مذاکرات صلح سوریه، که برای اولین بار در شش سال گذشته با شرکت نمایندگان دولت سوریه و مخالفان صورت می گیرد، در آستانه، پایتخت قزاقستان آغاز بکار کرد.
این نشست دو روزه دوشنبه چهارم بهمن با میانجی گری روسیه ، ایران و ترکیه و حضور فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه آغاز شده است
سفیر آمریکا در قزاقستان به عنوان ناظر در آن حضور دارد.
در همین حال، روز قبل از آغاز این نشست، تلویزیون دولتی سوریه تصاویری از حمله به مخالفان در شمال شرقی آن کشور منتشر کرد.
یحیی عریدی سخنگوی مخالفان در این باره گفت که دولت سوریه با ادامه حملات، آتش بسی را که بیش از سه هفته قبل بین طرفین به توافق رسید را نقض کرده است. از این رو، توقف این حملات در صدر دستور کاری این نشست قرار دارد.
او گفت که اجرای کامل آتش بس میتواند به روند سیاسی کمک کند.
با این حال ، آقای عریدی در حاشیه مذاکرات امروز گفت که مخالفان برای رعایت آتش بس آمادهاند.
اسامه ابو زید، مشاور حقوقی ارتش آزاد سوریه مورد حمایت ترکیه نیز امروز در آستانه گفت که روسیه راههای فشار برای رعایت آتش بس را میداند.
او گفت: «موفقیت روسیه به عنوان ضامن موفقیت آتش بس این است که آیا میتواند توافق آتش بس را بر دولتهای سوریه و ایران تحمیل کند؟ موضوع، اعتماد کردن نیست بلکه باید دید در صحنه جنگ چه رخ میدهد.»
الکساندر موسیینکو نماینده روسیه نیز گفت ، راه حلی آنی و ساده برای پایان دادن به جنگ شش ساله در سوریه وجود ندارد اما میتوان خوشبین بود.
به گفته او در حال حاضر روحیه جنگ غلبه دارد اما هدف آنها پیدا کردن زمینهای برای توافق بین طرفین است.
نماینده آمریکا در این مذاکرات، سفیر منصوب باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین به قزاقستان است که به عنوان ناظر حضور دارد. آمریکا هنوز سفیر جدیدی برای قزاقستان تعیین نکرده است. آقای عریدی گفت که مخالفان با هر نمایندهای از سوی آمریکا همکاری خواهند کرد .
او در این باره گفت: «برای ما فرقی نمیکند که نماینده آمریکا را دولت اوباما تعیین کند یا دولت ترامپ. ما آماده ملاقات با هر کسی هستیم که دولت آمریکا تعیین کند تا به فاجعه در سوریه پایان داده شود. به ویژه در زمانی که دولت سوریه می گوید، برای پایان دادن به این فاجعه آمادگی دارد.»
از سوی دیگر، بشار جعفری، نماینده دولت سوریه در این مذاکرات در مورد همکاری با دولت جدید آمریکا اظهار امیدواری کرد و گفت: «ما امیدواریم با روی کار آمدن دولت ترامپ، آمریکا بتواند نقش مثبت تری برای یافتن راه حل سیاسی در سوریه ایفا کند.»
در همین حال، در تصاویر ویدیویی منتشر شده از سوی مرکز رسانهای ارتش سوریه، حمله تانکهای دولتی به عین الفیجه و دره بردی در شمال شرقی دمشق دیده میشود. این منطقه در کنترل مخالفان است و ۷۰ درصد آب مورد نیاز دمشق و اطراف آن از آنجا تامین می شود.