لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۰

از جنبش میپسترز چه می دانید؟ مسلمانان ساختار شکن در آمریکا


از چهار سال پیش جنبشی در بین جوانان مسلمان در آمریکا شکل گرفته که به دنبال ساختار شکنی و رفع تابوهای دیکته شده بر زندگی است. این جوانان خود را میپسترز می نامند.

در سال ۲۰۱۲ تعدادی از مسلمانان جوان در شهر نیویورک گروه کوچکی را تشکیل دادند و ابتدا خود را "مسلیم (مسلمان) هیپستر" می نامید اما و کمی بعد، این جوانان با تلفیق این دو کلمه نام "میپسترز" را برای جنبش خودشان برگزیدند.

هیپسترها زنان و مردان جوانی هستند که فکر کردن مستقل برایشان بسیار با ارزش است و حاضر به قبول شیوه دیکته شده و مرسوم در جامعه نیستند. بیشترین هیپسترها در شهرهای بزرگی مثل نیویورک، شیکاگو، بالتیمور و سن فرانسیسکو زندگی می کنند.

اما مسلمان ها در کنار این هیپستر یا ساختار شکن ها، گروه خودشان را راه انداخته اند.

میپسترز به جوانان مسلمانی گفته می شود که انجام بسیاری از کارهایی که به دلیل ظاهر و پوشش و اعتقادات اسلامی برای آنها دشوار است را به راحتی و بدون ترس انجام می دهند. مثلا باور عامه میان برخی مسلمانان متعصب این است که دختر مسلمان نباید لباس شاد بپوشد، بلند بخندد یا از خود سلفی بگیرد. میپسترز ها درست همین جاها برعکس این باور سنتی دیکته شده عمل می کنند.

باور عامه میان برخی مسلمانان متعصب این است که دختر مسلمان نباید لباس شاد بپوشد، بلند بخندد یا از خود سلفی بگیرد. میپسترز ها درست همین جاها برعکس این باور سنتی دیکته شده عمل می کنند.

با اینکه میپسترز یا مسلمانان ساختار شکن، جنبشی چهار ساله است اما توانسته توجه زیادی به خود جلب کند.

این جنبش پیشرو توانسته گردهمایی هایی در شهر های مختلف آمریکا چون نیویورک و واشینگتن دی سی برگزار کند و در آن جوانان بسیاری با شرکت در این برنامه ها تجربیات خودشون را بدون هیچ ترس و واهمه ای با دیگران به اشتراک می گذارند.

اما بنیانگذار میپسترز کیست؟‌ عباس رتانی، فیلمساز وکمدین بنیانگذار میپسترز است. آقای رتانی که این روزها در آمریکا بسر نمی برد، در یک گفتگوی مکاتبه ای با صدای آمریکا درباره انگیزه تشکیل این گروه گفت: در واقع انگیزه ای نبود و خیلی تصادفی اتفاق افتاد و تصادف مفیدی که تاثیرات آن در جامعه، فرهنگ و ساخت یک هویت باقی مانده است.

جنبش میپسترز از طریق شبکه مجازی توانست به سرعت پیشرفت کند و بعد از انتشار یک ویدیو درباره این جنبش، محبوبیت بسیاری به دست آورد. یک ویدیوی دو دقیقه و سی ثانیه ای با آهنگی از جی زی، خواننده رپ مشهور، مکانی در آمریکا را نشان می دهد که زنان مسلمان با حجاب، با اعتماد به نفس بالا کارهایی که همه ی جوان ها دوست دارند را انجام می دهند و این ویدیو مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفت که آنها را مورد تحسین قرار دادند.

​حبیب یزدی، کارگردان این ویدئو یکی از همراهان جنبش میپسترز است. او می گوید این جنبش نوپاست اما انگیزه های زیادی برای ادامه آن وجود دارد.

هزاران مسلمان و مردم از ادیان دیگر به این جنبش آنلاین پیوستند و در صفحات مجازی همچون اینستگرام و توییتر با جستجو کردن هشتگ میپسترز، می توان دید جوانان بسیاری با انتشار عکسی از خود از این جنبش حمایت کردند.

آیا جنبش میپسترز به ایران هم می رود؟

ایران از کشورهای مسلمان خاورمیانه است که در سال های اخیر جوانان آن نشان داده اند در برخی حوزه ها اهل ساختار شکنی هستند. اصرار حکومت بر سختگیری نوع پوشش دختران و حتی پسران جوان گاهی با رفتارهای اعتراضی آنها مواجه شده است. عکس ها و فیلم های زیادی از دختران و پسران جوان در رستوران ها و کافی شاپ های تهران و برخی شهرهای ایران منتشر می شود که این جوانان با پوشش متفاوت از آنچه حکومت می خواهد، حاضر شده اند.

حبیب یزدی که خود یک ایرانی آمریکایی است بعد از انتشار این ویدئو درباره تاثیر جنبش مسلمانان جوان و ساختار شکن در خارج از آمریکا می گوید: من فکر می کنم که میپسترز می تواند در هر کشوری صرف نظر از قوانین و هنجارهای فرهنگی اتفاق بیفتد.

وی تاکید می کند: میپسترز همان گونه که انتظار می رود در ایران می تواند به صورت متفاوتی نسبت به آمریکا شکل بگیرد. نظریه پشت میپسترز چیزی فراتر از مذهب است و این گروه ضمن خوش آمدگویی به همه، این فرصت را به دیگران می دهد تا آزادانه تجربیات خودشان را از طریق فرهنگ و هنر با دیگران به اشتراک بگذارند و همچنین فضایی را هم برای مسلمانان سرتاسر نقاط جهان فراهم می کند.

اما عباس رتانی به دو واکنش عمده درباره میپسترز اشاره دارد که شاید در ایران هم چنین باشد: خیلی ها دوست داشتن و خیلی ها هم از آن متنفر بودند و خیلی های دیگر هم آن را درک نکردند. در واقع من هم نمی دانم واکنش واقعی چه هستش اما این چیزی است که حس می کنم.

با اینکه بنیانگذاران میپسترز خوشبین هستند که این جنبش در ایران هم دنبال شود اما روحی شفیعی، جامعه شناس مقیم لندن در گفتگو با صدای آمریکا معتقد است چنین جنبشی از سال ها پیش در ایران آغاز شده است.

مصاحبه با روحی شفیعی، جامعه شناس
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

مریم یک دختر ایرانی مسلمان است که به شعائر اسلامی باور دارد اما در عین حال می گوید: کافی شاپ رفتن، گرفتن سلفی های با مزه بخشی از لذت هایی است که این روزها جوان ها می توانند داشته باشند، حالا اسم آن میپسترز باشد یا هر چیز دیگر او از آن استقبال می کند.

عباس رتانی بنیانگذار میپسترز می گوید امیدوار است این جنبش در ایران هم با هویتی جدی و قوی تر پیش برود.

او درباره برنامه های آینده این جنبش و برنامه هایی که دارد، می گوید: خیلی کارها هست که باید انجام بدهیم، در حال حاضر یک تالک شو و یک موزیک شو داریم و به زودی برنامه های آنلاین دیگری خواهیم داشت که طبیعت زیبای یک جامعه متشکل از نژادهای متنوع را به روشنی نشان خواهد داد.

XS
SM
MD
LG