اختلاف دیرینه بین عربستان سعودی و ایران در نشست کارشناسی هفته گذشته سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، بار دیگر سر باز کرد؛ وقتی ریاض به افزایش تولید برای پائین آوردن بیشتر قیمتها به منظور تحت فشار گذاشتن تهران تهدید کرد.
مقامها و کارشناسان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک، از جمله جمهوری آذربایجان، برزیل، قزاقستان، مکزیک، عمان و روسیه، شنبه گذشته در وین گرد هم آمدند تا در مورد میزان تولید و عرضه نفت به بازار با هدف افزایش قیمتها رایزنی کنند.
کاهش قیمتهای نفت بسیاری از کشورهای تولیدکننده را که اقتصاد آنها عمدتا به درآمدهای نفتی متکی است، به دردسر انداخته و اوپک نیز در تلاش برای تعیین سقف تولید مشخصی است؛ امری که مورد اختلاف تهران و ریاض، دو رقیب منطقهای است.
ایران که به تازگی و پس از اجرای توافق جامع هستهای با جامعه جهانی از بند تحریمهای بین المللی رها شده است، میگوید ابتدا باید به سقف تولید خود در دوران پیش از اعمال تحریمها برسد و تا رسیدن به این هدف، هیچ محدودیتی را نخواهد پذیرفت.
خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از منابع آگاه در اوپک که در نشست هفته گذشته وین حضور داشتند، از تنش لفظی میان نمایندگان ایران و عربستان خبر داد و نوشت سعودیها تهدید به افزایش تولید نفت خود تا سطح ۱۱ میلیون بشکه در روز، یا حتی بیشتر، کردند.
رویترز در این گزارش اختصاصی، از قول پنج منبع آگاه که در نشست وین حضور داشتند و نخواستند هویتشان فاش شود، نوشت که سعودیها علاوه بر تهدید ایران به افزایش تولید برای پائین آوردن بیشتر قیمتها، همچنین تهدید کردند که جلسه را ترک خواهند کردند.
به نوشته این خبرگزاری، سازمان اوپک و همچنین هیئتهای نمایندگی ایران و عربستان سعودی در این کارتل نفتی که مقر آن در وین پایتخت اتریش است، از اظهار نظر در مورد آنچه درباره محتویات نشست هفته گذشته که پشت درهای بسته برگزار شد، خودداری کردند.
به گفته یک عضو ارشد یکی از اعضای حاشیه خلیج فارس اوپک، نماینده سعودی تهدید نکرد که تولید را افزایش «خواهد داد»، بلکه گفت «میتواند» افزایش یابد. به گفته او، اگر توافق برای تثبیت سقف تولید حاصل نشود، همه تولیدکنندگان نفت میتوانند تولید خود را افزایش دهند.
عربستان از سال ۲۰۱۴ و زمانی که تحریمهای ایران به اوج رسیده بود و تولید نفت آن کشور به شدت کاهش یافت، تولید نفت خود را تا حدود ۱۰ میلیون و هفتصد هزار بشکه در روز افزایش داد. هرگونه افزایش عرضه در بازار میتواند به کاهش بیشتر قیمتها منجر شود.
قیمت نفت در حال حاضر، در مقایسه با اواسط سال ۲۰۱۴ که بطور متوسط حدود ۱۱۵ دلار برای هر بشکه بود، بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش رویترز، تنها توافقی که در نشست هفته گذشته در وین حاصل شد این بود که تا نشست رسمی اوپک در ۳۰ نوامبر (دهم آذر ماه)، یک بار دیگر ملاقات کنند.