روز پنجشنبه ۱ تیر و در پنجمین روز جستوجو در اقیانوس اطلس شمالی برای پیدا کردن پنج سرنشین شناور «تایتان» که در نزدیکی لاشه کشتی تایتانیک ناپدید شده است، برآورد میشود ذخیره اکسیژن این شناور احتمالا تمام شده باشد.
«تایتان» یک شناور دریایی و یا زیردریاپیما است. تفاوت اصلی زیردریاپیماها با زیردریاییها در این است که زیردریاپیماها باید توسط یک کشتی پشتیبانی شوند و انرژی محدودی دارند.
«تایتان» هشت صبح روز یکشنبه راه افتاد و تا رسیدن به بقایای کشتی تایتانیک دو ساعت راه داشت. ولی چهل و پنج دقیقه پس از حرکت ارتباطش را با کشتی پشتیبانی از دست داد.
در آن موقع «تایتان» بیش از نیمی از مسیر رسیدن به تایتانیک را در بستر اقیانوس اطلس پیموده بود.
گارد ساحلی میگوید نزدیک ساعت ۶ عصر روز یکشنبه از مفقود شدن «تایتان» مطلع شد که حدود سه ساعت پس از زمانی است که انتظار میرفت «تایتان» بازگردد.
این زیردریاپیما هنگام حرکت ۹۶ ساعت اکسیژن داشت که گمان میرود به زودی تمام شود، ولی این موضوع به عوامل متعددی از جمله اینکه سرنشینان چقدر آرام هستند بستگی دارد.
گارد ساحلی آمریکا صبح روز پنجشنبه در توییتر اعلام کرد که یک وسیله کنترل از راه دور به کف اقیانوس رسیده و در آنجا، جستجو برای تایتان را آغاز کرده است.
روز گذشته گارد ساحلی گفت هواپیماهای جستجوگر کانادایی صداهایی شبیه ضربه زدن را زیر آب با استفاده از سونار شناور ضبط کردهاند، اما جستجوی مکانهای پیدا شده نتیجهای نداده است.
شماری از کارشناسان هشدار دادهاند که این صداها لزوما نشانه حیات نیست و میگویند در میدانی که لاشه تایتانیک قرار دارد اجسام فلزی متعددی است که به یکدیگر برخورد میکنند.
کشتی تحقیقاتی فرانسوی آتالانت، مجهز به یک وسیله غواصی رباتیک که قادر به رسیدن به عمق حدود ۳۸۰۰ متری - جایی که لاشه کشتی تایتانیک در آنجا است - نیز به منطقه رسیده است.
این ربات بازوهایی دارد که میتوان آنها را از راه دور کنترل کرد و قادر است به رها کردن زیردریایی به دام افتاده یا قلاب کردن آن به کشتی کمک کند.
نیروی دریایی آمریکا در حال ارسال یک سیستم ویژه است که برای بلند کردن اجسام بزرگ زیر دریا طراحی شده است.
بقایای کشتی تایتانیک که در سال ۱۹۱۲ پس از برخورد با کوه یخ غرق شد و بیش از ۱۵۰۰ مسافرش کشته شدند، حدود ۱۴۵۰ کیلومتری «کیپ کاد» در ماساچوست قرار دارد.
«تایتان» که توسط شرکت «اوشنگیت اکسپدیشن» اداره میشود در حال بردن چهار گردشگر به دیدن لاشه تایتانیک بود. این سفر برای هر مسافر، ۲۵۰ هزار دلار خرج برداشته بود.
هامیش هاردینگ میلیاردر بریتانیایی، شهزاده داوود تاجر پاکستانی، همراه با پسرش سلیمان، پل هانری نرگئولت کاوشگر فرانسوی، و استاکتون راش بنیانگذار و مدیرعامل شرکت اوشنگیت مستقر در آمریکا، مسافران این زیردریایی هستند.
کارشناسان میگویند حتی اگر «تایتان» پیدا شود، بازیابی آن با چالشهای لجستیکی بزرگی همراه خواهد بود.
طراحی «تایتان» به گونهای است که فقط کسانی که خارج از کشتی هستند میتوانند آن را باز کنند، بنابراین صرف نظر از این که بالا بیاید یا خیر، مسافران برای فرار به کمک از بیرون نیاز دارند.
در صورتی که «تایتان» در کف اقیانوس باشد، عملیات نجات باید به رغم فشار عظیم آب و تاریکی مطلق انجام شود.
از طرفی، در محل غرق شدن تایتانیک هزاران جسم به اندازه «تایتان» وجود دارد که تشخیص آن را به امری غیرممکن تبدیل میکند.