خبرگزاریهای رسمی ایران خبر دادند که حساب بانکی شش بانک ایرانی در بانکهای قطر برای واریز منابع ارزی آزاد شده افتتاح شده و منابع مذکور «بزودی» از طریق مبادلات بانکی مورد استفاده قرار میگیرد.
خبرگزاری ایسنا نوشت که «شنیده میشود بانک مرکزی به دلیل توافقات انجام شده، از ذکر جزییات در این باره منع شده است.»
با این وجود همین خبرگزاری خبر داد که «به نظر میرسد» بانک مرکزی «از هفته آینده» به «مدیریت بازار اسکناس» ورود خواهد کرد.
بنابرگزارشها، دسترسی جمهوری اسلامی به منابع ارزی آزاد شده یکی از «پیششرطهایی» بود که برای اجرای توافق تبادل زندانی بین آمریکا و حکومت ایران مطرح بود.
آمریکا و ایران پیشتر در ۲۱ مرداد تایید کرده بودند که بر اساس این توافق، پنج شهروند آمریکایی که واشنگتن میگوید به ناحق توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند، آزاد خواهند شد.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پیش از این در پاسخی کتبی به صدای آمریکا گفت: «ایالات متحده با انتقال وجوه مالی از کره جنوبی به حسابهای محدود شده در مؤسسات مالی در قطر، و آزادی پنج شهروند ایرانی که در حال حاضر در ایالات متحده بازداشت هستند، موافقت کرده است تا شرایط آزادی پنج شهروند آمریکایی در ایران را تسهیل کند.»
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه در نشست رسانهای گفت که پولهای مسدود شده ایران که از بانکهای کره جنوبی وارد حسابهایی در قطر میشود، «تحت نظارت بسیار شدید خزانهداری ایالات متحده» نگهداری خواهد شد و «فقط میتواند برای امور انسانی و بشردوستانه» هزینه شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد که «ما هشیار خواهیم ماند و مراقب خواهیم بود و نوع مصرف کردن این پول را تحت نظر خواهیم داشت و میتوانیم اگر لازم باشد دوباره مسدودش کنیم.»
انتشار خبری در روز دوشنبه بیستم شهریور مبنی بر این که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به عنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی برای انتقال پول بلوکهشده ایران از کره جنوبی به قطر «معافیت تحریمی» صادر کرده، واکنش قانونگذاران جمهوریخواه آمریکایی را در پی داشت.