لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۵

گمانه‌زنی‌ها در مورد «معامله» احتمالی برای آزادی گروگان‌ها ادامه دارد؛ اسرائیل و آمریکا پاسخ حماس را بررسی می‌کنند


همزمان با حضور آنتونی بلینکن در اسرائیل، در ادامه سفر منطقه‌ای به خاورمیانه، مذاکرات برای رسیدن به توافقی که منجر به آزادی گروگان‌ها از دست شبه‌نظامیان حماس شود بشدت ادامه دارد. مقامات آمریکا و اسرائیل تایید کرده‌اند که پاسخ گروه حماس به پیشنهاد میانجی‌های قطری و مصری را دریافت کرده‌اند.

خبرگزاری راشا تودی امروز، چهارشنبه خبر داد که به متن پاسخ حماس دست یافته است و محتوای ادعایی آن را منتشر کرد. کمی بعدتر خبرگزاری رویترز هم با انتشار خبری اعلام کرد که نسخه‌ای از این پاسخ را رویت کرده است.

در بحبوحه مذاکرات بر سر معامله گروگان گیری با حماس، یوآو گالانت، وزیر دفاع اواخر شب گذشته با دیوید بارنیا، مدیر موساد دیدار کرد. دفتر گالانت عکس‌هایی از این جلسه منتشر کرد، اما جزئیات بیشتری در مورد موضوع بحث‌ ارائه نکرد.

دیدار وزیر دفاع اسرائیل (سمت چپ) با رئیس موساد
دیدار وزیر دفاع اسرائیل (سمت چپ) با رئیس موساد

به گزارش تایمز اسرائیل، شب گذشته، موساد گفته بود که پاسخ حماس به معامله گروگان‌گیری احتمالی را دریافت کرده و در حال ارزیابی آن است.

رسانه‌های ایران نیز به نقل از «راشا تودی» از پاسخ حماس به چارچوب کلی برای «توافق جامع» با مقامات اسرائیل گزارش دادند و اعلام کردند طرف‌های آمریکایی و اسرائیلی نسخه‌ای از پاسخ حماس را دریافت کرده‌اند.

برهمین اساس ادعا شده که حماس پیشنهاد داده در مرحله اول که ۴۵ روز خواهد بود تمامی اسرای اسرائیلی، زنان و کودکان زیر ۱۹ سال، سالمندان و بیماران (به جز نظامیان) را در ازای «تعداد مشخصی» از زندانیان فلسطینی آزاد کند.

در این گزارش به تعداد زندانیان فلسطینی مورد نظر حماس اشاره نشده است.

یکی دیگر از خواسته‌های گروه حماس در این قسمت افزایش کمک‌های بشردوستانه، عقب نشینی ارتش اسرائیل از مناطق پرجمعیت‌ و شروع بازسازی‌ بیمارستان‌ها، خانه‌ها و تاسیسات در تمام مناطق نوار غزه است. براساس این ادعا، حماس همچنین خواهان توقف موقت عملیات نظامی و توقف تجسس هوایی شده است.

مرحله دوم پیشنهادی با مدت ۴۵ روز نیز مبتنی بر آزادی تمامی اسرای مرد غیر نظامی و سرباز وظیفه است. در این مرحله حماس خواستار عقب نشینی کامل ارتش اسرائیل از غزه و تداوم اقدامات بشردوستانه و آغاز کار بازسازی جامع منازل، تاسیسات و زیرساخت‌های موجود در نوار غزه و دادن تضمین برای این موارد است.

بلینکن، روز دوشنبه، ۱۶ بهمن، در اولین توقف سفر منطقه‌ای خود وارد عربستان سعودی شد و سپس به مصر و قطر رفت. وزیر خارجه آمریکا امروز در اسرائیل با نخست وزیر، رئیس ستاد ارتش، وزیر دفاع و رئیس جمهوری اسرائیل به طور جداگانه دیدار خواهد کرد.

آنطور که در گزارش رسانه‌ها آمده در مرحله سوم به مدت ۴۵ تبادل اجساد و بقایای کشته‌شدگان دو طرف و ادامه اقدامات بشردوستانه بر اساس مراحل اول و دوم پیشنهاد شده است.

ساعتی پس از انتشار جزییاتی از پاسخ گروه حماس و درخواست «پایان جنگ» تایمز اسرائیل خبر داد که مقامات اسرائیلی می‌گویند که نمی‌توانند پایان جنگ را بپذیرند. با این حال تاکید شده که مقامات اسرائیل در حال بررسی پاسخ حماس هستند.

نخست‌وزیر اسرائیل، دهم بهمن ماه در واکنش به مطرح شدن عقب نشینی و آزادسازی زندانیان فلسطینی گفته بود که نیروهای نظامی این کشور از نوار غزه عقب‌نشینی نمی‌کنند و هزاران زندانی فلسطینی آزاد نخواهند شد.

بنیامین نتانیاهو تاکید کرده بود: «ما تا قبل از رسیدن به همه اهداف خود، این جنگ را تمام نمی‌کنیم.» نتانیاهو همچنین ۸ بهمن ماه نیز گفته بود که جنگ اسرائيل با حماس «بهتر از انتظار» پیش می‌رود.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه هفدهم بهمن در کنفرانس خبری در دوحه بر ادامه تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به صلحی «منصفانه و پایدار» برای منطقه و اسرائیل و اطمینان حاصل کردن از اینکه پانزدهم مهر تکرار نشود تأکید کرده بود.

بلینکن گفت که آمریکا برای رسیدن به مسیری روشن، زمان‌بندی شده و غیرقابل بازگشت به منظور داشتن کشوری فلسطینی در‌کنار اسرائیل و تأمین امنیت برای هر دو با شرکای خود همکاری خواهد کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت که آمریکا از هر ابزاری برای آزادی گروگان‌ها و ایجاد وقفه‌ای طولانی‌مدت در درگیری‌ها به منظور رساندن کمک‌های بشردوستانه بهره خواهد برد.

بلینکن، روز دوشنبه، ۱۶ بهمن، در اولین توقف سفر منطقه‌ای خود وارد عربستان سعودی شد و سپس به مصر و قطر رفت. وزیر خارجه آمریکا امروز در اسرائیل با نخست وزیر، رئیس ستاد ارتش، وزیر دفاع و رئیس جمهوری اسرائیل به طور جداگانه دیدار خواهد کرد.

این سفر منطقه‌ای بلینکن، که پنجمین دیدار عالی‌رتبه‌ترین دیپلمات آمریکا از منطقه از زمان حمله تروریستی مرگبار ۱۵ مهر حماس به اسرائیل است، در میانه حملات تلافی‌جویانه ایالات متحده به شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی در سوریه و عراق انجام می‌شود.

در اوج جنگ در غزه، سخنگوی ارتش اسرائیل شامگاه سه‌شنبه ۱۷ بهمن با بیان اینکه انتقال بیش از ۱۵۰ میلیون دلار از سوی جمهوری اسلامی به گروه شبه‌نظامی حماس کشف شده است گفت که «این بودجه قرار بود برای ادامه عملیات زیرزمینی حماس استفاده شود.»

در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل، ۱۲۰۰ تن از جمله کودکان، زنان، و سالمندان کشته و بیش از ۲۴۰ تن دیگر به گروگان گرفته شدند. اسرائیل می‌گوید هنوز ۱٣۰ گروگان در غزه هستند اگرچه احتمالا حدود ۱۰۰ تن از آنها زنده مانده‌اند.

ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG