نخست وزیر سوئد، ماگدالنا اندرسون، روز دوشنبه اعلام کرد که سوئد نیز همچون فنلاند برای عضویت در ناتو در خواست میدهد. تصمیم رسمی سوئد برای پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، یک تغییر تاریخی در سیاست خارجی آن به شمار میرود که به ۲۰۰ سال سیاست عدم تعهد نظامی پایان میدهد.
یک روز پیش از این، کشور همسایه، فنلاند، اعلام کرد که به دنبال پیوستن به ائتلاف ۳۰ کشوری ناتو است.
ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه، روز دوشنبه غرب را تهدید کرد که اگر ناتو زیرساختهای نظامی سوئد و فنلاند را تقویت کند، روسیه پاسخ خواهد داد. به نوشته رویترز پوتین گفت روسیه هیچ مشکلی با فنلاند یا سوئد ندارد، بنابراین هیچ تهدید مستقیمی از سوی گسترش ناتو که شامل این کشورها شود، وجود ندارد. او گفت اما «گسترش زیرساختهای نظامی (از سوی ناتو) در این اراضی به طور قطع واکنش ما را برانگیزد.»
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، نیز در واکنش به حضور گروههای مخالف در سوئد و فنلاند، به نوعی مخالفت خود را با پیوستن این کشورها اعلام کرده بود. رئیس جمهوری ترکیه سوئد و فنلاند را به استقرار «بسیاری از سازمانهای تروریستی» متهم کرد. اگرچه اردوغان از هیچ گروه یا سازمانی اسم نبرد، به عقیده تحلیلگران اشاره وی به حضور طرفداران حزب کارگران کردستان، و همچنین طرفداران فتحالله گولن در کشورهای حوزه اسکاندیناوی بهویژه سوئد و فنلاند است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد که افکار عمومی فنلاند و سوئد در هر دو کشور تا پیش از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه به طور قطع مخالف پیوستن به ناتو بود، اما پس از حمله روسیه حمایت از عضویت در ناتو به سرعت افزایش یافت.
مقامات ناتو و آمریکا از پیوستن سوئد و فنلاند به این ائتلاف حمایت کردهاند.
ناتو یک ائتلاف نظامی متشکل از ۳۰ عضو است که پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت. این ائتلاف به طور عمده تحت هدایت پررنگ ایالات متحده آمریکا قرار دارد.