لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۲۵

گزارش واشنگتن‌پست از هجوم نیروهای امنیتی به مدارس ایران و دستگیری دانش‌آموزان


دختران دانش آموز در سراسر ایران، با حرکت جسورانه خود در برداشتن روسری، لگدمال کردن عکس رهبر جمهوری‌اسلامی، و سر دادن شعار آزادی، برخی از نمادین ترین تصاویر قیام ضد دولتی در این کشور را ایجاد کرده‌اند. اکنون دولت به دنبال آنهاست.

گروه‌های حقوق‌بشر و ایرانیان به واشنگتن‌پست گفته‌اند که بسیاری از خانواده‌‌ها از فرستادن فرزندان خود به مدرسه می‌ترسند، زیرا از امکان تحت نظر بودن، مورد ضرب و شتم قرار گرفتن و بازداشت یا ناپدید شدن فرزندانشان نگرانند. رهبران روحانی ایران با وجود خطر تشدید اعتراضات، سرکوب مدارس را راهی مطمئن برای سرکوب ناآرامی‌هایی که اکنون در هفتمین هفته خود قرار دارد، می‌دانند.

سه دانش آموز و دو تن از والدین در ارتباط با حملات به مدارس به واشنگتن‌پست گفتند که معلمان تحت فشار هستند تا هرنشانی از مخالفت را از بین ببرند. بیشتر آنها قادر به جلوگیری از هدف قرار گرفتن دانش آموزان زیر سن‌قانونی نیستند. کارنامه، لیست حضور و غیاب و دوربین های مداربسته مدارس اینک تبدیل به ابزار سرکوب شده‌اند. به والدین هشدار داده شده که فرزندان خود را تحت‌نظر داشته باشند.

ایرانیانی که برای تهیه این گزارش مصاحبه کردند، از ترس واکنش دولت و امکان مجازات به دلیل ارتباط با خبرنگاران خارجی، به شرط ناشناس ماندن حاضر به انجام این کار شدند. واشنگتن‌پست به علت نداشتن گزارشگر در داخل ایران، نمی تواند به طور مستقل این ادعاها را تایید کند اما گزارش‌های گروه‌های حقوق بشری و همچنین سایر رسانه‌های بین‌المللی و محلی آن‌ها را تایید می‌کنند.

یک پسر دوازده ساله در تهران به ما گفت که در ماه گذشته، ماموران لباس شخصی برای دستگیری یکی از همشاگردی‌هایش به مدرسه هجوم برده‌اند. «همه ما در شوک هستیم. همه‌مان غمگین و بی‌انرژی هستیم.» او گفت که او، همکلاسی ها و معلمانش با ماموران درگیر شده و سعی کردند جلوی این آدم‌ربایی را بگیرند.

مقامات ایران از اعلام تعداد کودکان دستگیر شده خودداری می کنند ولی یکی از معاونان سپاه پاسداران، روز ۵ اکتبر گفت که میانگین سن دستگیر شدگان ۱۵ سال بوده است. یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش نیز روز ۱۱ اکتبر گفت که تعداد نامعلومی از کودکان برای اصلاح و بازآموزی در «مراکز روان شناسی» که به گفته فعالان حقوق بشر به داشتن محیطی آزاردهنده مشهور است، فرستاده شده‌آند. چندین تن از فعالان و وکلا به واشنگتن‌پست گفتند که دست کم ۷۰۰ نوجوان بازداشت شده‌اند.

گزارش شده که در بوکان، یکی از شهرهای کردنشین شمال غربی ایران، نیروهای مسلح امنیتی بطور مکرر وارد مدارس شده و درخواست کرده اند که دوربین های مداربسته مدرسه را بازبینی کنند. در تهران نیز به دنبال گزارش‌هایی مبنی بر ورود ماموران لباس‌شخصی به یکی از مدارس، والدین در مقابل مدرسه تجمع کردند.

گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران، در پنجمین گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در ایران، که به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد، شرایط خشونت در جمهوری اسلامی ایران را «بی‌سابقه» خواند.

XS
SM
MD
LG