یک روز بعد از سرنگونی جت روسیه توسط هواپیماهای ترکیه، در حالیکه مقامات آنکارا به دنبال کاهش تنش با مسکو هستند، روسیه سرنگونی جنگنده سوخو ۲۴ را اقدامی تحریکآمیز عنوان کرد.
روسیه اعلام کرد که بنا دارد، سامانه موشکی دفاعی پیشرفته اس -۴۰۰ را به پایگاهی در سوریه مستقر خواهد کرد.
مسکو همچنین اعلام کرد که دومین خلبان جنگنده سوخو ۲۴ زنده است، اگر چه پیشتر عنوان شده که وی همانند دیگر خلبان این هواپیما پس از خروج اضطراری به دست شورشیان سوری کشته شده است.
واکنش مقامها
روز چهارشنبه، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه اعلام کرد که آنکارا به دنبال تشدید تنش بین دو کشور نیست و اقدام کشورش صرفا در چارچوب دفاع از امنیت ترکیه بوده است.
رئیس جمهوری ترکیه گفت، "هیچ کس نباید از ما انتظار داشته باشد که وقتی که مرزهای ما بارها نقض می شود و حقوق قانونی و استقلال ما تحت الشعاع قرار می گیرد، ساکت بنشینیم. ما صرفا از امنیت خود و حقوق برادران مان دفاع کردیم."
از سوی دیگر، احمد داوود اغلو، نخست وزیر ترکیه نیز گفت که روسیه دوست و همسایه ترکیه است و روابط دو کشور نباید قربانی ضعف ارتباطات شود.
مقامهای ترکیه روز گذشته اعلام کردند که یک هواپیمای سوخو۲۴ روسی را که وارد حریم هوایی ترکیه شد و به هشدارهای مکرر آنها پاسخ نداد، سرنگون کردند. این رویداد، تنش بین دو کشور را افزایش داد.
مقام های روسی اتهام نقض حریم هوایی ترکیه را تکذیب کردند و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور نیز تاکید کرد که هواپیمای روسی در خاک سوریه مورد هدف قرار گرفته است.
پوتین روز چهارشنبه اعلام کرد برای افزایش امنیت پرواز جنگنده های روسی بر فراز سوریه سامانه موشکی دفاعی را در این کشور مستقر خواهد کرد.
وی گفت: "در چارچوب افزایش امنیت پرواز هایمان بر فراز سوریه، من تصمیم گرفتم که پیشنهاداتی که دیروز در این زمینه شده بود، ارتقا دهم و قرار است سامانه اس ۳۰۰را در یکی از پایگاهایمان در سوریه مستقر کنیم."
وی همچنین گفت که در یک عملیات ۱۲ ساعته، خلبان دوم سوخو ۲۴نجات داده شده و در پایگاهی در سوریه در سلامت به سر می برد.
پوتین همچنین با انتقاد از رهبران ترکیه آنها را به حمایت از اسلامگرای متهم کرد و از شهروندان کشورش خواست که از سفر به ترکیه خودداری کنند.
وی گفت: "پس از حادثه دلخراش سرنگونی جنگده و کشته شدن یکی از خلبانهایمان، وزارت خارجه باید نسبت به سفر شهروندانمان به ترکیه هشدارهای لازم در مورد خطرات اینگونه گردشگری را بدهد. مشکل عمیقتر از این است. ما شاهدیم، بهتر است بگویم تمام دنیا شاهد این است که مقامات کنونی ترکیه طی سالهای گذشته با برنامه ریزی شده از سیاست اسلامگرایی در کشورشان حمایت می کنند."
از سوی دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم گفت: "سرنگونی هواپیمای روسی توسط ترکیه اقدامی تحریکی و از پیش برنامه ریزی شده است."
او همچنین تاکید کرد: "با ترکیه وارد جنگ نمی شویم اما به صورت جدی در حال بررسی روابط دوجانبه با ترکیه هستیم."
اختلاف بر سر نقض حریم هوایی
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد هواپیمای جنگی این کشور حریم هوایی ترکیه را نقض نکرده بود و آنها می توانند این مساله را ثابت کنند. در مقابل، وزارت دفاع ترکیه تصاویر راداری را منتشر کرده که نشان می دهد جنگنده های روسی وارد حریم هوایی ترکیه شده بودند.
بنا به اعلام ارتش ترکیه، این هواپیمای روسی طی حدود ۵ دقیقه ۱۰ بار اخطار دریافت کرد اما توجهی به اخطارها نکرد.
با گذشت یک روز از این رخداد، منطقه مرزی بین سوریه و ترکیه که هواپیما سرنگون شده بود، آرام گزارش شده است.
روز سه شنبه در واکنش به سقوط هواپیمای روسیه توسط ترکیه، برخی رهبران جهان موضع گیری کردند.
باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده در حاشیه کنفرانس خبری با حضور فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه درباره سقوط هواپیمای روسی گفت که ترکیه حق دفاع از حریم هوایی خود را دارد.
آقای اوباما در عین حال تاکید کرد بهتر است دو کشور گفتگو کنند تا اختلافات بیشتر نشود.
فرانسوا اولاند هم حادثه رخ داده را باعث تأسف دانست و گفت که بهتر است همه بر مقابله با داعش تمرکز کنند.
رئیس جمهوری روسیه پیشتر گفته بود اقدام ترکیه در سرنگونی هواپیمای نظامی این کشور، "خنجری بود که حامیان تروریست ها از پشت به روسیه زدند."
همزمان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ضمن لغو سفر خود به ترکیه از مردم این کشور خواست تا از سفر به ترکیه خودداری کنند. روسها بخش عمدهای از مسافران به مقصد ترکیه را به خود اختصاص میدهند و کاهش حضور آنها در ترکیه به زیان اقتصاد گردشگری این کشور است.
برای اطلاع از تازه ترین خبرها درباره سرنگونی جنگنده روسیه توسط ترکیه به بلاگ زنده وبسایت صدای آمریکا مراجعه کنید.