خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، از اختصاص ۳ میلیارد دلار از داراییهای ارزی بلوکه شده ایران در عراق برای «واردات کالاهای اساسی» خبر داد و نوشت که این موضوع اثر ملموسی در کاهش قابل توجه رسوب کالا در بنادر کشور داشته است.
آنطور که تسنیم مدعی شده است با دلارهای آزاد شده از عراقی و کره جنوبی «بخش عمده» نیازهای وارداتی در سال جاری مرتفع شده و از این بابت چالشی گریبانگیر فضای اقتصادی ایران نخواهد شد.
فارغ از اینکه این ادعا تا چه میزان میتواند صحیح باشد و این ۹ میلیارد دلار چه سرنوشتی خواهد داشت؛ خبرگزاری تسنیم عملا از رسمی شدن «نفت در برابر غذا» در مناسبات اقتصادی با عراق خبر داده است.
جواد اوجی، وزیر نفت دولت جمهوری اسلامی شانزدهم فروردین ماه با اشاره به میزان تسویه «بدهیهای گازی عراق به ایران»، گفته بود که مقامات عراقی شروطی دارند که این پولهای دریافتی، صرفا برای «خرید دارو و کالاهای اساسی» اختصاص داده شود.
بر اساس این گزارش درآمدهای حاصل از فروش مواد سوختی ایران به عراق، در «بانک TBI» که «بانک تجارت» این کشور است بلوکه و ذخیره شده بود.
محمدکاظم آلصادق، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد دوازدهم فروردینماه به برنامه «تحت الخطین» شبکه «العراقیه الاخباریه» گفته بود: تهران «بالغ بر ۱۱ میلیارد دلار» از محل فروش گاز و برق، از عراق طلب دارد.
پیش از این اعلام شده بود که پولهای بلوکه شده ایران در عراق با موافقت آمریکا به حسابی در عمان منتقل خواهد شد تا فقط در زمینه خرید اهداف «بشر دوستانه» هزینه شود.
وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن نیز در مورد پولهای آزاد شده در کره جنوبی گفته است که ایران تنها قادر است پولهای آزاد شده را برای اهداف «بشردوستانه» به مصرف برساند. در همین رابطه برخی کاربران این مبادله را با «برنامهنفت در برابر غذای صدام» مقایسه کرده و آن را «تحقیرآمیز» دانستهبودند.