وضعیت وخیم اماکن باستانی آسیبدیده سوریه و روند کند بازسازی آنها، نگرانیهای زیادی را به وجود آورده است.
در اوج تهاجم گروه خودخوانده «دولت اسلامی» (داعش) در سراسر سوریه، جهان با وحشت شاهد انفجار یک طاق و معبد نمادین در ویرانههای رومی این کشور در پالمیرا بود.
هشت سال بعد، داعش تسلط خود را از دست داد، اما کار بازسازی این سایت به دلایل امنیتی، مینهای زمینی باقیمانده از دوره سلطه داعش، و کمبود بودجه متوقف شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، سایر مکانهای باستانشناسی در سراسر سوریه با مشکلات مشابهی هم در مناطق تحت سلطه دولت و هم در تحت کنترل مخالفان روبرو هستند. این اماکن بر اثر جنگ یا اخیراً در اثر زلزله مرگبار که در ماه فوریه منطقه وسیعی از ترکیه و همچنین سوریه را لرزاند، آسیب دیدند.
یوسف کانجو، مدیر سابق موزه ملی حلب سوریه، گفت که وضعیت اماکن باستانی در کشورش یک «فاجعه» است.
کانجو گفت: «بدون تلاشی هماهنگ برای بازسازی این اماکن، آنچه را که در جنگ یا زلزله ویران نشده است را از دست خواهیم داد.»
پالمیرا قبل از جنگ یکی از شش مکان میراث جهانی یونسکو در سوریه و گل سرسبد آثار باستانی این کشور بود و هر ساله دهها هزار بازدیدکننده را به خود جذب میکرد.
این شهر باستانی پایتخت یک کشور متکی به امپراتوری روم بود که برای مدت کوتاهی شورش کرد و پادشاهی خود را در قرن سوم میلادی به رهبری ملکه زنوبیا، همسر اودیناتوس شاه پالمیرا، ایجاد کرد.
اما این منطقه در دوران معاصر محل زندانی بود که در آن مخالفان بشار اسد در آن شکنجه و کشته میشدند. امروز، در جاده میان صحرا از حمص به پالمیرا چندین پست بازرسی ارتش سوریه برپا شده است.
موزه پالمیرا بسته است و یک مجسمه معروف شیر که مقابل آن قرار داشت برای بازسازی و نگهداری به دمشق منتقل شده است.
با این وجود گردشگران سوری و خارجی بار دیگر برای بازدید از این سایت تاریخی باز میگردند.