سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره روند مذاکرات احیای برجام گفت که هم ایران و هم اروپا و آمریکا میدانند که «پنجره فرصت تا ابد باز نمیماند.»
به گزارش خبرگزاریها در ایران، سعید خطیبزاده روز سهشنبه ۱۰ خرداد در جلسه رسانهای همچنین اضافه کرد: «قطعا نه تنها بنبستی وجود ندارد، بلکه میتوان درصد باقی مانده از توافق را نهایی کرد.»
او درباره اظهارات رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، و همچنین سخنان مقامات فرانسه در خصوص شانس کم رسیدن به توافق احیای برجام، عنوان کرد: «اظهاراتی که برخی مقامات آمریکایی با طراحی و یا پاسخ به تحولات داخلی خود مطرح میکنند ملاک ما برای اظهار نظر نیست و موضوع مهم برای ایران «پیامهایی است که از مجاری مرسوم بین ما و آمریکا در حال رفت و برگشت است.»
خطیبزاده با تأکید بر این که در حال حاضر «مکثی صورت گرفته»، دلیل آن را «بیپاسخ گذاشتن ابتکارات ایران و اروپا» دانست و گفت که آمریکا باید «تصمیم سیاسی خود را بگیرد و اعلام کند.»
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش گزارش رئیس آژانس بینالمللی اتمی را «شتابزده» توصیف کرد و گفت که این گزارش «بازتابدهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست.» او تأکید کرد: «بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس ارائه کرد و چند دور نشستهای مفصل به صورت حضوری برگزار شد که پاسخهای فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد.»
او با بیان این که «گزارش ارائه شده منصفانه و متوازن نیست» ابراز نگرانی کرد که فشار اسرائیل و «برخی کنشگرها» موجب آن شده باشد.
همزمان، نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، در اظهاراتی تأکید کرده است: «ایران به دنیا دروغ گفته و باز هم اکنون میگوید. ما این را از کجا میدانیم؟ از آن جا که به برنامه فریب ایران در چند سال پیش دست یافتیم، و آن در دستان من است.»
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به بیش از ۱۸ برابر سطح مجاز توافق شده در برجام رسیده است.
این آژانس در تازهترین گزارش خود درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی گفته است که برآورد میشود ایران تا روز ۲۵ اردیبهشت کمی بیش از ۳۸۰۹ کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشته است.
به باور ناظران، در آستانه برگزای نشست شورای حکام در هفته آینده، احتمال میرود فقدان پیشرفت در پیوند با برنامه هستهای ایران موجب ورود این پرونده به فازی جدید شود و روابط دیپلماتیک میان تهران و غرب را دستخوش تغییر کند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی یکی از دو رکن سیاستگذاری در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و ۳۵ عضو دارد.
احتمال صدور قطعنامه از سوی شورای حکام در انتقاد از جمهوری اسلامی به باور بسیاری از ناظران اقدامات و تلاشهای صورت گرفته در خصوص احیای برنامه جامع اقدام مشترک، موسوم به برجام، را بیشتر نقش بر آب خواهد کرد، تلاشهایی که هم اکنون نیز به بنبست خورده و راه به جایی نمیبرند.
نخست وزیر اسرائیل همچنین تأکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران اسناد طبقهبندی شده آژانس اتمی سازمان ملل را دزدیده و از آن برای فرار سیستماتیک از تحقیقات هستهای آژانس استفاده کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، به تازگی در با ارتباط با عدم تمایل دولت بایدن به حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی - که از آن به عنوان یکی از موانع عمده به نتیجه رسیدن گفتوگوهای وین یاد شده است - گفت که تمرکز مذاکرات وین بر احیای برجام است و اگر ایران خواستههای فرابرجامی را حفظ کند، واشنگتن به رد آنها ادامه میدهد و توافقی وجود نخواهد داشت.
به گفته وی در صورت بازگشت به پیروی متقابل از برجام، آمریکا آماده رفع تحریمها خواهد بود، اما ایران نیز باید گامهایی بردارد که بر اساس آنها به صورت دائمی و قابل راستیآزمایی از دستیابی به سلاح هستهای منع شود.