الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، صبح چهارشنبه ۲۱ تیرماه در دیدار با الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان خواستار «محکوم کردن و اعلام مخالفت صربستان» با سلاحهای تروریستی ایران شد. او همچنین جمهوری اسلامی را به دست داشتن در برنامهریزی برای حمله به سفارت اسرائیل در باکو متهم کرد.
به گزارش خبری جروزالمپست، وزیر امور خارجه اسرائیل تاکید کرد: «تنها مبارزه مشترک با ایران از تداوم تضعیف ثبات در منطقه جلوگیری میکند.»
الی کوهن در ادامه گفت: «پس از سه سال رکود سیاسی، امروز صفحه جدیدی در روابط اسرائیل و صربستان ورق خورد. صربستان کشوری بسیار مهم در بالکان و حامی اسرائیل است.»
در این دیدار همچنین دو طرف در مورد تقویت روابط بین اسرائیل و صربستان و پتانسیل بزرگ بین دو کشور برای همکاری در زمینه های «اقتصادی، نوآوری و دفاع سایبری» گفتگو کردند.
این دیدار اولین سفر وزیر خارجه اسرائیل به صربستان در ۱۴ سال گذشته بود.
رسانههای اسرائیل روز سهشنبه ۲۰ تیرماه از بازداشت یک شهروند افغانستان به ظن «برنامهریزی برای حمله به سفارت اسرائیل در باکو» خبر داده و نوشتند که او از ایران وارد این کشور شده بود.
آذربایجان روز ۱۹ تیر اعلام کرده بود یک تبعه افغانستان که از «یک کشور ثالث» وارد خاک آذربایجان شده بود و به ظن توطئه با افراد دیگر برای انجام حملهای تروریستی به سفارت یک کشور ثالث در باکو بازداشت شد.
مناسبات ایران و آذربایجان که در چند ماه اخیر تیره شده است از زمانی که یک مرد مسلح ایرانی با ورود به سفارت آذربایجان در تهران، رئیس تیم حفاظتی سفارت را به قتل رساند، وخامت روابط به تنش منجر شد.
باکو مدعی است سرویس اطلاعاتی جمهوری اسلامی پشت این حمله بوده است. اما تهران این موضوع را رد میکند.
پس از آن، ایران در ماه مه سال جاری چهار دیپلمات جمهوری آذربایجان را اخراج کرد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت که این اقدام «در پاسخ» به اخراج کارکنان سفارت جمهوری اسلامی در باکو و در ماه آوریل، بوده است.
در این حال، افزایش روابط اسرائيل و جمهوری آذربایجان بر سطح تنش میان تهران و باکو افزوده است.
مرز ایران با آذربایجان حدود ۱۶۰ کیلومتر از پایتخت باکو فاصله دارد.