صدراعظم آلمان، متعهد شد که سامانههای ضدهوایی با فناوری پیشرفته در اختیار اوکراین بگذارد. این اقدام تحت فشار اپوزیسیون این کشور صورت میگیرد که معتقد است آلمان کمکهای نظامی کافی در اختیار اوکراین قرار نداده است .
اولاف شولتز، روز چهارشنبه ۱۱ خرداد در گفتوگو با قانونگذاران در برلین گفت که دولت او با پیشنهاد ارسال موشکهای IRIS-T و سیستمهای راداری به کییف موافقت کرده است.
شولتز گفت:« هدف این است که اطمینان حاصل کنیم که ولادیمیر پوتین، در جنگی که در اوکراین آغاز کرده است،پیروز نمی شود.»
رییس جمهور ایالات متحده هم روز گذشته گفت: «آمریکا سامانه موشکی پیشرفته میان برد را به شرطی به اوکراین تحویل میدهد که اوکراین به خاک روسیه حمله نکند، چرا که آمریکا نمیخواهد ناتو با روسیه وارد جنگ شود.»
این در حالی است که مقامات روسیه با انتقاد از تصمیم غرب برای ارسال سیستم های موشکی و مهمات پیشرفته به اوکراین اعلامکردند، این امر میتواند باعث گسترش درگیریها و افزایش خطر رویارویی مستقیم مسکو با واشنگتن شود.
همزمان دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین با بیان اینکه ایالات متحده در حال دمیدن به آتش جنگ است گفت: «مسکو به تضمینهای غرب درباره عدم حمله به خاک روسیه بی اعتماد است.»
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم که در عربستان به سر میبرد با انتقاد از تصمیم آمریکا برای ارسال موشکهای نقطهزن به اوکراین گفت:« این اقدام ایالات متحده، خطر گسترش جنگ و ورود کشورهای دیگر به درگیری را افزایش میدهد.»
مقامات اوکراین از سه ماه قبل و همزمان با آغاز جنگ روسیه بر ضد این کشور از رهبران غربی خواسته بودند تا برای تغییر آرایش جنگ، با ارسال سلاح به اوکراین موافقت کنند.
کمکهای نظامی آمریکا بخشی از یک بسته کمکی تسلیحاتی به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار است که شامل موشک، سیستمهای رادار، موشکهای هدایتشونده ضد تانک، هلیکوپتر، خودرو و قطعات یدکی نیز میشود. موشکهای میانبرد این بسته کمکی قابلیت پرتاب تا ۷۰ کیلومتری را دارد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در یادداشتی در روزنامه "نیویورک تایمز" درباره تحویل سامانه موشکی به اوکراین نوشت: اوکراین با سیستمهای موشکی مدرن میتواند اهداف مهم در میدان نبرد در داخل کشور را دقیقتر مورد هدف قرار دهد.
رییس جمهور ایالات متحده ادامه میدهد: «ما خواهان جنگ بین ناتو و روسیه نیستیم و تلاشی هم برای سرنگونی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نکردهایم با این حال، اگر روسیه بهای گزافی برای حمله به اوکراین پرداخت نکند، این مسئله میتواند منجر به پایان نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین شود و ابعاد فاجعهباری برای جهان خواهد داشت.»
گفتنی است کنگره آمریکا نیز اخیرا بسته کمکی به ارزش ۴۰ میلیارد دلار به اوکراین را تصویب و اتحادیه اروپا نیز واردات نفت از روسیه را تحریم کرد.