شماری از فعالان سیاسی و مدنی ایران در بیانیهای نسبت به بازداشت تعداد قابل توجهی از فعالان صنفی معلمان در شهرهای مختلف در روزهای گذشته اعتراض کردند.
امضاکنندگان این بیانیه که روز چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت انتشار یافته، خواستار «آزادی فوری فعالان صنفی معلمان بازداشتشده»، «پرهیز از امنیتیسازی و سرکوب جنبش معلمان»، «بهرسمیتشناسی حق تجمع و اعتراض خشونتپرهیز»، «زمینهسازی برای تقویت نهادهای نمایندگی مستقل فرهنگیان»، و «جدیت حاکمیت در شناسایی مطالبات معلمان و ارتقای کیفیت و شمول آموزش عمومی و بسط عدالت آموزشی» شدهاند.
در این بیانیه تأکید شده است: «تاسفآور است که به جای به رسمیت شناختن حق تشکل و اعتراض معلمان و گفتوگو و ارتباط بهتر دولت و مجلس با نمایندگانشان، بهمنظور شناسایی راهحل و ظرفیتسازی برای پاسخ به مطالبات آنها، نهادهای اطلاعاتی همچنان امنیتیسازی و سرکوب و ارعاب از طریق بازداشت فعالان را در دستور کار قرار دادهاند.»
این بیانیه اعتراضات معلمان در سال گذشته را «یک جنبش ملی بالغ» و «کاملا مسالمتآمیز و خشونتپرهیز» توصیف کرده که «با مطالبات معقول و سنجیده، مشارکت گسترده معلمان» را به همراه داشته و مطالبات آن «مدام ارتقا یافته» و از جمله «وضعیت معیشتی - درآمدی معلمان»، «ارتقای کیفیت، فراگیر و رایگان شدن آموزش عمومی» و «کاهش نابرابری آموزشی» میشود.
همزمان با فرا رسیدن روز معلم در ایران، فشارهای امنیتی بر فعالان صنفی فرهنگیان افزایش یافته و دهها آموزگار در نقاط مختلف کشور بازداشت شدهاند.
پیشتر، محمود بهشتی لنگرودی، نایب رئیس کانون صنفی معلمان، گفته بود که برخورد با فرهنگیان در دوره ابراهیم رئیسی با «اوج استفاده از قوه قهریه» همراه بوده است.