لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۴۳

۳۴۰ روز در فضا؛ چرا سفر یک ساله "اسکات کلی" آینده فضانوردی را عوض می کند؟


اسکات کلی (چپ) و میخائیل کورنیکو (راست) در ایستگاه فضایی بین المللی و در حال مصاحبه با رسانه ها در زمین
اسکات کلی (چپ) و میخائیل کورنیکو (راست) در ایستگاه فضایی بین المللی و در حال مصاحبه با رسانه ها در زمین

شمارش معکوس اسکات کلی فضانورد ناسا در حساب توییتر خود به پایان رسید و او سه شنبه هم زمان با انتخابات موسوم به "سه شنبه بزرگ" به زمین بازگشت.

تاریخ بازگشت این فضانورد آمریکایی به زمین پس از ۳۴۰ روز سفر فضایی روز سه شنبه اول مارس (۱۱ اسفند) به پایان رسید.

در این نزدیک به یک سال گذشته، کلی هر روز ۱۶ بار شاهد طلوع و غروب خورشید بوده، گل و کاهو پرورش داده، و دائما در در بی وزنی به سر برده است.

وبسایت مشبل (Mashable) می نویسد شاید کلی که مدتی طولانی در ایستگاه فضایی زندگی کرده، برای بازگشت به زمین آمادگی کامل نداشته باشد.

کلی در تازه ترین کنفرانس خبری فضایی خود کمی قبل از آن که عازم کره زمین شود به خبرنگاران گفت: "می توانم صد روز دیگر ادامه دهم. اگر لازم باشد یک سال دیگر هم ادامه می دهم. همه اش بستگی به این دارد که در این مدت چه می کرده ام."

اسکات کلی با سفر فضایی بیگانه نیست. این فضانورد کارکشته پیشتر سه بار به ماموریت فضایی رفته از جمله در سال ۲۰۱۰ به یک ماموریت شش ماهه ایستگاه فضایی بین المللی رفت.

علاقمندان به فضا در یک سال گذشته این فرصت را داشتند که به لطف رسانه های اجتماعی از حال و روز اسکات کلی باخبر شوند و عکس ها و ویدئوهای هیجان انگیزی را که از فاصله ۲۵۹ مایلی کره زمین روی اینستاگرم و توییتر مخابره می کرد تماشا کنند و یا حتی با او چت کنند.

این عکس را اسکات کلی ساعاتی پیش توییت کرده و نوشته: آخرین طلوع خورشید من در فضا

او گفته است: "نگاه کردن به سیاره بسیار زیبایمان دیدگاه متفاوتی را از این که آدم شهروند کره زمین باشد به ما می دهد."

اما ماموریت یک ساله فضایی فقط عکس های رنگارنگ و ویدئوهای هیجان انگیز نبوده است.

سفر طولانی فضایی اسکات کلی که در آن با میخائیل کورنیکو فضانورد روسی همسفر بود، بخشی از تحقیقی است که ناسا در چارچوب سفر انسان به مریخ در آینده نه چندان دور انجام می دهد.

ماموریت های عادی فضایی در ایستگاه فضایی تنها حدود شش ماه است اما سفر دو طرفه به مریخ بیش از یک سال کامل زمان می خواهد.

دانشمندان هنوز از رفتار بدن انسان در سفرهای طولانی فضایی اطمینان ندارند اما ماموریت کلی، زوایای بیشتری از این نادانسته ها را روشن می کند. برای این منظور محققان از نزدیک بینایی، سیستم گردش خون، و حتی وضع سلامت روحی او را در زمان ماموریت فضایی زیر نظر داشتند.

با بررسی و کسب دانش بیشتر درباره چشم، سطح تشعشعات، توزیع مایعات بدن و دیگر واکنش های بدن در مقابل ماندن طولانی در فضا، دانشمندان می توانند راه های مقابله با تاثیرات منفی که فضانوردان ممکن است در سفر به مریخ تجربه کنند را کشف کنند.

ماموریت کلی یک بعد دیگر هم دارد. مارک کلی، فضانورد سابق و برادر دوقلوی اسکات کلی نیز در این رشته تحقیقات مشارکت داشت و همان موقع که برادرش در مدار کره زمین بود، در روی زمین فعالیت می کرد.

تحقیقات ده گانه به شکل موازی بخش های مختلف فیزیولوژی آنان از جمله گردش خون و التهابات را زیر نظر داشت. دانشمندان با مقایسه این دو برادر دوقلو امیدوارند بتوانند اطلاعات بیشتری درباره تغییراتی که در شرایط بی وزنی در طولانی مدت در بدن انسان رخ می دهد را شناسایی کنند.

با آن که کلی داده های زیادی را از فضا به زمین مخابره کرد، اما آزمایشگاه های زمینی باید کوچکترین تغییرات بدن او طی یک سال گذشته را تجزیه و تحلیل کنند.

کلی و همسفر روسش کورنینکو در پایگاه فضایی قزاقستان بر زمین فرود می آیند. آنان قرار است از نظر عملکرد بدن پس از ورود به جاذبه زمین مورد آزمایش قرار گیرند.

کلی گفته است سخت ترین بخش جدا بودن فیزیکی از عزیزان انسان در روی زمین است.

به گفته ناسا کلی خاطراتش را در سفر یک ساله فضایی خود در یک دفتر نگاشته است. او ابراز امیدواری کرده که سفرش راه رفتن انسان به مریخ را در آینده هموار سازد.

از جمله سختی های این سفر طولانی غیرعادی به گفته کلی بخش بهداشت است. او درباره وضع رعایت بهداشت در فضا گفته است مثل شرایط پیک نیک یک ساله آن هم بدون بود.

کلی گفته است به محض بازگشت به هوستون و انجام آزمایش های پزشکی، یک راست به خانه می رود و در استخر شیرجه می زند.

XS
SM
MD
LG