لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۸

مجلس خبرگان؛ اجرای تفکیک جنسیتی دانشگاهها، به جای نظارت بر رهبری


در حالیکه دولت احمدی نژاد در هفته های گذشته صراحتا اعلام کرده طرحی برای اجرای «تفکیک جنسیتی» در دانشگاه های ایران ندارد ، مجلس خبرگان رهبری در بیانیه پایانی دهمین نشست سراسری خود ، خواستار اجرای این طرح شده است.

در ماه های گذشته برخی فعالان مدنی از اجرای طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه های ایران ابراز نگرانی کرده بودند. براساس گفته این فعالان ، مقام های دولتی قصد دارند که مانع حضور همزمان دختران و پسران دانشجو در کلاس های دانشگاه ها شوند.

پس از این زمزمه ها بود که محمود احمدی نژاد از وزیر علوم دولت خود خواست که اجرای آن را متوقف کند و کامران دانشجو در گفتگو با رسانه ها اعلام کرد هرچند «تفکیک جنسیتی نداریم اما از اختلاط دانشجویان دختر و پسر جلوگیری می کنیم».

این سیاست دولت با مخالفت برخی روحانیون نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد با اینحال ، مجلس خبرگان رهبری ، در پایان نشست اخیر خود ، از دولت خواسته اجرای این طرح را دنبال کند.

مجلس خبرگان در بیانیه اش به موارد دیگری نیز اشاره کرده از جمله تهدید «دشمنان خارجی و معاندان نظام ، انتقاد «از ویژه نامه خاتون در روزنامه ایران» و البته تشکر از «رهنمود های مقام معظم رهبری».

نظارت بر رهبری

مجلس خبرگان رهبری ، نهادی برگرفته از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که وظیفه آن ، تعیین و عزل رهبر و نظارت بر عملکرد اوست.

این مجموعه تاکنون تلاشی برای نظارت بر عملکرد رهبر فعلی جمهوری اسلامی انجام نداده و معمولا در نشست های سالانه ، با صدور بیانیه ای، پیرامون مسایل روز ، نظر می دهد؛ کاری که در چارچوب وظایف تعریف شده آن نیست.

محمد رضا یزدان پناه ، روزنامه نگار مقیم پاریس اعتقاد دارد در هیچ جای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران گفته نشده که این مجلس باید در مورد مسایل روز و امور اجرایی نظر بدهد.

محمد رضا یزدان پناه می گوید اعضای مجلس خبرگانی منصوبان آیت الله خامنه ای هستند و او را نقد نخواهند کرد
محمد رضا یزدان پناه می گوید اعضای مجلس خبرگانی منصوبان آیت الله خامنه ای هستند و او را نقد نخواهند کرد

یزدان پناه می گوید:« در قانون اساسی وظایف مجلس خبرگان رهبری ، انتخاب رهبری ، نظارت بر عملکرد او و همچنین عزل رهبری است.»

وی می افزاید:«حتی در آیین نامه اجرای مجلس خبرگان هم نیامده که این مجلس در مورد مسایل اجرایی که بر عهده سه قوه کشور است ، دخالت کند.

در دو سال اخیر و بعد از وقایع پس از انتخابات ، برخی منتقدان حکومت خواستار توجه اعضای مجلس خبرگان به وظیفه ذاتی شان یعنی نظارت بر عملکرد رهبر جمهوری اسلامی شده اند. مهدی کروبی در زمان ریاست هاشمی رفسنجانی بر این مجلس در نامه ای از او خواست که چنین کند و علیمحمد دستغیب از نمایندگان مجلس خبرگان هم چنین خواسته ای را مطرح کرد اما اکثریت اعضای این مجلس با چنین خواستی موافق نیستند.

نمایندگانی که مایل به نظارت نیستند

هیچ گزارشی در مورد نظارت مجلس خبرگان بر رهبر جمهوری اسلامی در سالهای اخیر منتشر نشده است.

محمد رضا یزدان پناه می گوید : « حساس ترین وظیفه در جمهوری اسلامی یعنی نظارت و انتخاب رهبر بر عهده این مجلس خبرگان است. اما مشکل این است که اکثر اعضای این مجلس نمایندگان آیت الله خامنه ای در نهاد ها و سایر مجموعه ها هستند».

به عقیده این روزنامه نگار ، وقتی آنها توان نظارت بر رهبری را از دست می دهند ، مجبور هستند به امور فرعی و کارهایی که به آنها ربط ندارد ، بپردازند.

اعضای مجلس خبرگان رهبری با رای مستقیم مردم انتخاب می شود اما پیش از این انتخاب ، فقه های شورای نگهبان ، صلاحیت نامزد ها را بررسی می کند که خود این فقه ها منصوب رهبری جمهوری اسلامی ایران هستند.

بیش از نیمی از اعضای مجلس خبرگان رهبری کسانی هستند که از سوی رهبر جمهوری اسلامی در سمت هایی چون نماینده ولی فقیه در استان ها ، امام جمعه شهر ها و همچنین نماینده ولی فقیه در نهادها و ادارات دولتی فعالیت دارند.

XS
SM
MD
LG