لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۵

صدها مدافع حقوق بشر خواستار لغو «دادگاه‌های نمایشی» و «احکام اعدام» در ایران شدند


فعالان حقوق بشر می‌گویند روند محاکمات در دادگاه‌های انقلاب عادلانه نیست.
فعالان حقوق بشر می‌گویند روند محاکمات در دادگاه‌های انقلاب عادلانه نیست.

در پی اعلام اتهام‌هایی از جمله محاربه و افساد فی‌الارض برای شماری از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران، ۷۰۰ مدافع حقوق بشر در درخواستی مشترک دادگاه‌های برگزار شده را «نمایشی» خواندند و برچیده شدن دادگاه‌های انقلاب و لغو احکام اعدام در ایران را خواستار شدند.

در این بیانیه که شماری از وکلای حقوق بشر، کنشگران مدنی و فعالان حقوق بشر و حقوق زنان، آن را امضا کرده‌اند، تأکید شده است: «ما از نهادهای حقوق بشری و افکار عمومی جهان می‌خواهیم که از این خواست بشردوستانه، صلح‌آمیز و برحق ما حمایت کنند.»

در این بیانیه همچنین عنوان شده است:«در روزهای اخیر حاکمیت نمایش قدرت خود را با برگزاری دادگاه‌های نمایشی به ریاست قاضی صلواتی آغاز کرده تا متهمان و مردم معترض جنبش زن زندگی آزادی را بترساند.

امضاکنندگان این بیانیه به آنچه که به عنوان «دادگاه‌های علنی» از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود، اشاره کرده و افزوده‌اند: «پخش این دادگاه‌ها با هدف ایجاد رعب و وحشت در میان معترضان و در نهایت صدور احکام سنگین و نیز حکم اعدام برای افراد بی‌گناهی است که جز آزادی و برابری و عدالت برای زنان و مردان ایران خواست دیگری ندارند.»

سخنگوی قوه قضاییه روز سه‌شنبه ۱۷ آبان تأکید کرده است که تصمیم‌ها و اقدامات حکومت باید «باعث عبرت‌گیری و بازدارندگی» و «پشیمان‌کننده» باشد.

به گفته مسعود ستایشی، تاکنون تنها در تهران یک هزار و ۲۴ کیفرخواست برای بازداشت‌شدگان اعتراضات صادر شده است.

بنا بر پژوهش‌های نهادهای حقوق بشری، شمار بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری طی حدود دو ماه گذشته در ایران بیش از ۱۵ هزار نفر است.

در جریان دادگاه‌های برگزار شده برای دستگیرشدگان، تاکنون چند تن از آنها به «محاربه» و «افساد فی‌الارض» متهم شده‌اند که مطابق قوانین جمهوری اسلامی می‌تواند مجازات اعدام به همراه داشته باشد.

در جریان اعتراضات سراسری ایران که در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی آغاز شد و در سراسر کشور ادامه دارد، تاکنون دست‌کم ۳۱۴ تن از جمله ۴۷ کودک کشته شده‌اند.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

XS
SM
MD
LG