یک روز پس از سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به جمهوری آذربایجان، باکو روز سهشنبه بهطور رسمی درخواست عضویت در بلوک اقتصادهای نوظهور، بریکس، را داد.
این اعلامیه وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، در حالی منتشر میشود که بریکس بیش از یک دهه فقط شامل پنج کشور بود: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی.
جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی و امارات در ژانویه گذشته به بریکس پیوستند و عربستان سعودی نیز گفته است در حال ارزیابی عضو شدن یا نشدن در بریکس است.
بریکس در حال حاضر شامل برخی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان است و بیش از یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد. اعضای آن روسیه و ایران به دلیل جنگ مسکو با اوکراین و سیاستهای منطقهای ایران، روابط خود با غرب را به نقطه شکست رساندهاند.
جمهوری اسلامی در ادامه سیاست ضدغربی و چرخش به سمت روسیه و چین در شرق، از مدتها پیش به دنبال عضویت در بریکس بوده است.
رئیس جمهوری روسیه با هدف کاهش فشار بر اقتصادش که ناشی از تحریمها است و به دنبال راههای جدید بازرگانی به باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، سفر کرد.
به گزارش آسوشیتپرس، زردشت علیزاده، کارشناس علوم سیاسی، میگوید پوتین به دلیل تحریم های اعمال شده علیه مسکو که ناشی از اقداماتش در اوکراین است، بهطور فزایندهای به کشورهایی مانند جمهوری آذربایجان برای دسترسی به بازارهای جهانی وابسته است.
علیزاده گفت برای باکو حفظ حسن نیت مسکو به دلیل تنش میان جمهوری آذربایجان با کشور همسایهاش ارمنستان، از نظر امنیت ملی مهم است.
روسیه از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی، حامی و متحد دیرینه ارمنستان بوده است؛ اما روابط بین آنها از سپتامبر ۲۰۲۳ و زمانی که جمهوری آذربایجان کنترل منطقه قره باغ را به زور به دست گرفت، تیره شد.
ارمنستان نیروهای حافظ صلح روس مستقر در منطقه را متهم کرد که جلوی حمله جمهوری آذربایجان را نگرفتند. مسکو که یک پایگاه نظامی در ارمنستان دارد، استدلال میکند که سربازانش ماموریتی برای مداخله نداشتند.