لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۶

سوزان رایس در آیپک: تحریم ها مانع پیشروی برنامه اتمی ایران نشد


سوزان رایس، مشاور امنیت ملی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، عصر روز دوشنبه در نشست سالانه «کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل» (آیپک)، لابی قدرتمند حامی اسرائیل سخنرانی کرد.

بخش عمده سخنرانی خانم رایس که در محل نشست آیپک در واشنگتن انجام شد، در مورد مذاکرات اتمی با ایران بود. او تاکید کرد که امنیت اسرائیل، در قلب یکی از مهمترین اهداف سیاست خارجی باراک اوباما قرار دارد، سیاست اطمینان یافتن از «اینکه ایران به سلاح اتمی دست پیدا نکند.»

خانم رایس، با دفاع از سیاست دولت اوباما در مذاکرات هسته ای با ایران، تاکید کرد که جایگزین بهتری به جز یک توافق جامع اتمی که آمریکا به دنبال آن است، برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح اتمی وجود ندارد.

او گفت ایران به توافق اولیه اتمی عمل کرده است و سازمان بین المللی انرژی اتمی به تاسیسات مهم اتمی ایران به صورت روزانه دسترسی دارد.

سوزان رایس گفت توافق نکردن، بهتر از یک توافق بد است و ایران مجهز به سلاح اتمی نه تنها تهدیدی برای اسرائیل، بلکه برای آمریکا و بقیه دنیا نیز یک خطر است. خانم رایس در همین حال گفت کنگره آمریکا نباید در مورد توافق اتمی، نقش خراب کننده داشته باشد.

شماری از اعضای کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان، می خواهند تحریم های اتمی علیه ایران را تشدید کنند و در مورد توافق نهایی احتمالی با ایران اعمال نظر کنند.

خانم رایس خطاب به حاضران گفت می دانم که برخی از شما از کنگره می خواهید که ایران به طور کامل قابلیت غنی سازی اورانیوم در داخل را برچیند، اما این شدنی نیست؛ و نمی توان دانش فناوری اتمی را از ایران گرفت.

مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا همچنین با تکرار سخنان باراک اوباما، گفت همه گزینه ها برای رسیدن به هدف اطمینان یافتن از اینکه ایران به سلاح اتمی دست پیدا نکند، روی میز است.

خانم رایس گفت اظهارات مانع رسیدن ایران به سلاح اتمی نمی شود، بلکه دیپلماسی قوی برخوردار از فشار است که ما را به چنین هدفی می رساند.

او گفت مذاکرات اتمی با ایران ادامه دارد و تا بر سر همه چیز توافق نشده باشد، توافقی نشده و تا به امروز اختلافات عمده ای باقی مانده و مسائل حساس نباید در بین عموم مطرح شود.

سوزان رایس گفت یک «توافق ایده آل» دست نیافتنی نباید مانع رسیدن به «توافق خوب» شود. او گفت ما می خواهیم زمان گریز هسته ای ایران به ۱ سال برسد.

مشاور امنیت ملی باراک اوباما گفت ایران نسبت به یک سال پیش، از ساخت سلاح اتمی دور تر شده است و این دنیا را امن تر می کند.

او گفت هرگونه توافقی باید به ابعاد نظامی برنامه اتمی ایران نیز بپردازد.

او گفت چیزی که مهم است، اقدامات ایران است، نه وعده هایش، به خاطر همین است که بر اساس توافق اولیه سازمان بین المللی انرژی اتمی روزانه به تاسیسات مهم اتمی ایران دسترسی دارد.

او گفت فشار بر ایران حفظ شده است، و امروزه حتی با آسان کردن محدود تحریم ها، اقتصاد ایران هنوز در انزوا است، ایران به خاطر تحریم ها به ۲۰۰ میلیارد دلار از در آمدهای نفتی دست نیافت.

سوزان رایس اما گفت تحریم ها هیچ وقت باعث عدم پیشروی برنامه اتمی ایران نشده است.

او گفت سوال این است که چه راهی بهترین روش برای جلوگیری ایران از دستیابی به سلاح اتمی است؟ هیچ گزینه جایگزینی بهتر از توافق جامع وجود ندارد.

خانم رایس گفت حتی اگر در خنثی کردن تهدید اتمی ایران موفق شویم، با تهدید های دیگر ایران از جمله حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر، تلاش هایش برای بی ثبات کردن کشورهای همسایه و حمایتش از اسد، حماس و حزب الله و همچنین تهدید های غیرقابل تحملش علیه اسرائیل روبرو هستیم و تحریم های ما در این موارد علیه ایران پابرجاست.

سوزان رایس در بخش ابتدایی سخنانش گفت روابط آمریکا و اسرائیل ریشه در ارزش های مشترک آزادی و دموکراسی دارد. او گفت روابط آمریکا و اسرائیل قابل مذاکره نیست، و هیچ وقت هم نخواهد بود.

او گفت همکاری های امنیتی اسرائیل و آمریکا در دوره باراک اوباما، «قوی تر از همیشه» شده است.

خانم رایس هفته گذشته از تصمیم بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در کنگره آمریکا به شدت انتقاد کرد و آن را اقدامی «مخرب» خواند.

سوزان رایس در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی آمریکایی گفت نه تنها تصمیم نتانیاهو باعث تأسف است، بلکه به بافت روابط دو کشور نیز آسیب می رساند. خانم رایس گفت تصمیم آقای نتانیاهو تا حدی جهت گیری های حزبی را وارد روابط دو کشور کرده است.

نخست وزیر اسرائیل که صبح دوشنبه در نشست آیپک سخنرانی کرده بود، گفت روابط آمریکا و اسرائیل قوی تر از گذشته است و او قصد ندارد با سخنرانی در کنگره آمریکا، اسرائیل را وارد مسائل حزبی آمریکا کند.

جان بینر رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، از آقای نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره دعوت کرده است. سخنرانی نخست وزیر اسرائیل در کنگره قرار است روز ۱۲ اسفند انجام شود.

کاخ سفید گفته است این دعوت بدون هماهنگی با رئیس جمهوری آمریکا انجام شده و باراک اوباما در این سفر با نخست وزیر اسرائیل دیدار نخواهد کرد.

XS
SM
MD
LG