در پی انتقادهای گسترده از چادر سر کردن سفیر سوئیس در سفر به قم، وزارت امور خارجه این کشور در بیانیهای اعلام کرد که سفیر «پروتکل پوشش» را رعایت کرده است. اما مخالفان انتقاد دارند و حتی برخی گفتند این کار «همدستی با قاتل» است.
روز چهارشنبه پایگاه اطلاعرسانهای آستان «حضرت معصومه» در قم تصاویری از حضور «نادین الیویری لوزانو» سفیر سوئیس در ایران منتشر کرد که با سر کردن چادر سیاه در «حرم حضرت معصومه» حضور دارد و از یک روحانی لوح یادبود دریافت میکند.
وزارت امور خارجه سوئیس روز پنجشنبه در بیانیهای با تأکید بر اهمیت بالای گفتوگوی میان ادیان در شرایط کنونی نوشت، بازدید از این مکان مذهبی شیعیان در جریان بازدید از یک موسسه دانشگاهی انجام شده و سفیر نیز «پروتکلهای پوشش زنان» را در آن جا رعایت کرده است. این بیانیه افزوده که گفتوگوی میان ادیان در شرایط کنونی اهمیت زیادی دارد.
این اقدام سفیر سوئیس در ایران با واکنشهای اعتراضی گستردهای مواجه شده، چرا که از بیش از پنج ماه پیش اعتراضات سراسری در ایران پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی که به خاطر عدم رعایت حجاب اجباری در بازداشت گشت ارشاد بود، آغاز شده و در جریان سرکوب این اعتراضات توسط نیروهای حکومتی، بیش از ۵۰۰ تن از جمله زنان و کودکان کشته شدهاند.
نادین الیویری لوزانو از تیر ماه ۱۴۰۱ به عنوان سفیر سوئیس در تهران معرفی شد. حدود دو ماه پس از آن اعتراضات سراسری در ایران با شعار محوری «زن زندگی آزادی» آغاز شد که توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.
واکنش تند مخالفان
نازنین بنیادی، بازیگر و فعال حقوق بشر که در حمایت از اعتراضات سراسری در ایران با مقامات کشورهای غربی دیدارهایی داشته، در واکنش به چادر سر کردن سفیر سوئیس در تهران، در توییتی نوشت: «قانونگذاران غربی اغلب از ما میپرسند که چگونه میتوانند به بهترین شکل از مردم ایران حمایت کنند.»
او با اشاره به این که «پوشش مذهبی کاملا محافظهکارانه» سفیر سوئیس، در میان فریادهای «زن زندگی آزادی» است، تأکید کرد که این اقدام در حالی انجام شد که «زنان شجاع ایرانی همه چیز را برای آزادی به خطر میاندازند» و این «دقیقا همان کاری است که نباید انجام دهید.»
دریا صفایی، نماینده ایرانیتبار پارلمان بلژیک نیز با بیان این که سفیر سوئیس در ایران «چادر میپوشد و با ملاها به مسجد میرود»، گفت: «در حالی که میلیونها زن ایرانی برای حقوق زنان مبارزه میکنند.»
خانم صفایی با اشاره به کشته شدن افراد زیادی در این مبارزه اضافه کرد که سفیر سوئیس با وجود این «حجاب بر سر دارد و برای ظالمان تبلیغ میکند. چندشآور!»
مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر نیز تأکید کرد: «در حالی که نوجوانان و زنان به دلیل نه گفتن به حجاب اجباری و نه به رژیم آپارتاید جنسیتی مورد ضرب و شتم، زندان و کشته شدن هستند، سفیر سوئیس در ایران از حجاب اجباری تبعیت کرد. ننگ و خیانت به زنان ایرانی سوئیس باید پاسخ دهد که چرا با قاتلان ما طرف شدند.»
داریوش زند، فعال حقوق بشر با مقایسه تصاویر دختری ایرانی در حال عمامهپرانی و سفیر سوئیس در کنار یک روحانی، نوشت: «حجاب فرهنگ ما نیست، شجاعت فرهنگ ما است.»
زهرا عبدی، شاعر و نویسنده نیز گفت: «خانم سفیر سوییس، چادرت را محکمتر بپیج، طوفان در راه است و طوفان هرگز از یادش نمیرود بهوقت زخم، چه کسانی نمک پاشیدند.»
یک رسانه سوئیسی نیز چادر سر کردن سفیر این کشور را «همدستی با قاتل» توصیف کرده و آن را اقدامی دانسته که «موجب خشم میشود.»