خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه یک اندیشکده وابسته به دولت روسیه تلاش کرده تا با تبلیغات علیه سیستم انتخاباتی آمریکا، نظر رأی دهندگان آمریکایی را به سمت نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری، سوق دهد.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز که روز چهارشنبه ۳۰ فرودین منتشر شده است، سه مقام کنونی و چهار مقام پیشین آمریکایی با استناد به دو سند محرمانه که از اندیشکده «انستیتو مطالعات استراتژیک روسیه» بدست آمده می گویند این اندیشکده، بنیاد و چارچوب یک ستاد تبلیغاتی به منظور تأثیر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را طراحی کرده است.
اندیشکده مطالعات استراتژیک روسیه توسط چندین مقام اطلاعاتی بازنشسته روسیه که از سوی پوتین انتخاب شده اند اداره می شود.
سند اول
سند نخست که از این اندیشکده بدست آمده متنی استراتژیک است که در ماه ژوئن سال گذشته نوشته و در بالاترین مراتب دولت روسیه توزیع شده است.
به گفته هفت مقام آمریکایی که نام خود را فاش نکرده اند، این سند به کرملین توصیه کرده که با راهاندازی ستادی تبلیغاتی در رسانه های اجتماعی و خبرگزاری های وابسته به دولت روسیه، رأی دهندگان آمریکایی را به سوی نامزدی سوق دهد که برخلاف کابینه اوباما، لحنی نرم تر در برابر روسیه داشته باشد.
سند دوم
سند دوم که پیش نویس آن در ماه اوکتبر سال گذشته تنظیم شده هشداری بوده است مبنی بر پیروزی قریب الوقوع هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و از کرملین خواسته تا از تبلیغات به نفع دونالد ترامپ دست برداشته و در عوض تبلیغاتش را بر احتمال تقلب در انتخابات و ضعف سیستم الکتورال آمریکا متمرکز کند. به گفته این مقامات آمریکایی، هدف از این تبلیغات صدمه به شهرت و مشروعیت ستاد انتخاباتی هیلاری کلینتون بوده است.
این دو سند در نتیجه تحقیقات کابینه اوباما مبنی بر دخالت روسیه در روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بواسطه اشاعه «اخبار کذب» نقشی حیاتی داشته است.
با این حال، پرزیدنت ترامپ گفته است که تلاش های روسیه برای نفوذ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تأثیری بر نتیجه انتخابات نداشته است.
از سوی دیگر، تحقیقات افبیآی و کمیته های اطلاعاتی کنگره نیز تا کنون موفق نشده اند شواهدی محکم مبنی بر ارتباط مستقیم تیم آقای ترامپ با روسیه در راستای پیروزی در انتخابات ارائه دهند.
واکنش روسیه
روسیه روز پنجشنبه ۳۱ فروردین ماه در واکنش به گزارش رویترز، اتهام وارده مبنی بر تلاش های این اندیشکده برای تغییر نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را رد کرد.
میخائیل فرادکوف، مدیر اندیشکده مطالعات استراتژیک روسیه، در واکنش به گزارش رویترز این اتهامات را غیرواقعی خواند و نویسندگان این گزارش را توطئهگر خطاب کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، نیز با رد مشروعیت این گزارش گفت «من از چنین چیزی خبر ندارم. فقط می توانم بگویم که هفت منبعی که نامشان فاش نشده حتی به اندازه یک منبع واقعی ارزش ندارند.»
این هفت مقام کنونی و پیشین آمریکا که نام خود را فاش نکرده اند، اشاره ای به چگونگی دسترسیشان به این اسناد محرمانه نکرده اند.