لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۸

جایزه ساخاروف برای دو زن ایزدی رها شده از دست داعش


نادیا مراد یکی از دو برنده جایزه ساخاروف که پیشتر از سوی سازمان ملل به عنوان سفیر حسن نیت و کرامت شناخته شد.
نادیا مراد یکی از دو برنده جایزه ساخاروف که پیشتر از سوی سازمان ملل به عنوان سفیر حسن نیت و کرامت شناخته شد.

جایزه حقوق بشری ساخاروف که از معتبرترین جوایز حقوق بشری است به دو زن ایزدی آزاد شده از دست دولت اسلامی موسوم به داعش اهدا شده است.

روز پنجشنبه ششم آبان جایزه «آزادی اندیشه» پارلمان اروپا به « نادیا مراد باسی طاها» و «لامیا اج بشر» اهدا شد که دو سال پیش به همراه هزاران زن ایزدی به عنوان برده جنسی اسیر شدند. این دو بعد از آزادی با بازگو کردن آنچه بر اسرای ایزدی در دست داعش آمده، به حمایت و احقاق حقوق ایزدی ها در جهان پرداختند.

جایزه ساخاروف از سال ۱۹۸۸ به کسانی که برای حقوق بشر تلاش می کنند اهدا می شود. این جایزه به نام آندره ساخاروف دانشمند روسی است که به خاطر مخالفت با نظام شوروی سابق به یک چهره بین المللی صلح تبدیل شد و در سال ۱۹۷۵ جایزه صلح نوبل را کسب کرد.

تا کنون چهره هایی چون جعفر پناهی و نسرین ستوده از ایران جایزه ساخاروف را دریافت کرده اند.

از اسارت تا سفیر سازمان ملل

نادیا مراد در حالی یکی از دو برنده ساخاروف انتخاب شده که دهم مهرماه، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد، او را به عنوان سفیر حسن نیت و کرامت بازماندگان از مساله قاچاق انسان معرفی کرد.

این نخستین بار بود که چنین عنوانی از سوی این نهاد وابسته به سازمان ملل به یک فرد اهدا می‌شود.

نادیا مراد به نماد مقاومت و امید به ادامه حیات بدل شده است. آنچه بر سر او و دیگر ایزدیان آمد یکسان بود، اما نادیا شانس فرار از اسارت را داشت, آنهم اسارت از دست داعشیان.

دوستان، همکلاسی ها و اقوام او، و همه کسانی که در روستای کوجو در نزدیکی شنگال بودند، یا به صورت دسته جمعی اعدام شدند و یا برای کنیزی و "جهاد النکاح" هدیه شدند به امیران داعش.

روز سوم اوت ۲۰۱۴ بود که داعش با حمله به مناطق وسیعی از اقلیم کردستان عراق، نخست کردهای ایزدی را هدف گرفت.

داعش در مرحله نخست ۴۱۳ نفر از اهالی روستای کوجو را به جوخه اعدام سپرد. عده کمی موفق به فرار شدند، اما آنان که زنده ماندند، سرنوشت شومی داشتند.

نادیا مراد آن روز به دست داعش افتاد و قبل از این که به جای دیگری منتقل شود، اعدام همه اعضای خانواده را به چشمان خود دید. وی پس از سه ماه اسارت در دست نیروهای داعش، موفق به فرار شد.

خانم مراد پس از آزادی، همه تلاش خود را به کار بست تا همه آنچه را که بر سر کردهای ایزدی و دیگر قربانیان داعش آمده بود را به گوش جهانیان برساند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG