دولت احمدی نژاد نقش داشتن در اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات را رد می کند اما برخی صاحبنظران و نمایندگان مجلس ، دولت را مسوول و مقصر این فساد مالی می دانند.
رییس جمهوری اسلامی ایران ضمن رد دست داشتن دولت در اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات ، منتقدان خود را تهدید کرده و گفته او تنها به خاطر رهبر جمهوری اسلامی سکوت کرده که این سکوت طولانی نخواهد بود. هرچند آقای احمدی نژاد تاکید می کند دولت او در قبال بزرگترین اختلاس تاریخ خود را مسوول نمی داند اما برخی صاحبنظران و نمایندگان مجلس دولت را در این رابطه مسوول می دانند و سیاست های اقتصادی آن را عامل ایجاد چنین فسادی می دانند.
فریبرز رییس دانا اقتصاد دان در تهران ابتدا حکومت و بعد قوه مجریه را مسوول اختلاس سه هزار میلیارد تومانی می داند. او گفته است : در روزهای اخیر رییس بانک مرکزی گفته است ما از شش ماه پیش می دانستیم این افراد در حال تخلف است. این چه دانستنی هست . نیمی از اختلاس در همین شش ماه روی داده و حال سوال این است که مسوولان امنیتی و قضایی که می دانستند ، در این مدت برای جلوگیری چه کردند؟ اگر هم نمی دانستند و رییس بانک مرکزی دروغ می گوید ، چرا با او برخورد نمی شود؟»
این تحلیلگر مسایل اقتصادی نقش رییس جمهوری ایران را پر رنگ تر از سایر مسوولان می داند و می گوید:«در شش سال اخیر ، آقای احمدی نژاد می گوید لیست مفسدان در جیب من است. کجاست؟ چرا نمی دهید برخورد کنند؟ در مناظره ها گفتند ، الان هم می گویند. همین دیروز ایشان در اردبیل گفته که می دانسته عامل اختلاس کیست و خواسته برخورد شود. شما خودتان مسوول هستید. بانک مرکزی شما مسوول هست. بانک صادرات شما مسوول است.»
برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در روزهای اخیر ، نحوه مدیریت دولت را عامل اختلاس اخیر عنوان کرده اند و گفته اند اگر دولت توان مدیریت داشت هرگز اختلاسی در این حد رخ نمی داد.
قاضی اختلاس ها
هرچند دولت هنوز نقش خود در اختلاس ها را انکار می کند اما امروز ، رییس قوه قضاییه ایران ، غلامحسین محسنی اژه ای ، دادستان کل ایران را به عنوان ناظر پرونده اختلاس سه هزار میلیاردی بانک صادرات منصوب کرد.
صادق لاریجانی از محسنی اژه ای خواست مانع دخالت ها شود. به نظر می رسد اشاره لاریجانی به دخالت و اظهار نظر برخی مقام های دولتی در روند رسیدگی به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی باشد. او در حکم خود از مسوولان دولتی و «خصوصا مدیران بانک ها» خواسته از «اظهارنظرهای غیرمسئولانه» خودداری کنند.
حضور محسنی اژه ای در پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات از آن جهت اهمیت دارد که پیش از این نیز او در پرونده های مهم اختلاس در دو دهه اخیر حضور داشت.
پرونده اختلاس ۱۲۳ میلیاردی که به اعدام فاضل خداداد و زندانی شدن رفیق دوست انجامید ، با حکم او بسته شد. غلامحسین کرباسچی شهردار سابق تهران هم در میانه دهه هفتاد ، به دست قاضی محسنی اژه ای سپرده شده بود.
حضور محسنی اژه ای به عنوان ناظر رسیدگی به پرونده اختلاس سه هزار میلیاردی بعد از آن صورت می گیرد که سازمان بازرسی کل ایران ، سه هفته پیش خبر اختلاس در بانک صادرات را افشا کرد.
دولت انکار می کند
محمود احمدی نژاد دیروز در سفر استانی به اردبیل اعلام کرد که دولت او نقشی در این اختلاس ندارد و دولت او پاک ترین دولت تاریخ است.
این اظهارنظر رییس دولت ، یک روز بعد از افشای نامه رییس دفتر او صورت می گیرد. روز سه شنبه رسانه های منتقد دولت ایران ، نامه اسفندیار رحیم مشایی به دو وزیر دولت را منتشر کردند که در آن آقای رحیم مشایی ، خواستار همکاری این وزارتخانه ها با واگذاری برخی صنایع به عامل اختلاس سه هزار میلیاردی شده بود.
امروز دفتر رییس جمهوری ایران به انتشار این نامه واکنش نشان داده و آن را یک نامه معمولی و عادی توصیف کرد.
رییس جمهوری ایران در سفر استانی به اردبیل همچنین از مسولان قضایی خواست که عاملان اختلاس را به او معرفی کنند. این درخواست در شرایطی مطرح شده که پیش از این یکبار، قوه قضاییه قصد داشت معاونان رییس جمهوری را مورد پیگرد قضایی قرار دهد که احمدی نژاد تهدید کرد کابینه ، «خط قرمز» اوست.
شغل دولتی: قیمت ، ۲۵۰ میلیون
رییس جمهوری ایران در شش سال گذشته از مبارزه با فساد سخن گفته اما هرگز نتوانسته مدرکی برای پیگیری قضایی مفسدان ارایه دهد. او در مناظره های انتخاباتی سال ۸۸ ، برخی چهره های سیاسی را به فساد متهم کرد اما هرگز مدرکی به دستگاه قضایی ارایه نکرد.
همچنین ابتدای امسال ، محمود احمدی نژاد از ارسال لیست مفسدان اقتصادی به قوه قضاییه خبر داد که با واکنش صادق لاریجانی مواجه شد. رییس قوه قضاییه در آن زمان اعلام کرد که در لیست رییس دولت تعداد زیادی از بدهکاران بانک ها حضور دارند که بنابر تعریف قضایی این جزو فساد سیاسی نیست.
بخشی از اصولگرایان حامی رییس دولت در انتخابات گذشته ، اینک بطور مشخص منتقد او شده اند. در مجلس احمد توکلی ، علی مطهری ، غلامرضا مصباحی مقدم و پرویز سروری در هفته های اخیر بارها از افزایش فساد در دولت گفته اند و امروز غلامحسین الهام وزیر سابق دادگستری دولت گفته برخی مسوولان در ازای ۲۵۰ میلیون تومان ، به افراد مسولیت دولتی می دادند.
اتهام فساد دولت در حالی از سوی حامیان سابق محمود احمدی نژاد مطرح می شود که دو سال پیش در جریان فعالیت کاندیداهای انتخابات ، میرحسین موسوی و مهدی کروبی از فساد مالی در دولت احمدی نژاد گفته بودند.
هنوز آیت الله خامنه ای ، رهبر جمهوری اسلامی در قبال نقش دولت در اختلاس اخیر موضع گیری نکرده اما طیفی از اصولگرایان ، خواستار توقف حمایت رهبر از رییس جمهوری شده اند تا مجلس بتواند با دولت برخورد قانونی کند. تاکنون آقای خامنه ای مانع استیضاح ، سوال و عزل برخی وزرا و حتی رییس جمهوری ایران شده است.