لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۹

راستی آزمایی؛ پوتین درباره دلایل خروج از توافق غلات دروغ می‌گوید


مسیر غلات - آرشیو
مسیر غلات - آرشیو

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، پس از دیدار با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای خود، در روز چهارم سپتامبر ۱۳ شهریور ، همچنان از تمدید مشارکت در توافق غلات دریای سیاه خودداری کرد و به نا‌امنی غذایی در جهان دامن زد.

او با متهم کردن اوکراین به استفاده از مسیر غلات برای انجام اقدامات تروریستی اعلام کرد: «در شرایطی که روسیه آشکارا تضمین‌های امنیتی را برای کشتی‌رانی در چهارچوب این توافقنامه را ارائه کرد، طرف مقابل از این مسیرهای بشردوستانه برای حملات تروریستی علیه تاسیسات غیرنظامی و نظامی روسیه استفاده کرد.»

این ادعا غلط است و تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر این که اوکراین حملاتی از طریق مسیر غلات انجام داده یا از این مسیر برای اهداف نظامی استفاده کرده باشد، وجود ندارد.

کشتی‌های حامل غلات از طریق این مسیر بشردوستانه که ۱۷۹ کیلومتر طول و نزدیک به پنج کیلومتر دریایی عرض دارد، از بنادر چورنومورسک، اودسا، و یوژنی/پیوِدنی به بنادر ترکیه می‌روند.

کشتی هایی که مجوز حرکت در مسیر را داشتند باید در آن باقی‌ می‌ماندند و تنها در مسیر یا مناطق نگهداری مشخصی در سواحل اوکراین و ترکیه توقف می‌کردند.

مرکز هماهنگی مشترک (JCC) متشکل از نمایندگان ترکیه، روسیه، اوکراین و سازمان ملل حمل و نقل در این مسیر را «با استفاده از وسایل زمینی و ماهواره‌‌ای» زیر نظر داشت.

روسیه در ماه ژوئیه سال جاری میلادی از این توافق خارج شد و از آن زمان، از ناوگان دریای سیاه خود برای حملات سیستماتیک به بنادر صادر کننده مواد غذایی در اوکراین استفاده کرده است.

رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امورسیاسی و ایجاد صلح، روسیه را محکوم و اعلام کرد که «این حملات تاثیر گسترده‌ای بر امنیت غذایی جهان، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه» دارد.

آبراهام کوریر سینگ اوئی، معاون وزیر امور خارجه کنیا در امور خارجی و دیاسپورا، در ماه ژوئیه، در توئیتی نوشت که خروج مسکو از توافق غلات «خنجری است بر پشت قیمت‌های امن برای مواد غذایی جهان و به شکلی بسیار نامتناسب کشورهای شاخ آفریقا را که از قبل درگیر خشکسالی هستند، تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

در اکتبر سال ۲۰۲۲ میلادی، پهپادهای اوکراینی به ناوگان روسیه در دریای سیاه در سواستوپل، بزرگترین شهر شبه‌جزیره کریمه، حمله کردند.

روسیه آن حملات را تروریستی و خلاف توافقنامه غلات دانست. در شرایطی که به گفته دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، این حملات صدها کیلومتر دورتر از شرق سواستوپل رخ دادند اما مسیر صادرات غلات در غرب سواستوپل قرار دارد و در مجموع ۲۲۰ کیلومتر با محل حملات فاصله دارد.

مسکو ادعا می کند که پل کرچ، که مورد حمله پهپادهای اوکراینی قرار گرفته، هدفی کاملا غیر نظامی است ولی اوکراین استدلال می کند که از آن‌جا که مسکو از این پل به عنوان مسیری لجستیکی برای انتقال خودروهای جنگی، توپخانه، مهمات، سوخت و پرسنل به میدان نبرد در اوکراین استفاده می‌کند، این پل، یک هدف نظامی قانونی است.

اوکراین و ایالات متحده، روسیه را به استفاده از ناوگان دریای سیاه خود برای حمله به اهداف غیر نظامی متهم کرده‌اند. این ناوگان همچنین می‌تواند برای حمایت از نیروهای زمینی روسیه در اراضی اشغالی اوکراین به کار گرفته شود.

پس از آن که روسیه، بنادر اوکراین را بمباران کرد، غیرنظامیان را کشت و غلات را نابود کرد، لیندا تامس-گرینفیلد، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، مسکو را متهم کرد که «علیه عرضه غذا در جهان، جنگ راه انداخته است.»

XS
SM
MD
LG