لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۹

راستی آزمایی| «اثبات» دروغ روسیه درباره پیوند نیروهای اوکراینی با داعش


فرمانده اوکراینی از واحد موسوم به «کورت» در کنار همرزمانش در خط مقدم در منطقه دونتسک. ۱۳ فوریه ۲۰۲۳. آسوشیتدپرس.
فرمانده اوکراینی از واحد موسوم به «کورت» در کنار همرزمانش در خط مقدم در منطقه دونتسک. ۱۳ فوریه ۲۰۲۳. آسوشیتدپرس.

آسوشیتدپرس در ۱۳ فوریه، تعدادی عکس منتشر کرد که یک واحد نظامی اوکراینی را در خط مقدم نشان می‌داد. یکی از عکس‌ها مردی را نشان می‌دهد که یونیفورم پوشیده و آسوشیتدپرس او را یک «فرمانده اوکراینی واحدی موسوم به کورت» معرفی کرد.

این تصویر توجه خبرگزاری دولتی روسیه، آر تی، را به خود جلب کرد.

این خبرگزاری خاطرنشان کرد که این نشان که روی آستین چپ این فرمانده وصله شده شبیه آرم گروه تروریستی داعش است و نشان دهنده ارتباط بین ارتش اوکراین و داعش است.

جکسون هینکل که در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی سرشناس است و آشکارا از جنگ روسیه در اوکراین حمایت می‌کند، این عکس را برای ۱۲۵ هزار دنبال‌کننده‌اش توییت کرد و گفت که عکس آسوشیتدپرس یک فرمانده اوکراینی را با آرم داعش نشان می‌دهد. توییت هینکل با ده هزار بازتوییت و لایک در فضای مجازی منتشر شد.

سه روز بعد، خبرگزاری دولتی تسنیم در ایران با انتشار مطلبی مشابه مدعی شد که عکس فرمانده اوکراینی حکایت از ارتباط بین ارتش اوکراین و داعش دارد.

هندوستان تایمز هند از این هم فراتر رفت و با انتشار تیتری این سئوال را مطرح کرد که آیا «ادعای پوتین» مبنی بر پیوند ارتش اوکراین با داعش صحت دارد و در ادامه گفت: «فرمانده کی‌یف با نشان دولت اسلامی شناسایی شد.»

این رسانه گزارش داد که شواهد تکان‌دهنده‌ای از دخالت داعش در نیروهای مسلح اوکراین به دست آمده است.

نتیجه گیری هندوستان تایمز نادرست است و گزارش‌های سایر رسانه‌ها نیز بسیار گمراه کننده است.

پالی‌گرف فرمانده اوکراینی را از روی عکس‌های آسوشیتدپرس پیدا کرد و با او مصاحبه‌ای انجام داد. او توضیح داد که هیچ ارتباطی با داعش ندارد، اما وصله‌ها را جمع‌آوری می‌کند و آنها را روی یونیفورمش می‌چسباند. این فرمانده گفت که وصله داعش را از روی لباس یک مزدور از شرکت نظامی خصوصی واگنر روسیه برداشته است. تشیکلاتی که در جنگ‌های نیابتی روسیه در سوریه و دیگر نقاط جهان حضور داشته است.

او در یک مصاحبه ویدیویی ضبط شده، هویت خود را تایید کرد و کلاه ایمنی و وصله‌های روی یونیفورم خود را همانطور که در عکس‌های آسوشیتدپرس ظاهر می‌شد به پالی‌گرف نشان داد. او گفت که در حال جمع‌آوری وصله‌های نظامی است و بسیاری از همکارانش هم که از سال ۲۰۱۴ در خط مقدم بودند، همین کار را می‌کنند. در آن زمان روسیه نیروهای خود را در لباس‌های پارتیزان‌های محلی به شرق اوکراین منتقل کرده بود.

او گفت: «ارتش اوکراین، مطلقاً هیچ ارتباطی با داعش یا هر گروه تروریستی دیگری ندارد و ما در حال حاضر ۹ سال است که از کشور خود در برابر تروریست واقعی روسیه دفاع می‌کنیم.»

اشاره هندوستان تایمز به «ادعای پوتین» اشاره ای به ادعاهای غیرمستند روسیه است مبنی بر اینکه ایالات متحده تروریست‌های داعش را برای پیوستن به ارتش اوکراین اعزام کرده است.

در حالی که ادعای روابط تروریستی سال‌ها موضوع تکراری اطلاعات نادرست ضد اوکراینی روسیه بوده است، مسکو هرگز هیچ مدرکی دال بر چنین پیوندی ارائه نکرد.

بازپخش «عکس این وصله» از سوی رسانه‌های روسی و هواداران بین‌المللی آنها بار دیگر چیزی جز اشتیاق روسیه برای لکه‌دار کردن نیروهای مسلح اوکراین را ثابت نمی‌کند.

این مطلب برگردان بخشی از پژوهش انجام‌شده در سایت «پالی‌گرف»، پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG