قوه قضاییه جمهوری اسلامی با تأیید بازداشت یک تبعه سوئد بدون اشاره به نامش، ادعا کرد که او در «سرزمین جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرایم» شده است.
به گزارش خبرگزاریها در ایران، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در نشست رسانهای خود در روز سهشنبه ۲۱ شهریور با بیان این که این شهروند سوئدی در حال حاضر در زندان است، گفت که پرونده او «با تصمیم نهایی دادسرا» به دادگاه فرستاده خواهد شد.
او بدون اشاره به نام شهروند سوئدی بازداشتشده در ایران اضافه کرد: «این تبعه سوئدی جرایمی را در سرزمین جمهوری اسلامی ایران مرتکب شده که بر اساس آن جرایم رسیدگیهای مقدماتی صورت گرفته و وی با قرار قانونی به زندان اعزام شده است.»
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی همچنین درباره دو شهروند فرانسوی زندانی در ایران گفت که آنها «۱۰ اردیبهشت» بازداشت شدهاند و «پروندهشان با صدور کیفرخواست» به دادگاه رفته و وکیلان آنها نیز «دو نوبت» پرونده را مطالعه کردهاند و «پس از رسیدگی اطلاعرسانی خواهیم کرد.»
سوئد هفته گذشته اعلام کرد یوهان فلودروس، شهروند سوئدی که برای تشکیلات امور خارجی اتحادیه اروپا کار میکرد، سال گذشته در ایران بازداشت شد. او که به مدت بیش از ۵۰۰ روز در ایران تحت بازداشت بوده است، روز یکشنبه ۳۳ ساله شد و به این ترتیب برای دومین بار در سالگرد تولد خود در ایران زندانی بود.
ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه گفت که فلودروس حدود دو سال در تشکیلات او بوده، اما پیش از بازداشت در ایران درخواست کرده بود برای هیئت اتحادیه اروپا در امور افغانستان کار کند.
یوهانسون با بیان این که بسیار ناراحت و نگران است، افزود: «البته احساسات من، نگرانیهای من، در مقابل وضعیت یوهان یا نگرانیهایی که نزدیکترین اعضای خانوادهاش هر روز با آن زندگی میکنند، چیزی نیست.»
پس از انتشار خبر بازداشت فلودروس در ایران، گمانهزنیها در مورد احتمال استفاده جمهوری اسلامی از این زندانی سوئدی برای اعمال فشار به سوئد و یا مبادله او با حمید نوری شدت گرفته است.
مدافعان حقوق بشر میگویند جمهوری اسلامی از بازداشت اتباع خارجی و دوتابعیتیها برای «باجخواهی» از کشورهای غربی استفاده میکند؛ اما مقامات جمهوری اسلامی این اتهام را رد میکنند.
در این حال، کاظم غریب آبادی، دبیر ستاد «حقوق بشر» جمهوری اسلامی، در روزهای گذشته در گفتوگویی با شبکه «العالم» به پرونده حمید نوری که به دلیل مشارکت در اعدامهای دهه شصت در سوئد محاکمه و به زندان طولانی مدت محکوم شد اشاره کرد و با تهدید دستگاه قضایی این کشور، گفت: «امیدواریم دستگاه قضایی سوئد در نهایت، موضع و تصمیم درستی اتخاذ نماید و در این رابطه ما هم دست بسته نیستیم و از ظرفیتهای خود برای اقدامات متناسب بهره خواهیم گرفت.»
خبرگزاری رویترز ظهر دوشنبه به وقت آمریکا نوشت سندی را دیده که به موجب آن وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن به عنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی برای انتقال پول بلوکهشده ایران از کره جنوبی به قطر معافیت تحریمی صادر کرده است.
اما یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده سهشنبه به صدای آمریکا گفته که موضوع «معافیت تحریمی» نیست، بلکه فقط یک تاییدیه فنی برای انتقال وجهی است که قبلا اعلام شده است.