شیخ مشعل احمد الصباح روز شنبه ۲۵ آذر، پس از درگذشت برادرش؛ شیخ نواف احمد الصباح به عنوان امیر جدید کویت معرفی شد.
شیخ مشعل احمد الصباح، ۸۳ ساله، از سال ۲۰۲۱ میلادی، زمانی که امیر کویت اکثر وظایف خود را کنار گذاشته بود، مسئولیتهای او را بر عهده گرفت و حالا رسما جانشینش شده است.
او بخش بزرگی از سالهای کاری خود را صرف ساختن تشکیلات امنیتی و دفاعی کویت کرد.
شیخ نواف در سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی، پس از مرگ برادرش؛ شیخ صباح که بیش از یک دهه حکومت کرده بود و سیاست خارجی این کشور حاشیه خلیج فارس را به مدت بیش از پنج دهه بر عهده داشت، جای او نشست.
دیپلماتها، شیخ نواف را فردی وحدتگرا تلقی میکردند ولی بیشتر دوران سلطنت او با اختلاف میان دولت و مجلس گذشت.
دو سال اول حکومت شیخ نواف با تشکیل هشت دولت و برگزاری سه انتخابات پارلمانی همراه بود که از دید کارشناسان، مانع از ایجاد اصلاحات ساختاری مهم در کویت شد.
کویت، هفتمین ذخایر بزرگ نفت جهان را دارد و شیخ نواف از زمانی که زمام امور را به دست گرفت، تلاش زیادی برای تعامل با کشورهای همسایه کرد.
بر اساس قانون اساسی کویت، با درگذشت امیر، ولیعهد جای او مینشیند ولی پس از ادای سوگند در مجلس قدرت را به دست میگیرد. امیر جدید تا یک سال فرصت دارد تا وارث خود را معرفی کند.
تحلیلگران و دیپلماتها میگویند که شیخ مشعل نیز همانند سلف خود، سیاست روابط نزدیک با عربستان سعودی را اولویت میداند.
نخستین تماسها و ارتباطات او پس از بر عهده گرفتن وظایف شیخ نواف، با ملک سلمان و ولیعهد؛ محمد بن سلمان بود و اولین سفر او به خارج از کویت نیز به عربستان سعودی بود.
شیخ مشعل همچنین ممکن است به دنبال حمایت پکن از عادیسازی روابط میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، گسترش روابط با چین را هم در دستور کار قرار دهد.
او در سفر به چین در ماه سپتامبر سال جاری میلادی برای شرکت در مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک آسیایی، چند قرارداد اقتصادی با چینیها امضا کرد.
یک منبع کویتی با بیان اینکه شیخ مشعل نگران وضعیت منطقه است و از گسترش جنگ در منطقه میترسد، به خبرگزاری رویترز گفت که امیر جدید کویت خواستار ایجاد ثبات است و به ویژه بر اهمیت روابط کویت با عربستان سعودی تأکید دارد.
شیخ نواف، پیش از واگذاری بیشتر وظایف قانونی خود به وارث تعیین شدهاش، برای تنشزدایی در سیاست داخلی تلاش زیادی کرد؛ از جمله با صدور حکم عفو مخالفان که چهرههای مخالف مدتها به دنبال این موضوع بودند.
با این حال، بنبست سیاسی در داخل کشور حل و فصل نشد و شیخ مشعل تلاش کرد تا با انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه ژوئن، به منازعات سیاسی پایان دهد.
کویت اجازه فعالیت احزاب سیاسی را نمیدهد ولی نسبت به دیگر کشورهای همسایه لیبرالتر تلقی میشود و مجلسی متشکل از سنیها، شیعیان، لیبرالها و اسلامگرایان دارد.
شیخ مشعل، هفتمین پسر احمد جابر الصباح، حکمران پیشین کویت است که سه برادرش، پیش از او بر این کشور حوزه خلیج فارس حکمرانی کردند. او پنج پسر و هفت دختر دارد.