لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۸

شیرین عبادی: جو سازی برای برخورد امنیتی


دیدار فعالان حقوق زنان و حقوق بشر با کاترین اشتون
دیدار فعالان حقوق زنان و حقوق بشر با کاترین اشتون

تندروها پس از دیدار اشتون با مدافعان حقوق زنان اشتون را عجوزه، نرگس محمدی را محارب و فتنه گر و وزیر خارجه را بی عرضه نامیدند.

شیرین عبادی، وکیل و حقوق دان تبعیدی و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر در ایران روز شنبه در نامه ای به کاترین اشتون از سخنان و موضع گیری ها و نسبت های برخی از مسئولان حکومت جمهوری اسلامی و رسانه های نزدیک به طیف های تندروی اصول گرا در مورد نرگس محمدی ابراز نگرانی کرد.

برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۰۳ نامه به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را، پس از دیدار کاترین اشتون با نرگس محمدی، نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، و گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگ نویسی که در بازداشت کشته شد، و پنج زن فعال حقوق زنان نوشته است.

پس لرزه های یک دیدار
پس از دیدار کاترین اشتون در سفارت اتریش با فعالان مدافع حقوق بشر و زنان و گوهر عشقی، که وظیفه افشاگری درباره مرگ فرزندش را برعهده گرفته است، بسیاری از رسانه های مجازی و واقعی و مقام ها و مسئولان حکومتی وابسته به طیف هایی که به نام اصول گرای تندرو توصیف می شوند، با محکوم کردن این دیدار، نوک حمله خودرا، با واژه ها و ادبیاتی خشن و پرخاش جویانه و توهین آمیز و اتهام زننده، که معمولا در سخنان و نوشته های وابستگان به این طیف ها مشهود است، به طور عمده به سوی وزیرخارجه، کاترین اشتون و نرگس محمدی نشانه رفتند. تا آنجا که خانم اشتون را «عجوزه» خواندند، این دیدار غیررسمی را دخالت خانم اشتون در امور داخلی ایران و نوعی کاپیتولاسیون شمردند و نرگس محمدی را نیز محارب و منافق و فتنه گر شناختند.

یک نماینده محافظه کار زن مجلس، فاطمه رهبر در بیان نظرگاه خود درباره این دیدار، خطاب به خانم اشتون نرگس محمدی را دارای سابقه مبارزه مسلحانه معرفی کرد. این اتهام توسط کاظم انبارلویی از نویسندگان روزنامه رسالت، نزدیک به افراط گرایان محافظه کار تکرار شد. او نرگس محمدی را محارب و دارای سابقه عملیات مسلحانه معرفی کرد.

عواقب این دیدار گریبان وزارت خارجه و بویژه محمد جواد ظریف را نیز گرفت، تا جایی که وزارت خارجه رسما اعلام کرد که از آن دیدار خبر نداشته و دیدار خانم اشتون با فعالان حقوق بشر و حقوق زنان و مادر وبلاگ نویسی که در بازداشت کشته شد، بدون هماهنگی با وزارت خارجه انجام گرفته است. امری که توسط نرگس محمدی تکذیب شد.

صادق زیباکلام: اصول گرایان و سیاست یک بام و دو هوا
در هیاهوی این برخوردها صدای کسانی چون صادق زیباکلام که می گفت نه زنان دیدار کننده، نه خانم اشتون و نه سفارت اتریش کاری بر خلاف مقررات انجام نداده اند، به گوش هانرسید. صادق زیباکلام درمورد عدم کنترل وزارت خارجه بر دیدارهای غیر رسمی مهمانان خارجی با اشاره به این که مسئله مخالفان نفس دیدار غیررسمی خانم اشتون نبوده زیرا وی با سعید جلیلی نیز نظیر همین دیدار را داشته و تندروهای اصول گرا از آن انتقاد نکرده اند، گفت اصول گرایان تندرو باید دست از سیاست یک بام و دوهوا بردارند.

رئیس مجلس: دیداری «زشت» و «دزدانه»
علی لاریجانی، رئیس مجلس، با واژه های تند و توهین آمیزی که پیش تر نیز ارز او دیده شده، این ملاقات را «زشت» و «دزدانه» توصیف کرد.
مهدی کوچک زاده، نماینده تهران که او نیز معمولا با زبانی تند و پرخاش جو سخن می گوید و از کاربرد دشنام و الفاظ توهین آمیز علیه مخالفان ابایی ندارد، گفت:«به اندازه عقل و فهمم می‌گویم کوتاهی از وزرای اطلاعات و امور خارجه قابل قبول نیست. این کشور مستعمره یک مشت کشور اروپایی نیست. آمریکا غلط می‌کند درباره آزادی بشر صحبت می‌کند. آقای وزیر کجایید که اینطور وجهه کشور زیر سوال می‌رود.»
علاوه بر همه این ها ۲۰ نماینده مجلس در اقدامی یک پارچه و سازمان یافته در اعتراض به این ملاقات خواستار حضور و پاسخ گویی وزیران خارجه و اطلاعات در مجلس شدند.

رئیس قوه قضائیه: تماس با فتنه گران، دهن کجی به نظام
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، و برادر رئیس مجلس که او نیز در کاربرد ادبیات خشن با دیگر تندروان کوس برابری می زند در واکنش به این دیدار ضمن تهدید وزارت خارجه که: «اگر بناست چنین روندی ادامه یابد و بر خلاف امنیت و مصالح کشور در چنین سفرهایی اقداماتی صورت گیرد، قوه قضاییه وارد عمل می شود و تبعات آن نیز در آینده بر عهده وزارت امور خارجه خواهد بود» هفت زن دیدار کننده با کاترین اشتون را فتنه گر توصیف کرد و گفت:« تماس با برخی فتنه‌گران در سفر اخیر و اظهارنظرهای بعد از این سفر دهن کجی به نظام بود». او افزود: «کجای دنیا اجازه می‌دهند که یک خارجی بیاید و هر جا دلش خواست برود و با هر کسی دیدار کند. مگر کشور در و پیکر ندارد؟»

نماینده مجلس: بی عرضه گی وزارت خارجه
آخرین این حمله ها برای چندمین بار روز شنبه ۲۴ اسفندماه توسط ابراهیم آقا محمدی نماینده خرم آباد صورت گرفت که محتوای لحن تهدید آمیزش بی شباهت به رئیس قوه قضائیه نبود. او وزیر خارجه را به «بی عرضه گی» متهم کرد و تهدید کرد که: «اگر وزارت خارجه "عرضه ندارد" مهمانان خود را کنترل کند، مجلس به این مسئله ورود کند و تصمیم بگیرد تا جلوی این دخالت‌ها گرفته شود».

رئیس کانون مدافعان حقوق بشر: زمینه سازی برای برخورد های امنیتی آتی
شیرین عبادی در نامه به خانم اشتون، که رونوشت آن برای ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امر حقوق بشر در ایران و گزارشگر ویژه سازمان ملل در وضع مدافعان حقوق بشر ارسال شده، با اشاره به سخنان مقام های رسمی عالی جمهوری اسلامی چون رئیسان دو قوه قضائیه و قانون گذاری و با استناد به نوشته های روزنامه ها وسایت هایی چون فارس و کیهان و رسالت و مشرق و وطن امروز و جوان که خانم محمدی را « فتنه گر و عامل فتنه و فرد مسلح و محارب» خوانده اند، این اقدام ها را «زمینه سازی گسترده برای برخورد با این افراد» توصیف کرده است. او در نامه خود استدلال کرده که از آنجا که افکار عمومی به خوبی این افراد را می شناسند و می دانند که « طرح چنین اتهاماتی بی اساس و کذب است» و بنابراین، «این سخنان صرفا برای توجیه اقدامات آتی تندروها علیه این افراد صورت می گیرد.»

شیرین عبادی در نامه خود در باره نرگس محمدی آورده است:«نرگس محمدی، زن چهل ساله ای است که هنگام انقلاب، شش ساله بوده و درزمان وقوع عملیات مسلحانه توسط برخی گروه ها، کودکی دبستانی بوده و هرگز به هیچ گروه مسلحی تعلق نداشته و فعالیتی نکرده است. او یک روزنامه نگار و فعال در حوزه حقوق زنان و حقوق بشر است و بیش از ده سال است که با کانون مدافعان حقوق بشر همکاری مفید و مستمر داشته است و کلیه فعالیت های اجتماعی وی با مشی مسالمت آمیز صورت گرفته است. و لذا این گونه اظهارات مقامات و روزنامه ها مبنی بر انجام عملیات مسلحانه و محارب بودن او قابل پیگرد قضایی است. اما متاسفانه همان گونه که در مورد شکایت مادر ستار بهشتی اقدامی از سوی قوه قضاییه صورت نپذیرفت، در این موارد نیز امیدی به پیگیری و رسیدگی وجود ندارد.»

شیرین عبادی در پایان این نامه اعلام کرده است که «بر اساس تجربه های سال اخیر خود» این سخنان و اقدام ها را «جوسازی برای ایجاد موانع جدید» و دست زدن به «برخوردهای امنیتی» علیه فعالانی که در این دیدار حضور داشته اند، می داند.
XS
SM
MD
LG