لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۶

نشست سوریه در لوزان با حضور آمریکا، روسیه، ایران و کشورهای منطقه برگزار شد


جان کری وزیر خارجه آمریکا در سفر به لوزان گفت‌وگوها بر سر سوریه را از سر گرفت؛ گفتگوهایی که پس از شکست توافق مسکو-واشنگتن، از سه هفته پیش، از سوی آمریکا به حالت تعلیق در آمده بود.

نمایندگان کشورهای منطقه هم در کنار روسیه به این گفتگوها دعوت شده اند. محمد جواد ظریف و وزرای خارجه عراق، مصر، و ترکیه، عربستان سعودی، قطر و اردن به این گفتگوها می پیوندند.

انتظار می رود برقراری مجدد آتش بس و ترک مخاصمه در سوریه خصوصا توقف بمباران حلب، در این گفتگوها مورد بررسی قرار گیرد.

دیپلمات ها در لوزان امیدوارند این کشورها که بیشتر با بحران سوریه درگیرند، به آتش بسی بادوام در حلب کمک کنند، اتفاقی که اگر رخ دهد می تواند زمینه گفتگوهای سیاسی برای آینده سوریه را فراهم سازد.

روسیه و ایران از رژیم بشار اسد پشتیبانی می کنند، عربستان و قطر سلاح در اختیار مخالفان او می گذارند و ترکیه با حمله نظامی به شمال سوریه اوضاع را پیچیده تر کرده است.

در شرایط فعلی انتظار پیشرفتی چمشگیر از این گفتگوها وجود ندارد. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده هدف از گفتگوهای لوزان «فعال کردن و به جریان انداختن تلاش های چند جانبه در مورد بحران سوریه» است و انتظار نمی رود پیشرفت مهمی در این مذاکرات حاصل شود.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم گفته است انتظار خاصی از این گفتگوها ندارد. به گفته «راشا تودی» او پیش از سفر به لوزان گفته مسکو «طرح جدیدی» برای ارائه در این گفتگوها ندارد و «گام های مشخص برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت برای برقراری طرح روسیه و آمریکا» بررسی خواهد شد.

بمباران هوایی حلب از سوی دولت سوریه و با پشتیبانی روسیه شدت گرفته است و بیش از دویست و پنجاه هزار نفر از شهروندان این شهر تحت محاصره قرار گرفته اند. براساس آمارهای سازمان ملل بین شش تا هشت هزار نیروی مسلح مخالف دولت بشار اسد در حلب هستند.

رساندن کمک های بشر دوستانه به مردم از دیگر چالش های پیش رو ست.

پیش از تعلیق گفتگوهای آمریکا و روسیه، استفان دی میستورا پیشنهاد کرده بود در صورت توقف بمباران هوایی حلب شخصا حدود هزار نفر از شبه نظامیان گروه جبهه النصره را برای خروج از این شهر همراهی کند.

وزیر خارجه روسیه هم با استقبال از این طرح اعلام آمادگی کرده بود که موافقت دمشق با خروج بدون خطر این افراد را جلب کند. مسکو جدایی این گروه از مخالفان میانه رو را موضوعی مهم برای برقراری آتش بس می داند. .

بسیاری از سرگیری مذاکرات به رغم ادامه و حتی افزایش حملات را نشانه محدود بودن گزینه های پیش روی دولت های غربی برای حل بحران شش ساله سوریه می دانند. حمله نظامی یا تحریم روسیه تنها گزینه ی پیش رو در صورت شکست مذاکرات است که کارشناسان امکان عملی شدنش را به دلایل متعدد محتمل نمی دانند.

جان کری فردا، یکشنبه، پس از دیدارهایش در لوزان به لندن سفر خواهد کرد تا با همتایان اروپایی اش مشورت کند.

لوزان و هتل بوریواژ یک سال و نیم پیش محل برگزاری مذاکرات گروه پنج بعلاوه یک و ایران بود و چارچوب توافق هسته ای در این محل شکل گرفت.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG