جنگی که حدود دو هفته در خارطوم، پایتخت سودان، جریان داشته دهها هزار تن از مردم سودان را وادار به فرار از این کشور کرده است. در این حال، گروهی که از شمال سودان به مصر میگریزند، با مشکلات بزرگی مواجه هستند.
فراریان علاوه بر اینکه برای سفر با کامیون و اتوبوس باید هزینههای گزافی بپردازند، مجبورند بر روی زمین بخوابند، چیزی برای پوشاندن سر خود از آفتاب سوزان ندارند و گاهی تا روزها، غذایی برای خوردن و آبی برای شستوشو پیدا نمیکنند.
نبرد بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» پانزدهم آوریل آغاز شد و در پی گلولهباران خارطوم و شهرهای همجوارش، یعنی امدرمان و بحری، را از زندگی غیرنظامی خالی کرد.
مصر روز دوشنبه اول ماه مه اعلام کرد که ۴۰ هزار سودانی از مرزهای این کشور عبور کردهاند و سازمان ملل متحد هشدار داد که در صورت ادامه درگیریها ممکن است بیش از ۸۰۰ هزار تن از این کشور بگریزند. جمعیت این کشور ۴۶ میلیون تن است.
برخی از مردم سودان میترسند که اموال خود را بدون محافظ بگذارند یا نگران هستند که با بستگان بیمار یا مسن، یا کودکان خردسال سفر طاقتفرسایی داشته باشند ولی آنان به دنبال برخورداری از امنیت هستند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از سودانیها با قایق از بندر سودان به عربستان سعودی پناه بردهاند.
در این حال، قیمت بلیت اتوبوسها به مقصد مصر، به حدود ۵۰۰ دلار برای هر مسافر افزایش یافته است. بنابراین کسانی که می توانند هزینه سفر را بپردازند، نسبتا ثروتمند هستند.
اما بسیاری از آنها که وارد مصر میشوند از طبقه کمدرآمد هستند. در گذرگاههای مرزی میتوان زنان و سالخوردگانی را دید که با لباسهای پوشیده از گرد و غبار، گاریهایی پر از اسباب و اثاثیه را با خود میکشند.
مردان به دلیل نیاز به ویزا برای ورود به مصر، غالبا همراه زنان و کودکان نیستند و بسیاری از آنان برای دریافت ویزا در شمال سودان به سر میبرند.
به نوشته رویترز، بسیاری از کمبود غذا، آب، سرپناه و دستشویی در مسیر راه خود شکایت میکنند و میگویند که مجبور شدهاند داخل اتوبوس یا جادههای پر از زباله بخوابند.
فرید، ۷۷ ساله میگوید که مردم پس از ورود به مصر مورد بازجوییهای طولانی و خشن ماموران مصری قرار میگیرند. او میافزاید: «آنها ما را تحقیر میکنند. فریاد میزنند و میگویند شما را برمیگردانیم.»
به گفته وزارت خارجه مصر، مقامات این کشور در حال ارائه خدمات امدادی و اضطراری در گذرگاهها هستند و تلاش میکنند با افزایش تعداد نیروهای مرزبانی، مراحل ورود به این کشور را تسریع کنند.
در بحران سودان، ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش، و ژنرال محمد حمدان، معروف به حمیدتی، فرمانده «نیروهای پشتیبانی سریع»، برای کسب قدرت با هم میجنگند.
کشورهای همسایه سودان، ایالات متحده، بریتانیا و سازمان ملل متحد با تلاش های دیپلماتیک توانستند موافقت طرفین برای یک آتشبس بشردوستانه را جلب کنند ولی با این وجود، خارطوم، پایتخت سودان، همچنان هدف حمله دو طرف قرار دارد.