لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۸

تلاش سپاه پاسداران برای افزایش حضور در آب‌های بین‌المللی با ساخت یک شناور عظیم


عکس هوایی شرکت «پلنت لبز» کشتی در حال ساخت «شهید مهدوی» متعلق به سپاه را در غرب بندرعباس نشان می‌دهد ( ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱)
عکس هوایی شرکت «پلنت لبز» کشتی در حال ساخت «شهید مهدوی» متعلق به سپاه را در غرب بندرعباس نشان می‌دهد ( ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱)

بر اساس عکس‌های ماهواره‌ای که آسوشیتدپرس به دست آورده، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حال ساختن یک کشتی پشتیبانی عظیم در نزدیکی تنگه هرمز با هدف گسترش حضورش در آب‌های منطقه و بین‌المللی است.

کشتی شهید مهدوی نیروهای سپاه پاسداران را به یک پایگاه عظیم و شناور مجهز می‌کند تا به‌وسیله آن بتوانند قایق‌های تندرو کوچک خود را جهت مقابله با نیروهای دریایی ایالات متحده و هم‌پیمانانش در منطقه هدایت کند.

فزرین ندیمی، تحلیلگر «انستیتوی واشنگتن برای مطالعات خاور نزدیک»، می‌گوید که نگاه سپاه پاسداران «فرای خلیج فارس» و به آب‌های آبی دریای عرب و دریای سرخ و شمال اقیانوس هند» دوخته شده است.

بر اساس تصاویر قبلی کشتی و انحنای مشابه بدنه آن به نظر می‌رسد کشتی شهید مهدوی بازسازی یک کشتی باری ایرانی به نام «سروین» باشد.

کشتی سروین اواخر تیرماه سال گذشته به بندرعباس رسید و سپس ردیاب‌های خود را خاموش کرد. عکس‌هایی که آسوشیتدپرس به دست آورده حاکی از آن است که کشتی سروین در حوض خشک یک شرکت مرتبط با وزارت دفاع ایران به نام «صنایع دریایی شهید درویشی» در غرب بندرعباس قرار دارد.

نخستین تصویر از کشتی شهید مهدوی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد. یک کارشناس کشتی‌های نظامی به آسوشیتدپرس گفته است که به نظر می‌رسد شهید مهدوی مجهز به سلاح‌های ضدهوایی در انحنا و عقب خود باشد.

بر اساس تصویری با وضوح بالا که روز شنبه از حوض خشک مذکور گرفته شده است، کشتی خاکستری فلزی شهید مهدوی هنوز در آنجا قرار دارد.

با انتشار تصویر شهید مهدوی در فضای مجازی، خبرگزاری فارس نیز در گزارشی این کشتی را یک «شهر دریایی شناور» نامیده که قادر به تامین امنیت خطوط دریایی ایران و همچنین حقوق ملوانان و ماهیگیران ایرانی در آب‌های آزاد است.

این پایگاه‌های شناور پیشتر به‌ویژه در بحبوحه «جنگ نفتکش‌ها» پس از حمله عراق به ایران مورد استفاده قرار گرفته‌اند. با روی آوردن ایرانی‌ها به استفاده از مین‌های انفجاری علیه نفت‌کش‌ها، نیروی دریایی آمریکا اقدام به اسکورت نفت‌کش‌ها به خارج از خلیج فارس از طریق تنگه هرمز کرد. این تنگه محل انتقال یک‌پنجم کل نفت داد و ستد شده جهان در روز است.

به باور مایکل کانل، کارشناس امور ایران در مرکز تحلیل‌های دریایی مستقر در ویرجینیا، از روی پیکربندی شناور «شهید مهدوی» می‌توان گفت که این کشتی «یک پایگاه شناور پیش‌رونده» است. به گفته وی، سپاه پاسداران سال‌ها شاهد کارآمدی شناور «پولر» آمریکا به عنوان سکویی جهت لشکرکشی و نمایش قدرت بود.

طی سال‌های گذشته نیروی دریایی سپاه عمدتا در تنگه هرمز و خلیج فارس فعال بود درحالیکه نیروی دریایی ارتش به آب‌های آزاد و اقیانوس‌ها اعزام می‌شد اما ساختن کشتی «شهید مهدوی» احتمالا با هدف افزایش حضور سپاه پاسداران در آب‌های بین‌المللی است.

عنوان این کشتی نیز برگرفته از نام نادر مهدوی، پاسدار ایرانی، است که در خلال جنگ نفتکش‌ها در سال ۱۳۶۶ و پس از تیراندازی نیروهای وی به سوی هلیکوپترهای نیروهای ویژه آمریکا، توسط نیروی دریایی ایالات متحده کشته شد. انتخاب این عنوان به نظر می‌رسد حاکی از تمایل سپاه پاسداران برای به چالش کشیدن نیروی دریایی آمریکا در منطقه باشد.

ورود شهید مهدوی به ناوگان دریایی سپاه پاسداران به عنوان بزرگ‌ترین کشتی این نیرو پس از چند حادثه برای نیروهای دریایی ایران، روی می‌دهد. خارک، بزرگ‌ترین کشتی نیروی دریایی ارتش، خرداد سال گذشته غرق شد. در سال ۱۳۹۹، اصابت اشتباهی موشک به یک کشتی نیروی دریایی سبب کشته شدن ١٩ ملوان و زخمی‌شدن ۱۵ ملوان دیگر شد. در سال ۱۳۹۶ نیز یک ناوشکن نیروی دریایی ایران در دریای خزر غرق شد.

سال گذشته همچنین یک کشتی باری احتمالا متعلق به سپاه در یک انفجار منتسب به اسرائیل در دریای سرخ آسیب دید. به گفته فرزین ندیمی، این شناور نیز ممکن است برای اهداف جاسوسی و خرابکارانه مورد استفاده قرار گیرد و نیز می‌تواند به موشک‌های میان‌برد مجهز شود.

XS
SM
MD
LG