انجمنهای علمی جامعهشناسی شماری از دانشگاههای ایران با انتشار بیانیهای، اقدام شهرداری تهران به پلمپ مرکز آموزش انجمن جامعهشناسی ایران را «ناعادلانه و غیرقانونی» خواندند و تأکید کردند که این کار نه تنها به فعالیتهای علمی و پژوهشی انجمن لطمه زده، بلکه به جامعه علمی ایران نیز «ضربهای جبرانناپذیر» وارد میکند.
اعضای انجمنهای علمی جامعهشناسی دانشگاههای علامه طباطبایی، تهران، گیلان و یزد در این بیانیه هدف از «سیاست کنترل و سلطه بر نهادهای علمی» را جلوگیری از «گسترش اندیشههای انتقادی» نامیدند و گفتند چنین چیزی را نمیپذیرند.
در این بیانیه آمده است: «جامعه علمی کشور تسلیم اقدامات تمامیتخواهانه نمیشود و از حقوق مدنی خود دفاع خواهد کرد.»
اعضای این انجمنها گفتهاند که این اقدام، «حق مداخله شهروندان و نخبگان علمی در حیات اجتماعی شهرشان را سلب میکند» و به ضرر کل جامعه است.
مرکز آموزشی انجمن جامعهشناسی ایران چندی پیش بدون اطلاع قبلی توسط شهرداری تهران پلمب شد و وسایل انجمن را به بیرون ساختمان بردند. این اقدام، انتقادها از عبدالرضا راکانی، شهردار تهران، را به همراه داشته است.
انجمن جامعه شناسی ایران از دهه ۱۳۷۰ فعالیت خود را آغاز کرده است و دهها شعبه در شهرستانهای مختلف کشور دارد.
شهرداری تهران در ماههای گذشته دهها انجمن معتبر مردم نهاد، خیریههای آسیبهای اجتماعی و فرهنگی و مراکز تحقیقاتی را تعطیل کرده است.
در تیر ماه، مأموران شهرداری تهران، به ساختمان خانه اندیشمندان علوم انسانی حمله کردند که منجر به تحصن چند روزه اعضا و کارمندان و درخواست چهرههای سرشناس علوم انسانی برای توقف تخلیه شد.
روزنامه «هممیهن» در گزارشی در مورد پلمپ مرکز آموزش انجمن جامعهشناسی ایران نوشت که مسئولان شهرداری تهران ادعا کردهاند «مهلت قانونی» ساختمان مرکز آموزش انجمن جامعهشناسی برای بهرهبرداری از ملک خیابان اسدآبادی به پایان رسیده بود ولی انجمن میگوید اخطارهای تخلیه زمانی صادرشد که فرصت قانونی آنها به پایان نرسیده بود.
حسین سراجزاده، رئیس پیشین این مرکز، آن دلیل این اختلافات را واگذاری «شخصی و غیرحقوقی» این دفتر در سال ۹۲ از سوی شهردار وقت محمدباقر قالیباف عنوان کرده است.
او با اشاره به یک مصوبه شورای سابق شهر تهران مبنی بر اینکه فهرستی از اماکن باید در اختیار انجمنهای علمی از جمله انجمن جامعهشناسی قرار بگیرد، افزود: «شورای جدید شهر تهران که جریان اصولگرا آن را در دست دارد، بلافاصله بعد از این مصوبه مستقر شد و رویکرد سابق نیز تغییر کرد.»
رئیس فعلی انجمن جامعهشناسی نیز به «انتخاب» گفته که در ۳ سال گذشته، همکاری شهرداری تهران با انجمن جامعهشناسی قطع شده است.
سعید معیدفر گفته است: «هرچه مکاتبه کردیم آنها انجمن جامعهشناسی را به رسمیت نشناختهاند و پاسخی به ما ندادهاند.»
رئیس انجمن جامعهشناسی نیز این موضوع را نوعی «جبههگیری ضدعلمی، ضد مدنی در شهرداری تهران» تلقی کرده است.