رئیس فدراسیون فوتبال با اشاره به دیدار اخیر خود با امیرعبداللهیان از شیوه بازگرداندن ارز به کشور توسط وزارت امور خارجه در مورد طلبهای نیروگاههای برقی از عراق گفت و اظهار امیدواری کرد که از همان طریق بتوانند طلبهای فدراسیون فوتبال از فیفا را دریافت کنند.
مهدی تاج در مورد این دیدار گفت: «وزیر امور خارجه توضیحی برای انتقال پول داد و امیدوارم ما را هم در موضوع وصول مطالبات مثل یک نیروگاه برق ببیند.» تاج تاکید کرده است که فدراسیون فوتبال دغدغهاش، بحث پول است و نمیتواند پولش را از فیفا بگیرد.
به گفته رئیس فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی؛ حسین امیرعبداللهیان گفته که «همچنان همه تحریمها برای انتقال پول پابرجا است.»
در دیداری که روز گذشته با حضور روسای فدراسیون ورزشهای مختلف با امیرعبداللهیان انجام شد، رئیس فدراسیون فوتبال از وزیر امور خارجه خواسته است که «مثل نیروگاههای برق» که دولت درآمد صادراتی آنها به عراق را در ایران به ریال پرداخت میکند و بعد با طرف عراقی حساب میکند، به فوتبال نگاه و این شیوه را با فیفا نیز انجام دهد.
در ماههای گذشته بحث بدهیهای عراق به ایران بابت صادرات برق و گاز ایران به عراق بارها مطرح شد.
رئیس فدراسیون فوتبال ایران در این باره گفت: «نیروگاهها در حال حاضر برق را به عراق میفروشند و دولت ریالش را اینجا به آنها میدهد و بعد خودش میرود ارز مورد نظر را از عراق در زمان مشخص شده میگیرد. ما هم گفتیم که شما این طلبی که ما از فیفا داریم را به صورت ریالی به ما بدهید و در ادامه خودتان از فیفا آن ارز مورد نظر را بگیرید.»
یک مقام ارشد وزارت امور عراق، ۲۰ خرداد اعلام کرد بغداد با پرداخت ٢ میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار بدهی گاز و برق به ایران موافقت کرده است. حالا و طبق گفتههای مهدی تاج مشخص شده که این بدهیها پیش از این توسط دولت به صورت ریالی به نیروگاههای برق پرداخت شده است.
پیش از این یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخ به پرسش خبرنگار صدای آمریکا مبنی بر اجازه دسترسی جمهوری اسلامی به منابع مالی در خارج از کشور گفته بود: «ایران فقط میتواند به وجوهی که در حسابهای عراق نگهداری میشود برای تراکنشهای بشردوستانه و غیر تحریمی دسترسی داشته باشد.»
به گزارش صدای آمریکا، متیو میلر در تشریح دلایل این اقدام گفت: «اینها اقداماتی است که برای چندین سال انجام شده و مربوط به دولت قبلی است که در آن ایالات متحده تراکنشهای مشابه را به طور مداوم مطابق با قوانین ایالات متحده و با هماهنگی کامل با دولت عراق تایید کرده است.»
در ماههای اخیر شاهد گستردهتر شدن سیاست نفت در برابر کالا و غذا در ایران در قالب «تهاتر» بودیم که در آخرین مورد آن وزیر نفت جمهوری اسلامی در ۳۱ خرداد ماه سال جاری گفت که تسویه حساب با ونزوئلا از طریق «تهاتر نفت با محمولههای فراورشی» که از پالایشگاههای این کشور دریافت میکنیم، انجام میشود.
جواد اوجی همچنین به تهاتر با کوبا تاکید کرده و گفته بود در کوبا نیز از طریق تهاتر نفت با دارو از قبیل واکسن، تجهیزات و داروهای مد نظر وزارت بهداشت تاکنون اقدامات خوبی انجام شده است.
سوم تیرماه نیز خبری مبنی بر تهاتر نفت با چای بین ایران و سریلانکا منتشر شد و سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران در این رابطه گفت: «سریلانکا خیلی وقت است به ایران بدهی دارد و بهتر است این موضوع هر چه زودتر تعیین تکلیف شود.»