این مصاحبه که هفته پیش انجام شده بود گفته است: «با صدای بلند گفتم؛ الان به ۱۱۰ زنگ میزنم. او هم در پاسخ به این حرف من گفت خب زنگ بزن. وقتی او در جواب به من گفت خب زنگ بزن، متوجه شدم؛ لهجه ایرانی ندارد.»
او در این مصاحبه تاکید کرده است که «مدتی پیش هم یکسری وسایل از جمله سنتور مربوط به فیلم سنتوری دزدیده شده است.»
سخنگوی پلیس: اقدام وحشیانه بود
سخنگوی فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) در واکنش به این قتل تاکید کرده است که پلیس عاملین این «اقدام وحشیانه» را بهزودی دستگیر و به دستگاه عدالت خواهد سپرد.
حسین منتظرالمهدی تاکید کرده که اقدامات فنی در ساعات اولیه انجام و کارآگاهان در محل حاضر و در حال بررسی سناریوهای محتمل هستند.
رئیس کانون کارگردانان: شواهدی بر دخالت اتباع خارجی در دست نیست
رئیس کانون کارگردانان ایران در واکنش به شایعات ایجاد شده پیرامون این حادثه و پر رنگ شدن نقش اتباع خارجی گفت که «در مورد اینکه اتباع غیرایرانی در این جنایت نقش داشتهاند هنوز شواهدی در دست نیست.»
محسن امیریوسفی تاکید کرده که در حال حاضر، اجساد به پزشکی قانونی منتقل شده و محل حادثه توسط نیروهای پلیس در دست بررسی است و شواهدی از احتمال سرقت وجود دارد.
جلسه فوقالعاده با نهادهای امنیتی در وزارت ارشاد
روز یکشنبه، روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اعلام کرد که به دنبال «درگذشت» داریوش مهرجویی و همسرش، جلسه فوقالعادهای با حضور وزیر ارشاد با نهادها و دستگاههای امنیتی، قضایی و انتظامی برگزار شد.
بنابر این گزارش در این سازمان سینمایی و حراست وزارت ارشاد مسئول پیگیری و گزارش درباره این پرونده شدند.
قتل با سه ضربه چاقو به گلو
در خبری دیگر خبرگزاری فارس به نقل از یک «منبع آگاه» به چگونگی قتل داریوش مهرجویی پرداخت و نوشت که «مهرجویی با ۳ ضربه در گلو و ضربهای به سر و همسرش با ضربهای به شاهرگ جان باخته است.»
بنابر اعلام این خبرگزاری وابسته به نهادهای امنیتی «النگوهای همسر مهرجویی در جسد وجود ندارد و دو گوشی موبایل نیز به سرقت رفته است.»
واکنش اهالی سینما به قتل دو عضو خانواده سینما
انتشار خبر کشته شدن داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر واکنش گستردهای را در بین اهالی سینما داشته و اهالی فرهنگ و هنر را در بهت فرو برده است. محمدیفر فیلمنامهنویس، طراح لباس و دستیار کارگردان و متولد ۱۹ بهمن ۱۳۴۷ بود.
هانیه توسلی، بازیگر سینمای ایران در واکنش به این خبر در اینستاگرام خود نوشت: «این قتل فجیع او و همسرش، یک فاجعهی ملی است.» این بازیگر تاکید کرده است: «نهایت بدبختی است. نهایت فلاکت برای این جامعه. ظلم و تبعیض و بیعدالتی و امنیتی که نداریم. همه چیز عجیب است. مثل کابوس. کابوسی که تمامی ندارد. من عاجزم. مدتهاست. توان زندگی نرمال ندارم. مدتهاست. نمیدانم چطور باید ادامه داد.»
مهدی یزدانی خرم، منتقد و نویسنده نیز در واکنش به این قتل در اینستاگرام خود نوشت: «یعنی داریوش مهرجویی دیگر نیست و یعنی داریوش مهرجویی ۸۳ ساله را کشتهاند تا نباشد.» یزدانی خرم تاکید کرده: «من هیچ نظری ندارم. من منتظرم تا صبح شود تا خبرها بیاید تا آفتاب بیاید تا هنوز بفهمم این چه خاکیست که بر سر ما ریختهاند.»
منیژه حکمت، کارگردان مطرح سینمای ایران نیز در واکنش به این خبر نوشت: «اى واى؛ كارگردان بزرگ سينماى ايران را كشتند. سر فرهنگ و هنر را بريدند. چه كنيم با اين همه غم، غصه، درد، نگرانى، شوك، درد بى درمانى شده زندگى ما، درد بى درمان.»
مهراب قاسمخانی، بازیگر و فیلمنامه نویس در واکنش به این اتفاق نوشته است: «انگار داریم توی یه کابوس زندگی میکنیم که هیچ وقت تموم نمیشه. توی یه شبی که هیچ وقت صبح نمیشه. دیگه حتی انتظار طلوع رو هم نمیکشیم. سیاهی پشت سیاهی. نکبت پشت نکبت.»
پرویز پرستویی بازیگر سرشناس ایرانی نیز در اینستاگرام خود نوشت: «سکانس پایانی تلخ! به قتل رسیدن یک کارگردان برجسته ایران و همسرش به ضرب چاقو؟! امنیت کجایی؟!»
قتل با چاقو بوده است
در همین رابطه، فرمانده نیروی انتظامی استان البرز گفته است که «این قتل توسط فرد یا افراد ناشناس، با ضربات سلاح سرد به گردن و اعضای بدن رخ داده ولی هنوز انگیزه قتل مشخص نیست.»
حمید هداوند در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا افزود: «قتل آقای مهرجویی و همسر ایشان در ساعات پایانی شنبهشب، ۲۲ مهر از سوی دختر مرحوم مهرجویی به پلیس اطلاع داده شد و ماموران در حال بررسی جزئیات این قتل هستند.»
امنیتی که دیگر نیست
قتل داریوش مهرجویی و همسرش ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر «امنیت در کشور» را بار دیگر زیر سوال برده است.
وبسایت «اقتصاد نیوز» در این رابطه نوشته است: «بر اساس آخرین گزارشهای مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰ آمار سارقان دستگیر شده به «۴۴۵ هزار نفر» رسیده که حدود ۴۹ درصد تعداد کل سرقتها بوده است.
این رسانه در ادامه مینویسد: اگر فرض کنیم در هر سرقت دو سارق مشارکت داشته باشند، میتوان گفت نرخ موفقیت نیروی انتظامی در دستگیری سارقان «یک سارق به ازای هر ۴ سرقت» رسیده است.
به گفته برخی جامعهشناسان و آسیبشناسان؛ «تشدید بحرانهای اقتصادی به همراه افزایش نارضایتیهای اجتماعی و سیاسی» یکی از عوامل اصلی افزایش آمار آسیبهای اجتماعی از جمله سرقت است.
دستور صادر شد؛ تکراری مثل همیشه
قتل داریوش مهرجویی و همسرش و «امنیتی که دیگر در ایران وجود ندارد» یکی از محورهای انتقادی واکنشها در شبکههای اجتماعی است و در مقابل رئیس کل دادگستری استان البرز به روال تمامی اتفاقات از صدور دستور برای بررسی خبر داد.
حسین فاضلی هریکندی با تکرار اطلاعات عمومی از ساعت قتل و چگونگی کشف جنایت توسط دختر مهرجویی گفت: «به بازپرس ویژه قتل دادسرای عمومی و انقلاب فردیس، دستورات قضایی لازم جهت بررسی موضوع و شناسایی و بازداشت متهمان را به پلیس آگاهی استان البرز صادر شده است.»
مهرجویی و همسرش
وحیده محمدیفر فیلمنامهنویس، طراح لباس و دستیار کارگردان و متولد ۱۹ بهمن ۱۳۴۷ بود. آخرین فیلم داریوش مهرجویی، «لامینور» نام داشت که پس از تولید در سال ۱۳۹۸، اجازه اکران پیدا نکرد و با وجود دریافت مجوز نمایش از وزارت ارشاد جمهوری اسلامی، قبل از اکران، توقیف شد.
داریوش مهرجویی اسفند ۱۴۰۱ در اعتراض به توقیف این فیلم، در ویدئویی ضبط شده گفت که به همراه دستیارانش در وزارت ارشاد تحصن خواهد کرد و دیگر نمیتواند توقیف فیلمهایش را تحمل کند و اینبار میخواهد بجنگد.
اعتراض او چند روز بعد تاثیرگذار شد و اعلام شد که مشکل اکران فیلم رفع شده است.
این کارگردان سرشناس سینمای ایران به هنگام مرگ، ۸۴ سال داشت.