روز سهشنبه مذاکراتی بین هیات روسیه و اوکراین به میزبانی ترکیه در استانبول برگزار شد. وزارت خارجه ترکیه میگوید این مذاکرات به پایان رسیده و روز دومی نخواهد داشت. خبرگزاری رویترز جزئیاتی از این مذاکرات را منتشر کرده است.
در مذاکرات استانبول، اوکراین پیشنهاد وضعیت بی طرفی را به روسیه ارائه کرد.
مذاکره کنندگان اوکراینی گفتند که بر اساس پیشنهادات آنها، کییف با عدم پیوستن به ائتلافها یا میزبانی پایگاههای نظامیان خارجی موافقت میکند اما در عوض امنیت خود را با شرایطی مشابه «ماده ۵»، پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو میخواهد تضمین کند.
مذاکره کنندگان اوکراینی، از اسرائیل و چند عضو ناتو- کانادا، لهستان و ترکیه - به عنوان کشورهایی که ممکن است چنین ضمانتی را ارائه کنند، نام بردند. روسیه، ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و ایتالیا نیز می توانند در این امر حاضر باشند.
پیشنهادها همچنین شامل یک دوره مشورتی ۱۵ ساله در مورد وضعیت کریمه خواهد بود که روسیه آن را از اوکراین به زور گرفت و به خود الحاق کرد. اما این دوره مشورتی تنها در صورت آتش بس کامل به اجرا گذاشته میشود.
به نوشته رویترز، مذاکره کنندگان گفتند که سرنوشت منطقه دونباس در جنوب شرق اوکراین، که روسیه از اوکراین خواسته است به جدایی طلبان حامی روسیه واگذار کند، توسط رهبران اوکراین و روسیه مورد بحث قرار خواهد گرفت.
هرگونه توافق صلح مستلزم به برگزاری همه پرسی در اوکراین خواهد بود.
هیئت روسی گفته است که این پیشنهادها را بررسی و به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه ارائه میکند.
مذاکرات یک روزه استانبول
مذاکرات جدید در استانبول با هدف پایان دادن به تهاجم روسیه به اوکراین، روز سهشنبه ۹ فروردین در ترکیه در حالی برگزار شد که به نظر میرسد سربازان اوکراینی مناطق بیشتری از جمله شهرهای ایرپین و تروستیانتس را از نیروهای روسیه بازپس گرفتهاند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، پیش از آغاز مذاکرات در استانبول در یک سخنرانی تلویزیونی خطاب به مذاکرهکنندگان روسیه و اوکراین گفته بود که دستیابی به توافقی ملموس و «توقف این تراژدی» بر عهده هر دو طرف است. ترکیه با هر دو کشور روسیه و اوکراین روابط خوبی دارد.
رومن آبراموویچ، میلیاردر روس بود که پیشتر در اوایل ماه جاری میلادی به همراه حداقل دو تن از اعضای ارشد تیم اوکراینی پس از نشستی در کییف، از علائم مشکوک مسمومیت خبر داده بود در ترکیب تیم مذاکره کننده روسی حضور داشت.
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین روز دوشنبه در گفتوگویی با تلویزیون سراسری کشورش گفته بود که «حداقل برنامه (مذاکرات) مسائل بشردوستانه و حداکثر آن دستیابی به یک توافق بر سر آتشبس» است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز روز یکشنبه در مصاحبهای با خبرنگاران روس گفته بود که اوکراین آماده است تا وضعیت بیطرفی را به عنوان بخشی از یک توافق صلح اتخاذ کند، در صورتی که این توافق با تضمینهای طرف ثالث همراه باشد و به همهپرسی گذاشته شود.
ساعاتی قبل از آغاز مذاکرات در ترکیه، زلنسکی تاکید کرد که تحریمهای اعمال شده کشورهای غربی علیه مسکو باید «موثر و اساسی» باشد تا بتواند تأثیر مورد نظر را بر اقتصاد روسیه بگذارد.
همزمان با آغاز دور جدیدی از مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه در استانبول، آسوشیتدپرس به نقل از معاون وزیر دفاع روسیه گزارش داده بود که مسکو تصمیم گرفته است «به طور اساسی» اقدامات نظامی در نزدیکی کییف، پایتخت اوکراین و همچنین شهر در چرنیهیف را برای «افزایش اعتماد متقابل» در مذاکرات کاهش دهد.
پیشتر، یک مقام آمریکایی به صدای آمریکا گفته بود که روسها از رسیدن به پایتخت اوکراین ناامید شدهاند