لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۳

دانشمندان به دنبال کشف راز «برف خونی» و رابطه آن با تغییرات آب ‌و هوایی هستند 


این جلبک‌ها به دلیل رنگشان به «برف خونی» مشهور هستند
این جلبک‌ها به دلیل رنگشان به «برف خونی» مشهور هستند

شکوفه‌های جلبکی، که تکثیر سریع ارگانیسم‌های فتوسنتزی کوچک موسوم به جلبک هستند، در نتیجه تغییرات آب و هوایی تشدید شده‌اند.

هر‌چند این پدیده بیشتر در آب‌های شیرین اتفاق می‌افتد، نوع خاصی از شکوفه جلبکی هست که در شرایط برفی سرد در بالای قله‌های کوه و یخچال‌ها رشد می‌کند.

این گونه جلبک‌ها به دلیل رنگشان به «برف خونی» مشهور هستند. آنها باعث می‌شوند برف، نور خورشید بیشتری جذب کند و سریعتر ذوب شود که در نهایت منجر به سرعت تکثیر آنها می‌شود و به تشدید تغییرات آب و هوایی نیز کمک می‌کند.

اریک مارشال، در دامنه کوهی برفی در ارتفاع حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متری از سطح دریا ایستاده است و یک لوله آزمایش حاوی این جلبک را در دست دارد.

او که مدیر تحقیقات مرکز ملی تحقیقات علمی گرنوبل است به خبرگزاری رویترز می‌گوید جلبک‌ها سبز هستند. اما زمانی که در برف قرار می‌گیرند، برای محافظت از کلروفیل خود رنگدانه جمع می‌کنند.

این نوع جلبک نخستین بار توسط ارسطو در قرن سوم پیش از میلاد توصیف شده بود، در سال ۲۰۱۹ بود که به طور رسمی شناخته شد.

دانشمندان اکنون در حال رقابت برای درک بهتر آن هستند چرا که حجم برف کوه‌های آلپ به دلیل افزایش دما در حال کاهش است.

مارشال می‌گوید برای مطالعه جلبک‌ها دو دلیل عمده وجود دار‌د‌؛ یکی اینکه این منطقه‌ای است که کمتر کاوش شده است و دوم اینکه این منطقه کوچک در برابر چشمان ما در حال ذوب شدن است.

برخی از دانشمندان معتقد هستند که حجم جلبک‌ها به دلیل تغییرات آب و هوایی در حال افزایش است.

انواع دیگر جلبک‌ها، از جمله ارغوانی نیز اثری مشابه دارند و به دلیل رنگدانه‌‌هایشان گرمای خورشید را کمتر منعکس می‌کنند که این اتفاق ذوب شدن برفها را تسریع می‌کنند.

نتایج یک پژوهش برآورد می‌کند که در طول فصل ذوب، شکوفه‌های جلبکی می‌توانند ۱۳درصد میزان بازتاب‌دهی برف موسوم به «آلبدو» را کاهش دهد که نشان می‌دهد این پدیده نقش مهمی در تقویت (تئوری) تأثیر تغییرات آب و هوایی در محیط‌های کوهستانی ایفا می‌کند.

XS
SM
MD
LG