لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۲

وزارت خارجه آمریکا: فورا به پنج شهروندمان اجازه خروج از ایران داده شود


واکنش وزارت خارجه آمریکا به احتمال آزادی ایرانی آمریکایی‌های در اختیار جمهوری اسلامی
واکنش وزارت خارجه آمریکا به احتمال آزادی ایرانی آمریکایی‌های در اختیار جمهوری اسلامی

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، نسبت به تصمیم مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر «آزادی پنج شهروند آمریکایی... از زندان اوین به حبس خانگی» ابراز خرسندی کرد.

او با اشاره به نام‌های سیامک نمازی، مراد طاهباز، و عماد شرقی گفت: دو شهروند دیگر آمریکایی ترجیح می‌دهند هویت‌شان فعلا ناشناس بماند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا تصریح کرد: دولت بایدن با خانواده‌های این شهروندان در ارتباط است و «ما وضعیت سلامتی و رفاه آنها را از نزدیک دنبال می‌کنیم.»

آقای میلر افزود: «اگرچه از خبر مربوط به آزادی این افراد از زندان به حبس خانگی استقبال می‌کنیم، اما این افراد نباید هرگز زندانی می‌شدند.»

او با اشاره به تداوم «تلاش مجدانه» دولت بایدن برای بازگرداندن این افراد به اعضای خانواده‌شان افزود: «باید فورا به آنها اجازه خروج از ایران و پیوستن مجدد به عزیزان‌شان در اسرع وقت داده شود.»

دفتر نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران نیز با استقبال از «آزادی پنج شهروند آمریکایی از زندان به حبس خانگی» گفت: «تا خروج آنها از ایران و پیوستن مجدد به عزیزان‌شان آرام نخواهیم گرفت.»

  • واکنش کاخ سفید

آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، خبر انتقال «پنج زندانی» آمریکایی ایرانی از زندان اوین به حبس خانگی را «گامی امیدوارکننده» خواند.

او ضمن ذکر نام‌های سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی گفت: دو آمریکایی دیگر هم که اصلا نباید بازداشت می‌شدند، فعلا ترجیح می‌دهند هویت‌شان ناشناس بماند.

آدرین واتسون تاکید کرد که دولت جو بایدن همچنان از نزدیک، شرایط آنها را رصد می‌کند و «البته تا بازگشت همه آنها به ایالات متحده، آرام نخواهیم گرفت.»

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید با اشاره به تداوم مذاکرات «ظریف و حساس» برای آزادی نهایی این شهروندان آمریکایی، از ارائه جزئیات درباره وضعیت آنها در حبس خانگی و یا تلاش‌های دولت بایدن برای تضمین آزادی‌شان خودداری کرد.

  • انتقال آمریکایی‌های زندانی از اوین به یک هتل در تهران

جرد گنسر، وکیل سیامک نمازی، شهروند آمریکایی زندانی در ایران، و شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» روز پنجشنبه از انتقال چهار شهروند آمریکایی زندانی، به یک هتل در تهران خبر داده بود.

به گفته آقای گنسر، این افراد به مدت چند هفته و تا زمان کسب اجازه برای خروج از ایران، در هتل نگهداری می‌شوند.

آقای گنسر ابراز امیدواری کرد که انتقال این شهروندان آمریکایی‌، زمینه‌ساز آزادی نهایی و بازگشت‌شان به آمریکا شود و تصریح کرد هیچ تضمینی درباره آنچه رخ خواهد داد، وجود ندارد.

جرد گنسر همچنین به نقل از زندانیان منتقل‌شده به هتل گفته است این هتل تحت مراقبت مقامات ایرانی خواهد بود. او به نام این هتل اشاره نکرد.

همزمان، روزنامه نیویورک‌تایمز از انتقال پنج تن از شهروندان آمریکایی به هتل خبر داده است.

این روزنامه به نقل از منابع مطلع خود نوشت که دولت جو بایدن با آزادی تنی چند از زندانیان محکوم به دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی موافقت کرده است.

این منابع به نیویورک‌تایمز گفتند: دولت آقای بایدن همچنین با انتقال نزدیک به شش میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی، به حسابی در بانک مرکزی قطر، موافقت کرده است.

این حساب تحت کنترل دولت قطر خواهد بود و ایران می‌تواند از آن برای مصارف انسان‌دوستانه از قبیل دارو و غذا استفاده کند.

  • خانواده نمازی انتقال سه تن از زندانیان به هتل را تایید کردند

خانواده سیامک نمازی به تازگی توانسته‌اند از طریق تماس مستقیم تصویری، تایید کنند که زندانیان ایرانی-آمریکایی؛ سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز از زندان اوین ترخیص شده و در راه بازداشت خانگی بوده‌اند.

آن‌ها در ساعات ابتدایی روز پنجشنبه مطلع شده بودند که این سه تن همراه با یک گروگان چهارم ناشناس آمریکایی با هم به دفتر زندان برده شده‌اند.

در آنجا به چهار زندانی رسما ابلاغ شد که قرار است از زندان اوین آزاد و به حبس خانگی منتقل شوند و سپس آن‌ها به طور کتبی با این انتقال موافقت کردند.

خانواده‌های چهار گروگان آمریکایی پیش‌تر، بعد از ظهر روز چهارشنبه از سوی دولت جو بایدن مطلع شده بودند که انتظار می‌رود این چهار تن به حبس خانگی منتقل شوند.

اگرچه چهارمین زندانی آمریکایی به طور مستقیم در حال خروج از زندان اوین دیده نشده است، اما با توجه به حضور مشترک آنها در دفتر زندان، گمان می رود که او همراه با سه تن دیگر منتقل شده باشد، هرچند این موضوع هنوز تایید نشده است.

در این حال، به نظر می‌رسد پنجمین آمریکایی هم که زنی ناشناس است و بازداشتش اخیراً علنی شده بود، در حال حاضر در بازداشت خانگی به سر می‌برد.

در واکنش به این تحولات، بابک نمازی، برادر سیامک نمازی، اظهار داشت: «از اینکه سیامک و سایر آمریکایی‌ها در ایران از زندان اوین خارج شده‌اند و در حبس خانگی هستند، سپاسگزاریم.»

او افزود: «اگرچه این یک تحول مثبت است، ما تا زمانی که سیامک و دیگران به خانه برنگردند، دست از فعالیت بر نخواهیم داشت. ما همچنان روز شماری می‌کنیم تا این اتفاق بیفتد.»

آقای نمازی اشاره کرد: «ما به‌مدت هشت سال، رنج وحشتناک و غیرقابل توصیفی را متحمل شدیم و آرزو می کنیم که دوباره به عنوان یک خانواده کنار هم باشیم.»

جمهوری اسلامی انتقال آمریکایی‌های زندانی از اوین را تایید کرد

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه آنچه «خبر خروج زندانیان دو تابعیتی آمریکایی را از زندان اوین» نامید، تایید کرد.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این نمایندگی گفت: «این خروج در چارچوب یک توافق با واسطه گری کشور ثالث صورت گرفته است تا طرفین، ۵ زندانی مورد نظر را بطور متقابل آزاد کنند و مشمول بخشش قرار دهند.»

در این گزارش به نام زندانیان دو تابعیتی و نیز این کشور ثالث اشاره نشده است.

  • نگاهی به وضعیت برخی از زندانیان دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی

عماد شرقی: او روز سوم اردیبهشت ١٣٩٧ با اتهام‌هایی چون «جاسوسی و برهم زدن امنیت ملی» در زندان اوین زندانی شد. این بازرگان و سرمایه‌گذار ایرانی-آمریکایی که پس از هشت ماه از همه اتهامات تبرئه و آزاد شد، بار دیگر بازداشت و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

در اردیبهشت امسال همزمان با پنجمین سال حبس عماد شرقی، مقامات ارشد آمریکایی از جمله رابرت مالی، نماینده ویژه پیشین در امور ایران؛ رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا؛ سناتور جیم ریش، عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنا؛ و ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، خواستار آزادی فوری این شهروند دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی شدند.

همسر و دو دختر عماد شرقی طی ماه‌های اخیر بارها خواهان دیدار با جو بایدن شده‌ بودند. خانواده عماد شرقی به همراه خانواده دیگر شهروندان ایرانی-آمریکایی زندانی توسط جمهوری اسلامی روز ۱۳ اردیبهشت سال جاری با تجمع در مقابل کاخ سفید، از رئیس جمهوری آمریکا خواستند آزادسازی عزیزان‌شان از بند در جمهوری اسلامی را در اولویت قرار دهد.

ندا شرقی، خواهر عماد شرقی، که در این تجمع حضور داشت، در مصاحبه‌ای با بخش فارسی صدای آمریکا از ایجاد کارزار«خانواده ما را به خانه بازگردانید» خبر داد. او گفت: «قرار است با کمک جمعی از گروگان‌های آزاد شده آمریکایی، گروگان‌های ایرانی آمریکایی محبوس در زندان‌های جمهوری اسلامی را به مردم و رسانه‌های آمریکا معرفی و تلاش کنیم تا با رییس جمهور بایدن دیدار کنیم.»

سیامک نمازی: این تاجر ایرانی-آمریکایی در ٢١ مهر ۱۳۹۴ از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. باقر نمازی، پدر سیامک نمازی، نیز در ٣ اسفند همان سال و هنگام ورود به ایران برای بازدید از پسرش بازداشت شد.

سیامک و باقر در ۲۷ مهر ۱۳۹۵ به اتهاماتی همچون همکاری با یک دولت خارجی به ۱۰ سال زندان محکوم شدند. باقر نمازی که هنگام بازداشت ٧٩ ساله بود، در مهرماه سال گذشته و در سن ٨۵ سالگی، پس از شش و نیم سال حبس، اجازه خروج از ایران را کسب کرد.

سیامک که هم‌اکنون ۵٢ سال سن دارد و بیش از هر شهروند ایرانی-آمریکایی در زندان بوده است، زمستان سال گذشته در هفتمین سالگرد حبس خود در ایران به مدت یک هفته دست به اعتصاب غذا زد.

او پس از شکستن اعتصاب غذای خود، در گفت‌وگویی با شبکه خبری سی‌ان‌ان، از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواست صدای او و دیگر زندانیان ایرانی-آمریکایی را بشنود.

مراد طاهباز: این تاجر و فعال محیط زیست ۶۷ ساله ایرانی-آمریکایی که دارای شهروندی بریتانیا نیز است، در بهمن ۱۳۹۶ بازداشت شد.

آقای طاهباز در بهمن ١٣٩٨ به اتهاماتی همچون همکاری با آمریکا، به ۱۰ سال زندان محکوم شد. همزمان با آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری در اسفند ۱۴۰۰، مراد طاهباز نیز به طور موقت به مدت ۴۸ ساعت از زندان آزاد و سپس به زندان بازگردانده شد.

تارا طاهباز، دختر مراد طاهباز، در اوایل اردیبهشت سال جاری به خبرگزاری رویترز گفت پدرش به سرطان پروستات مبتلا است و سه بار در زندان به کرونا مبتلا شده است.

رکسانا طاهباز، دیگر دختر مراد طاهباز، نیز سال گذشته در گفت‌وگویی با روزنامه گاردین گفته بود وزارت خارجه بریتانیا، پدر و خانواده او را فراموش کرده است.

شهاب دلیلی: این شهروند ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا از سال ۱۳۹۵ هنگامی که برای خاکسپاری پدرش به ایران بازگشته بود، در ایران زندانی شد.

همسر آقای دلیلی در مصاحبه‌ای که فروردین سال گذشته با بخش فارسی صدای آمریکا انجام داد، گفته بود: شهاب بنا به اتهاماتی همچون همکاری با دولت‌های خارجه به ۱۰ سال زندان محکوم شده است.

او در این گفت‌وگو در توضیح سکوت طولانی مدت خود درباره حبس آقای دلیلی گفت امیدوار بود با این کار خود به تغییر حکم یا تخفیف در محکومیت همسرش کمک کند.

ناظران امور ایران می‌گویند که جمهوری اسلامی با بازداشت شهروندان کشورهای دیگر، به ویژه دوتابعیتی‌ها، قصد دارد از آنها برای چانه‌زنی‌ در روابط خود با دیگر کشورها استفاده کند و در عمل، آنها را با اتهامات دروغین به گروگان می‌گیرد.

بسیاری از کشورهای غربی از جمله مقامات ایالات متحده بارها به شهروندان دو تابعیتی هشدار داده‌اند که با توجه به اقدامات جمهوری اسلامی، سفر به ایران مخاطره‌آمیز است و از آنها خواسته‌اند با سفر به ایران، حتی برای دید و بازدیدهای خانوادگی، خود را به خطر نیندازند.

XS
SM
MD
LG