لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۶

شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه «آتش‌بس فوری» در غزه را تصویب کرد


نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره وضعیت در خاورمیانه. دوشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۳
نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره وضعیت در خاورمیانه. دوشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۳

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه ششم فروردین قطعنامه‌ای را درباره غزه به تصویب رساند که خواهان «آتش‌بس فوری» تا پایان ماه رمضان و آزادی فوری و بی قید و شرط گروگان‌ها است.

قطعنامه که با ۱۴ رای موافق اعضای شورای امنیت و رای ممتنع ایالات متحده به تصویب رسید، همچنین بر «نیاز فوری به گسترش» کمک‌ها به غیرنظامیان ساکن غزه تاکید می‌کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در واکنش به تصویب این قطعنامه با انتشار پستی در رسانه ایکس گفت شورای امنیت قطعنامه‌ای را که مدت‌ها انتظار تصویب آن می‌رفت، به تصویب رساند و خواستار آتش‌بس فوری و آزادی بی قید و شرط گروگان‌ها شد.

به گفته آقای گوترش، این قطعنامه «باید اجرا شود. شکست [در اجرای آن] نابخشودنی خواهد بود.»

قطعنامه از طرف هر ۱۰ عضو غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و به دنبال وتوی قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده در روز جمعه از سوی چین و روسیه مطرح شد.

در نشست روز دوشنبه که به ریاست ژاپن، از اعضای غیردائم شورا، و حضور نمایندگان پنج عضو دائم یعنی ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، و فرانسه، و نمایندگان اعضای غیردائم الجزایر، اکوادور، گویان، مالت، موزامبیک، سیرالئون، اسلوونی، کره جنوبی و سوئیس برگزار شد، این قطعنامه به تصویب رسید.

قطعنامه بر سه محور «آتش‌بس فوری تا پایان ماه رمضان»، «آزادی بی قید و شرط همه گروگان‌ها» و «تضمین دسترسی بشردوستانه برای رسیدگی به نیازهای پزشکی و دیگر نیازهای بشردوستانه‌شان»، و همچنین «نیاز فوری به گسترش جریان کمک‌های بشردوستانه» به ساکنان غزه استوار است.

واکنش آمریکا

ایالات متحده آمریکا از میان ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد تنها کشوری بود که به قطعنامه پیشنهادی ۱۰ عضو غیردائمی این شورا رای ممتنع داد.

لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، گفت اقدام شورای امنیت در پشتیبانی از تلاش‌های دیپلماتیک ایالات متحده، قطر، و مصر برای آتش‌بس فوری و پایدار، تضمین آزادی فوری همه گروگان‌ها، و کمک به کاهش آلام و رنج‌های غیرنظامیان فلسطینی در غزه است.

او تصریح کرد که ایالات متحده کاملا از این «اهداف حیاتی» پشتیبانی می‌کند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل یادآور شد: «در واقع، [این اهداف] شالوده قطعنامه‌ای بودند که [روز جمعه] هفته گذشته پیشنهاد کردیم- قطعنامه‌ای که روسیه و چین آن را وتو کردند.»

خانم توماس-گرینفیلد افزود آمریکا به طور شبانه‌روزی برای تحقق این اهداف از طریق دیپلماتیک تلاش می‌کند.

واکنش فرانسه

نماینده فرانسه در سازمان ملل تصویب قطعنامه مزبور در شورای امنیت را نشان‌دهنده توانایی این شورا برای عملی کردن وظایف‌شان دانست.

به گفته او، «سکوت شورای امنیت درباره غزه کرکننده شده بود» و زمان آن رسیده بود که شورا برای یافتن راه‌حلی جهت پایان دادن به این بحران کمک کند.
نماینده فرانسه در سازمان ملل افزود شورای امنیت باید پس از پایان ماه رمضان در جهت تحقق آتش‌بس دائمی تلاش کند. او بر اهمیت راه‌حل دوکشوری تاکید کرد.

واکنش بریتانیا

نماینده بریتانیا در سازمان ملل گفت کشورش مدت‌ها است که خواهان «وقفه بشردوستانه فوری» برای رسیدن به آتش‌بسی پایدار بدون بازگشت به تخریب، جنگ، و جان باختن انسان‌ها، به عنوان سریع‌ترین راه برای آزادی گروگان‌ها و رساندن کمک به ساکنان غزه است.

او که دلیل موافقت بریتانیا با قطعنامه مزبور را این موارد دانست، یادآور شد: «متاسفانه این قطعنامه حمله تروریستی هفتم اکتبر توسط حماس را محکوم نکرده است» اما نیاز فوری به آزادی بی قید و شرط همه گروگان‌ها را بیان می‌کند.

به گفته نماینده بریتانیا، اکنون باید تمرکز شورای امنیت بر روی «وقفه بشردوستانه فوری» منتهی به صلح پایدار بدون بازگشت به درگیری‌ها باشد.
او تشکیل دولت برای فلسطینیان در کرانه باختری و غزه را در همین راستا خواند و گفت باید راه‌حل دوکشوری مبتنی بر همزیستی اسرائیلی‌ها و فلسطینیان در امنیت و صلح تحقق یابد.

واکنش چین

نماینده چین در سازمان ملل که کشورش به همراه روسیه روز جمعه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس فوری را وتو کرده بود، از اعضای غیردائمی شورای امنیت برای تهیه متن قطعنامه روز دوشنبه قدردانی کرد.

به ادعای نماینده چین، قطعنامه کنونی «صریح» و خواهان آتش‌بس فوری است در حالی که قطعنامه وتوشده آمریکا در این زمینه «مبهم» بود.

نماینده چین در ادامه بدون اشاره به نقش حماس در آغاز جنگ کنونی و استفاده این گروه از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی گفت: «همه آسیب‌ها به غیرنظامیان باید فورا متوقف شود» و تهاجم باید پایان یابد.

واکنش روسیه

نماینده روسیه در سازمان ملل گفت کشورش به رغم محدود بودن مدت‌زمان آتش‌بس به ماه رمضان با آن موافقت کرد.

به گفته او، مشخص نیست پس از پایان ماه رمضان چه اتفاقی خواهد افتاد زیرا واژه «پایدار» مندرج در قطعنامه را می‌توان به انحاء گوناگونی تفسیر کرد.

نماینده روسیه بدون اشاره به اصرار حماس به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی و تهدیدهای مکرر مقامات این گروه اسلامگرا به تکرار حمله هفتم اکتبر در صورت توانایی ابراز تاسف کرد با پیشنهاد کشورش مبنی بر گنجاندن واژه «دائمی» در متن نهایی قطعنامه موافقت نشد.

XS
SM
MD
LG