داریان دلیلی، فرزند شهاب دلیلی، میگوید «یک مقام آمریکایی» به او اطلاع داده است که جمهوری اسلامی حاضر نیست درباره آزادی پدرش که از سال ۲۰۱۶ در ایران زندانی است مذاکره کند.
داریان دلیلی در مصاحبه با بخش انگلیسی صدای آمریکا گفت «جانشین نماینده ویژه آمریکا در امور ایران» به او گفته که با وجود اقدامات اخیر برای تبادل زندانیان دوتابعیتی با جمهوری اسلامی، شهاب دلیلی، از این مبادله کنار گذاشته شده است.
به گفته او، وزارت امور خارجه آمریکا همچنین مدعی شده که شهاب دلیلی «به ناحق» بازداشت نشده و این خبر، باعث نگرانی بیشتر خانواده شده است.
داریان دلیلی در این گفتگو همچنین معیارهای مورد استفاده برای ارزیابی «بازداشت غیرقانونی» را زیر سئوال برد و تاکید کرد که پرونده پدرش، مستلزم توجه بیشتر از سوی مقامات آمریکا است.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز ۲۶ مرداد، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره وضعیت شهاب دلیلی گفته بود: «همانطور که وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن پیشتر مطرح کرد، پرونده شهاب دلیلی نزد وزارت خارجه، جزو دوتابعیتیهای به ناحق بازداشتشده محسوب نمیشود.»
ودانت پاتل اضافه کرد: «ما شرایط بازداشتیها را ارزیابی میکنیم و به دنبال شاخصهای بازداشت غیرقانونی هستیم و در صورت تحقق این شاخصها، تصمیمگیری خواهیم کرد.»
ودانت پاتل در پاسخ به نگرانیهای خانواده آقای دلیلی ـکه مقابل کاخ سفید تحصن و اعتصاب غذا کرده بودند گفت: «همانطور که میدانید، وزارت امور خارجه به طور مرتب پروندهها را بهروزرسانی میکند تا مشخص شود که بازداشت یک تبعه آمریکایی غیرقانونی است یا خیر، و ما این بررسی را برابر قانون لوینسون انجام میدهیم.»
شهاب دلیلی، کاپیتان پیشین شرکت کشتیرانی ایران و ساکن آمریکا، هفت سال پیش برای شرکت در خاکسپاری پدر خود به تهران بازگشت و پس از یک اقامت یک هفتهای، در حالی که قصد بازگشت به آمریکا را داشت، از سوی نیروهای حکومتی بازداشت شد.
خانواده آقای دلیلی گفتهاند که او به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.
حدود سه هفته پیش در یک تحول مهم «در مسیر آزادی» پنج آمریکایی دوتابعیتی محبوس در زندانهای جمهوری اسلامی، چهار نفر از آنها به بازداشت خانگی «در یک هتل در تهران» منتقل شدند که به نظر میرسد «گامی به پیش» در «توافق مبادله گروگانها» بین ایالات متحده و ایران به شمار آید. یک نفر نیز از پیش در حبس خانگی بود.
این اولین گام از توافقی است که بر اساس آن ۶ میلیارد دلار دارایی مسدود شده ایران در کره جنوبی در ازای اجازه خروج این پنج شهروند آمریکایی از ایران، آزاد میشود.
جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه در پاسخ به سئوال بخش فارسی صدای آمریکا در مورد زمان آزادی زندانیان آمریکایی ایرانیتبار و بازگشت آنها به آمریکا گفت واشنگتن پیگیر وضعیت روحی-روانی و همچنین سلامت جسمانی این زندانیان از طریق سفارت سوئیس (به عنوان حافظ منافع آمریکا) در ایران است.
جان کربی گفت: «آنها هنوز در حصر خانگی هستند. ما از طریق سوئیسیها توانستهایم وضعیت آنها را جویا شویم و به نظر میرسد با توجه به شرایطی که گذراندهاند یعنی حبس در زندان اوین که وضعیت بی رحمانه برای نگهداری زندانیان است، از سلامت نسبتاً خوبی برخوردارند و روحیه نسبتاً خوبی دارند. من به روز رسانی در مورد اینکه این حبس خانگی چه زمانی پایان می یابد و تحت چه شرایطی رخ می دهد، ندارم. ما هنوز در حال کار با ایرانیها هستیم که چگونه میتوانیم برای آزادی نهایی آنها مذاکره کنیم و فکر میکنم شما میتوانید درک کنید که من نمی توانم در حال حاضر بیش از این حد وارد جزئیات شوم تا زمانی که آن توافق به پایان برسد.»