لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۵

راه‌حل حقوقی تازه اتحادیه اروپا برای تروریستی شناختن سپاه پاسداران


سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران- آرشیو 
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران- آرشیو 

اتحادیه اروپا موفق شده است مسیری قانونی را برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک سازمان تروریستی به پیدا کند و به این ترتیب سد بزرگی را که سال‌ها مانع از این اقدام بود، پشت سر بگذارد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به سرکوب معترضان ایرانی، انتقال تسلیحات به روسیه، پرتاب موشک‌های بالستیک به اسرائیل، و همچنین حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی در سراسر خاورمیانه، متهم است.

افزودن یک فرد یا نهاد جدید به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا مستلزم حکم قضایی صادر شده داخلی علیه این فرد یا نهاد در یکی از ۲۷ کشور عضو این گروه است.

به گزارش «یورونیوز»، مبنای مسیر جدید اتحادیه اروپا حکم دادگاه عالی منطقه‌ای دوسلدورف در آلمان است؛ حکمی که در ماه مارس گذشته (اسفند - فروردین) صادر شد.

این حکم نشان می‌دهد که حمله به یک کنیسا در شهر بوخوم، آلمان در سال ۱۴۰۱ با حمایت یک سازمان حکومت جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

صدور این حکم انتظارات برای آغاز مسیر حقوقی تازه برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک گروه تروریستی در اتحادیه اروپا را افزایش داد.

رأی دادگاه دوسلدورف، محکومیت داخلی در یکی از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شود که می‌تواند مبنای قانونی برای افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا باشد.

یک مقام بلندپایه اتحادیه اروپا که از این روند آگاه است، روز جمعه ۱۸ مهر گفت که پس از بررسی داخلی توسط سرویس اقدام خارجی اروپا «ایی‌ایی‌ای‌اس»، حکم دادگاه دوسلدورف به‌عنوان مبنای قانونی «کافی» برای این اقدام در نظر گرفته شده است. این مقام گفت که این نتیجه پیش از تعطیلات تابستانی حاصل شده است.

پس از رفع این مانع مهم، پیشنهاد به مرحله بعدی رفت تا مورد بررسی قرار بگیرد و برای تصویب نیاز به رأی تمامی اعضای اتحادیه اروپا دارد.

با این حال به گفته یک دیپلمات ارشد که مایل به افشای نام خود نبود، چنین اقدامی مستلزم «اراده سیاسی» است و فعلا زمان مشخصی برای آن وجود ندارد.

آلمان، فرانسه، و هلند، از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند که قبلاً از این شناسایی حمایت کرده بودند. اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، و پارلمان اروپا، نیز از این ایده حمایت کرده‌اند.

ایالات متحده و کانادا، دو متحد گروه صنعتی هفت، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را یک گروه تروریستی می‌دانند.

یک سخنگوی اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۵ تیر در واکنش به انتشار خبر مربوط به درخواست آلمان از این اتحادیه مبنی بر افزودن سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی، با اشاره به «داخلی و محرمانه» بودن بحث‌های شورای اروپا، از تایید یا رد این خبر خودداری کرد.

این مقام اتحادیه اروپا در مکاتبه‌ با بخش فارسی صدای آمریکا یادآور شد که پیش شرط افزودن یک سازمان به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا، تروریستی اعلام کردن سازمان مزبور از سوی «یک مقام یا نهاد ملی صالح یکی از کشورهای عضو و یا یک کشور ثالث همانند رای دادگاه و یا دستور یک مقام اجرایی» است.

به گفته او، چنین تصمیمی باید بر اساس قوانینی اتخاذ شود که در چارچوب «قانون تروریست» آنگونه که در ماده ١ (٣) «موضع مشترک دسامبر ۲۰۰۱» آمده، قرار گیرد.

این سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که افزودن هر سازمان به فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا در نهایت مستلزم اتفاق آرای تمامی ٢٧ دولت عضو شورای اروپا است.

او در ادامه یادآور شد که تا کنون افراد و نهادهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل مسائل مربوط نقض حقوق بشر در ایران، و همچنین نقض تمامیت ارضی اوکراین، جنگ در سوریه، و جنگ‌افزارهای کشتار جمعی جمهوری اسلامی ایران، مورد تحریم اتحادیه اروپا قرار گرفته‌اند.

این سخنگوی اتحادیه اروپا ضمن یادآوری اینکه کلیت سپاه پاسداران نیز در چارچوب رژیم تحریم‌های مربوط به جنگ‌افزراهای کشتار جمعی ایران از سوی اتحادیه اروپا تحت تحریم قرار گرفته، گفت: «بدین ترتیب، در واقع، همین الان هم در اتحادیه اروپا تعهدی برای مسدودکردن دارایی‌های سپاه پاسداران و همچنین ممنوعیت دسترسی آنها به وجوه و منابع اقتصادی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وجود دارد.»

بر اساس اطلاعاتی که زوددویچه تْسایتونگ، یکی از پرتیراژترین روزنامه‌های آلمان، روز پنج‌شنبه ۱۴ تیر منتشر کرد دولت فدرال آلمان روندی رسمی را با اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های تروریستی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آغاز کرده است.



در تنظیم این مطلب از گزارش یورو نیوز وصدای آمریکا استفاده شده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG