[این خبر به روز شده است]
ایالات متحده آمریکا تصمیم روز دوشنبه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، برای به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه «به اصطلاح جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک» را محکوم و اعلام کرد که رئیس جمهوری آمریکا، جو بایدن، با امضای یک فرمان اجرایی تمامی سرمایهگذاریها، تجارت، و تامین مالی افراد آمریکایی با آن مناطق را به اشکال مختلف ممنوع میکند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، شامگاه دوشنبه با امضای یک فرمان اجرایی تحریمهایی را در همین رابطه وضع کرد. وی هدف از این تحریمها را جلوگیری از سود بردن روسیه از «نقض آشکار قوانین بینالمللی» برشمرد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه گفت: «ما چنین اقدامی را از سوی روسیه پیشبینی کردهایم و آماده پاسخ فوری هستیم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ساعاتی پس از سخنرانی پوتین مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال آن مناطق، با صدور بیانیهای اعلام کرد که دولتها موظف هستند که یک «کشور» جدید را که از طریق تهدید و یا زور ایجاد شده است به رسمیت نشناسند و همچنین وظیفه دارند که مرزهای کشور دیگر را مختل نکنند.
روسیه از شورشیان شرق اوکراین حمایت میکند.
به نوشته رویترز، دیپلماتها میگویند که آمریکا، بریتانیا، و فرانسه از شورای امنیت سازمان ملل خواستهاند که شامگاه روز دوشنبه درباره اوکراین تشکیل جلسه دهد.
- پوتین دستور اعزام نیروها را صادر کرد
ساعاتی پس از اعلام تصمیم رئیس جمهوری روسیه برای به رسمیت شناختن استقلال مناطق دونتسک و لوهانسک که تحت کنترل شورشیان در اوکراین است، ولادیمیر پوتین دستور اعزام نیروهای روسیه به آن مناطق را اعلام کرد. مسکو ماموریت نیروهای نظامی را «ماموریت صلحبانی» توصیف کرده است.
تلویزیون دولتی روسیه روز دوشنبه نشان داد که پوتین به همراه رهبران جداییطلب مورد حمایت مسکو، فرمان به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه دونتسک و لوهانسک در اوکراین را امضا میکند.
در همین حال، خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یکی از شاهدان گزارش داده است که پس از دستور پوتین به وزارت دفاع روسیه برای اعزام نیروها، ستون بزرگی از تجهیزات نظامی در شهر دونتسک در حال حرکت هستند. دونتسک که در کنترل شورشیان است، در شرق اوکراین قرار دارد.
دستور مسکو برای اعزام نیروها در شرایطی است که کشورهای غربی و به ویژه آمریکا هشدار داده بودند که روسیه به زودی میخواهد به خاک اوکراین حمله کند اما روسیه گفته بود چنین قصدی ندارد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن، روز دوشنبه در برنامه «صبح بخیر آمریکا» شبکه ایبیسی گفت: «همه نشانهها این طور نشان میدهد که رئیسجمهوری(روسیه) پوتین، و روسها برنامهای را برای اجرای یک تهاجم نظامی بزرگ به اوکراین دنبال میکنند.»
شبکه خبری ایبیسی نیوز به نقل از یک مقام آمریکایی میگوید، ایالات متحده از رئیسجمهوری اوکراین خواسته است برای امنیت خود به شهر لویو، در غرب این کشور، برود.
در همین حال یک مقام آمریکایی به شبکه خبری ایبیسی نیوز گفته است که دولت ایالات متحده از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری، اوکراین خواسته است تا برای امنیت خود به شهر لویو، در بخش غربی این کشور برود.
- گفتگوی بایدن با مکرون، شولتس، و زلنسکی
کاخ سفید نیز عصر روز دوشنبه اعلام کرد که جو بایدن با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتوگو و تصمیم پوتین را محکوم کرد و تعهد آمریکا را نسبت به تمامیت ارضی و حق حاکمیت اوکراین، اعلام کرد و همچنین او را از تصمیم واشنگتن برای اعمال تحریمها در واکنش به اقدام پوتین آگاه کرد.
کاخ سفید همچنین گفت بایدن با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز در مورد واکنشی هماهنگ به تصمیم پوتین صحبت کردند.
- بیانیه وزیر خارجه آمریکا
وزیر خارجه آمریکا میگوید تصمیم روز دوشنبه پوتین «نمونه دیگری» از «بیاحترامی آشکار به قوانین و هنجارهای بینالمللی است.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت روسیه با این کار تعهدات خود در توافقنامههای مینسک را زیر پا گذاشته است و ادعاهای خود را که به دیپلماسی پایبند است، نقض کرده و به «حاکمیت ملی اوکراین و تمامیت ارضی» آن «به روشنی حمله کرده است.
بلینکن همچنین میگوید واشنگتن به هماهنگی با اوکراین و متحدان و شرکای خود برای برداشتن گامهای مناسب در پاسخ به اقدام غیرقابلقبول روسیه ادامه میدهد.
در بیانیه وزیر خارجه آمریکا آمده است که «حمایت ما از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین و همچنین از دولت و مردم اوکراین تزلزلناپذیر است.»
پیشتر گزارش شده بود که اگر روسیه به اوکراین حمله نکند، احتمال دیداری بین وزیران خارجه آمریکا و روسیه و سپس روسای جمهوری این دو کشور وجود دارد.
پارلمان روسیه هفته گذشته طی اقدامی از پوتین خواسته بود که استقلال دو منطقه تحت کنترل شورشیان اوکراین را به رسمیت بشناسد.