اوکراین از یک حمله سایبری به بزرگترین اپراتور شبکه تلفن همراه این کشور خبر داد. این در حالی است که کییف میگوید، گروه هکری که چهارشنبه ۲۲ آذر مسئولیت این حمله سایبری را برعهده گرفت، به سازمان اطلاعات نظامی روسیه وابسته است.
حمله سهشنبه به «کییفاستار» که بیش از ۲۴ میلیون مشترک تلفن همراه و بیش از یک میلیون کاربر اینترنت خانگی دارد، خدمات این اپراتور را از کار انداخت، به زیرساختهای فناوری اطلاعات آسیب رساند، و سیستمهای هشدار حمله هوایی را در برخی مناطق اوکراین خاموش کرد.
گروهی از هکرهای کنشگر، یا «هکتیویست» به نام «سولنتسپیوک» با انتشار پستی در شبکه پیامرسان تلگرام، مسئولیت این حمله سایبری را برعهده گرفتند و تصاویری را منتشر کردند که نشان میدهد آنها به سرورهای کییفاستاردسترسی داشتند.
روسیه بارها دخالت در چنین حملات سایبری را رد کرده است.
سرویس دولتی حفاظت از ارتباطات و اطلاعات ویژه اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که در حال بررسی این حادثه با سازمان اطلاعات داخلی کشور است.
در این بیانیه با اشاره به سازمان اطلاعات نظامی روسیه آمده است: «مسئولیت این حمله سایبری را یکی از گروههای روسی که با اداره اصلی ستاد کل نیروهای مسلح فدراسیون روسیه ارتباط دارد، برعهده گرفته است.»
این سازمان بدون نام بردن از گروهی که مسئولیت این اقدام را بر عهده گرفته است، گفت: «این حمله بار دیگر استفاده روسیه از فضای سایبری به عنوان یکی از حوزههای جنگ علیه اوکراین را تأیید میکند.»
این گروه هکری در بیانیه خود از «همکاران نگران ناشناس» در کییفاستار قدردانی کرده است که در این عملیات مشارکت داشتند. این موضوع باعث شده است تا مقامات اوکراینی در تحقیقات خود احتمال «خیانت» را نیز بررسی کنند.
هکتیویستها دلیل حمله به کییفاستار را همکاری این اپراتور با نیروهای مسلح اوکراین و ارائه خدمات به سازمانهای دولتی وامنیتی این کشور عنوان کردند. این گروه هکری همچنین به دیگر شرکتهایی که نیروهای مسلح اوکراین را یاری میکنند هشدار داده است که نوبت آنها نیز فرا میرسد.
این در حالی است که یک منبع نزدیک به کییفاستار سهشنبه به رویترز گفت که بخش ارتباطات نظامی تحت تأثیر این حمله سایبری قرار نگرفته است.
یکی از اعضای سولنتسپیوک در گفتوگو با رویترز حمله آنها به کییفاستار را تایید کرد، ولی درباره وابستگی احتمالی این گروه به سازمان اطلاعات نظامی روسیه توضیحی نداد.
حمله سهشنبه یکی از بزرگترین حملات سایبری به اوکراین از هنگام تهاجم نظامی روسیه به این کشور است. چنین حملاتی که باعث خسارات گسترده میشوند، نادر هستند و به تکنیکهای پیچیدهای نیاز دارند که معمولاً در حوزه سازمان های اطلاعاتی دولتی هستند.
منبع: رویترز