یک روزنامه چاپ تهران در شماره امروز دوشنبه هشتم مرداد ماه خود از برپایی «گشت رجیستری» در ایستگاههای مترو خبر داده و در عین حال به نقل از پلیس پایتخت نوشته است که «به دنبال گوشیهای سرقتی هستیم و این طرح را در همه ایستگاهها اجرا میکنیم.»
روزنامه «هممیهن» نوشته رجیستر شدن یا نشدن گوشیهای همراه مسافران مترو، مورد سوال ماموران پلیس از مردم بوده است.
بنابر اعلام این روزنامه پلیس در هفتههای گذشته، سعی کرده بیسرو صدا این طرح را اجرا کند و اطلاعرسانی چندانی درباره آن انجام نداده است.
هممیهن همچنین به خبرهای منتشر شده مبنی بر توقیف گوشیهای با برند «آیفون» در ایستگاههای مترو نیز پرداخته و به نقل از شرکت بهرهبرداری متروی تهران نوشته است: «این شایعه احتمالاً بهدلیل برداشت نادرست از یکی از اقدامات پلیس مستقر در مترو برای شناسایی اموال مسروقه و برخورد با سارقان ایجاد شده است.»
بر اساس این گزارش موضوع واردات و فروش گوشیهای با برند آمریکایی «آیفون» در ایران در سالهای اخیر خبرساز بوده است. این خبرسازیها پس از موضعگیری علی خامنهای در برابر واردات این برند آمریکایی به اوج خود رسیده است.
علی خامنهای در شهریور ماه سال ۱۳۹۹ گفته بود: «گاهی این واردات، واردات لوکس است یعنی هیچ نیاز بهش نیست؛ شنیدم که برای واردات یک نوع گوشی لوکس آمریکایی در سال۹۸ حدود نیم میلیارد دلار مصرف شده. البته بخش خصوصی این کار را میکند، منتها دولت بایستی جلوی این را بگیرد.»
اظهارات خامنهای بهانهای شد تا دولت اقدام به اعلام ممنوعیت واردات گوشیهای با برند «آیفون» به کشور کرده و تعرفههای سنگینی برای مدلهای پایینتر آن وضع کند.
رویکردی که در نهایت به شکل گیری شبکههای کلاهبرداری نیز منجر شد و تنها در یک مورد شرکت «کوروش کمپانی» که در زمینه فروش گوشیهای موبایل کار میکرد، ادعا داشت که گوشیهای آیفون را که با قیمت ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان در بازار آزاد ایران خرید و فروش میشود، با «حذف واسطهها» به مبلغ «۲۰ میلیون تومان» به دست مصرفکنندگان میرساند. این شرکت در نهایت بیش از ۲۰۰ هزار نفر را منتظر دریافت گوشی گذاشت تا پرونده دو هزار میلیارد تومانی علیه مالک آن در دستگاه قضائی ایران گشوده شود.
شماری از کارشناسان معتقدند ممنوعیت واردات این برند در ایران در راستای کسب منافع سرشار از سوی افراد یا گروههای نزدیک به حکومت است.
برهمین اساس پس از ممنوعیت واردات «آیفون» و وضع تعرفه تا ۱۰۰ درصدی برای واردات مسافری آن در مدلهای پایینتر، هفته گذشته گمرک ایران بخشنامه جدیدی اعلام کرد که حقوق ورودی موبایل کمتر از ۱۵۰ دلار ۱۰ درصد، حقوق ورودی تلفن همراه با ارزش ۱۵۰ تا ۶۰۰ دلار ۵ درصد و حقوق ورودی گوشی تلفن همراه با ارزش بالای ۶۰۰ دلار ۱۵ درصد تعیین شد.
طبق این بخشنامه ممنوعیت واردات موبایل با نشان تجاری اپل (۱۴ و بالاتر) همچنان پابرجاست.